یرن فایننس چیست؟ معرفی پروژه دیفای Yearn و ارز دیجیتال YFI


یرن فایننس (Yearn Finance) از مهمترین پروژه های دیفای است. در این مطلب به تاریخچه، آینده و نحوه خرید و فروش رمز ارز YFI می‌پردازیم.

امور مالی غیر متمرکز که با نام اختصاری دیفای (DeFi) شناخته می‌شود، با افزایش انفجاری سودهای حاصل از پروتکل‌ها شاهد رشد چشمگیری بوده است. بخش قابل توجهی از این رشد به معرفی توکن‌های حاکمیتی برمی‌گردد که به صاحبان توکن اجازه می‌دهند مسیر دلخواه‌شان برای پیشرفت پروتکل‌ها را مشخص کنند. توکن‌های حاکمیتی گامی حیاتی در غیر متمرکز کردن پروتکل‌های دیفای هستند. پروژه یرن فایننس برای بهره بردن از موج توکن‌های حاکمیتی، در تیر 1399 (جولای 2020) ارز YFI را وارد بازار کرد. این توکن خیلی زود جایش را در بازار کریپتوکارنسی پیدا کرد و قیمتش در یک ماه از 3 دلار به 30,000 دلار رسید.

ارز دیجیتال YFI توکن بومی پروتکل یرن فایننس است. این ارز یک توکن حاکمیتی (Governance Token) است که امکان رأی دادن درباره مسیر آینده پروتکل را به کاربران می‌دهد. تمرکز روی استراتژی‌های خودکار ییلد فارمینگ (Yield Farming) باعث شد YFI پس از عرضه در تیر ماه، به یکی از بزرگترین توکن‌های مبتنی بر اتریوم تبدیل شود. می‌توان گفت پروژه Yearn.finance مثل رباتی عمل می‌کند که همواره به دنبال یافتن بهترین پاداش‌ها در دیفای اتریوم است.

یرن فایننس (Yearn finance) چیست؟

قبل از پرداختن به توکن YFI لازم است کمی درباره پروژه یرن فایننس که با نام yEarn هم شناخته می‌شود، توضیح دهیم. Yearn Finance که در اوایل 2020 توسط آندره کرونیه (Andre Cronje) راه‌اندازی شد، پروتکلی مبتنی بر اتریوم است که روی ارائه بیشترین پاداش برای سپرده‌های اتر (Ether)،‌ استیبل کوین‌ها (Stablecoin) و آلت کوین‌ها (Altcoin) به کاربرانش تمرکز دارد. آندره کرونیه یک طراح فناوری مالی از آفریقای جنوبی است که بعد از مشاهده ناهماهنگی‌های موجود در سوددهی اپلیکیشن‌های دیفای مختلف، به فکر طراحی یرن فایننس افتاد.
این پروتکل کمی بعد از راه‌اندازی با یک اکسپلویت امنیتی (Exploit) مواجه شد اما کرونیه با ایجاد تغییرات اساسی، مجموعه جدیدی از محصولات را به کاربران ارائه کرد.

آندره کرونیه خالق یرن فایننس
آندره کرونیه، خالق یرن فایننس

مهمترین ویژگی‌های پروژه یرن فایننس

مهمترین ویژگی و محصول این پروتکل، والت (Vault) نام دارد. این قابلیت به کاربران اجازه می‌دهد ارز دیجیتال را ذخیره کرده و در ازای آن پاداش کسب کنند. سرمایه‌های ذخیره شده با یک استراتژی مدیریت می‌شوند که به دنبال پاداش حداکثری و ریسک حداقلی است. والت‌ها در زمان رونمایی، بیشتر روی استیبل کوین‌ها تمرکز داشتند اما بعداً برای پشتیبانی از اتر، محصولات بیت کوین توکنیزه شده، چین لینک (Chainlink) و سایر کوین‌ها نیز توسعه یافتند.

والت ها از آن جهت مهم هستند که هزینه‎ سنگین معامله در بستر اتریوم را کاهش می‌دهند. با قرار دادن سرمایه در استخر، فقط یک حساب (کنترل‌کننده هر Vault) باید کارمزد (گس) تراکنش را برای ییلد فارمینگ بپردازد.

یرن فایننس خدمات دیگری نیز ارائه می‌دهد. سرویس Earn نسخه کوچک شده والت هاست که فقط از استیبل کوین‌ها و بیت کوین توکنیزه شده پشتیبانی می‎‌کند. سرویس Zap هم به کاربران اجازه می‌دهد استیبل کوین‌های مرسوم را با توکن‌های تأمین‌کنندگان نقدینگی (توکن های LP) به نمایندگی از استیبل کوین‌ها معامله کنند.

توسعه‌دهندگان یرن فایننس همچنان برای گسترش خدمات این پروتکل تلاش می‌کنند. Yearn.finance در حال حاضر مشغول توسعه محصولات دیگری مثل yInsure (یک پروتکل بیمه غیر متمرکز برای کاربران دیفای) و StableCredit (تسهیل‌کننده وام‌دهی و قرض‌دهی در بسترهای غیر متمرکز) است.

ارز دیجیتال YFI چیست؟

تا جولای 2020 (تیر 1399) یرن فایننس بازاری کاملاً کوچک داشت. بعد از اکسپلویت پروژه در اوایل 2020 و سقوط بازار ارزهای دیجیتال در ماه مارس (اسفند)، بسیاری از کاربران درباره استفاده از پروتکل بازسازی شده مردد بودند. این وضعیت با معرفی ارز YFI توسط آندره کرونیه در سایت Medium تغییر کرد. ارز یرن فایننس یک توکن ERC-20 بود که راه‌اندازی شد تا کاربران بتوانند پروتکل Yearn Finance را اداره کنند.

ارز دیجیتال YFI را می‌توان به روش‌های مختلف کشت (Farm) کرد. از میان این روش‌ها می‌توان به تأمین نقدینگی در بالانسر و سپرده‌گذاری سرمایه در محصولات یرن فایننس اشاره کرد.

ارز دیجیتال YFI

آندره کرونیه در پست سایت مدیوم گفت رمز ارز YFI ارزش ذاتی ندارد اما این کوین با سرعتی باورنکردنی در بازار رشد کرد. ارز یرن فایننس در ابتدا با قیمت 3 دلار در استخر بالانسر معامله می‌شد که سرمایه‌گذاران به ارزش حق رأی در پروتکل Yearn.finance پی بردند و ده‌ها میلیون YFI را در سپرده‌هایشان ذخیره کردند. در نتیجه ارزش این کریپتوکارنسی نوپا به شدت صعود کرد.

کمی بعد از عرضه، جامعه اداره‌کننده پروتکل روی حداکثر موجودی 30,000 کوین به توافق رسیدند تا ارز YFI به جای تجربه تورم بیشتر، کمیاب باقی بماند. کاربرانی که از این تصمیم ناراضی بودند، پروژه را فورک کردند و فورک جدیدی به نام DFI.money یا YFII ساختند.

یرن فایننس چگونه غیر متمرکز شد؟

ارز دیجیتال YFI برای Yearn Finance حیاتی بود چون توجه و سپرده‌های سرمایه‌گذاران را برای پروتکل به ارمغان آورد. اما این کوین هدف دیگری هم داشت که چیزی جز غیر متمرکز کردن توسعه و کنترل پروتکل توسط کاربران نبود.

ساز و کار فارمینگ اجازه می‌دهد هر کاربری با هر میزان سپرده (چه ‌100 دلار و چه 1,000,000 دلار)، به صورت همزمان و با هزینه یکسان YFI کسب کنند. این یعنی هر کاربری که توکن YFI داشته باشد، می‌تواند در مدیریت یرن فایننس تأثیر بگذارد.

از زمان عرضه ارز YFI، یک پورتال جامع حکمرانی راه‌اندازی شد تا صاحبان توکن بتوانند درباره تصمیمات پیشنهادی اعضای جامعه رأی دهند. تصمیماتی که تا اینجا گرفته شده شامل استخدام تیمی از بازاریاب‌ها و طراحان و افزودن استراتژی‌های مشخص به والت‌ها است.

صاحبان توکن تصمیم حیاتی دیگری نیز گرفتند که به موجب آن دارندگان ارز دیجیتال YFI می‌توانند به قسمتی از سودهای پروتکل دسترسی داشته باشند. کارمزدهای اخذ شده در محصولات Yearn finance متعلق به خزانه‌داری است که بعداً بین صاحبان YFI و تیم توسعه‌دهنده توزیع می‌شود. این تصمیم، ارز رمزنگاری شده YFI را به یک دارایی با بازدهی سود سهام تبدیل کرده که با بیت کوین یا اتریوم متفاوت است.

چرا ارز YFI در بازار ارزهای دیجیتال مهم است؟

وقتی درباره اهمیت و آینده ارز YFI صحبت می‎‌شود، اکثراً روی تحرکات قیمتش تمرکز می‌کنند. اما اهمیت این ارز دیجیتال بیشتر به این خاطر است که نحوه انگیزه‌بخشی برای پذیرش پروتکل‌ها را تغییر داد. برخی معتقدند ارز یرن فایننس از زمان بیت کوین تا کنون، عادلانه‌ترین روش عرضه را داشته چون هرکسی می‌تواند با پرداخت هزینه یکسان، در تولید کوین مشارکت کند.

کاربران YFI به جای استفاده از مدل عرضه اولیه سکه (ICO) که در آن کاربر برای هر کوین جدید هزینه مشخصی پرداخت می‌کند، باید در پروتکل مشارکت داشته باشند. این ساز و کار امکان رشد سریع یک جامعه پیرامون پروژه را فراهم می‌کند؛ چون به لطف توکن حاکمیتی، هر کاربر از تأثیرگذاری یکسانی روی یرن فایننس برخوردار است. یرن فایننس حتی بعد از نوسانات اولیه هم یکی از فعال‌ترین جوامع را در فضای دیفای و در کل حوزه ارزهای دیجیتال دارد.

کیف پول های رمز ارز YFI

اگر قصد خرید رمز ارز YFI را دارید، قبل از هر چیز باید یک کیف پول یا والت (Wallet) داشته باشید. کیف پول ارزهای دیجیتال دو نوع سخت‌افزاری و نرم‌افزاری داشته که هرکدام مزایا و ویژگی‌های خودشان را دارند. به طور کلی می‌توان گفت والت‌های سخت‌افزاری امنیت بیشتری دارند اما انواع نرم‌افزاری قابلیت‌های متنوع‌تری را به کاربران ارائه می‌کنند.

همانطور که قبلاً گفتیم، ارز یرن فایننس یک توکن مبتنی بر اتریوم است. بنابراین تمام کیف پول‌های اتریومی از آن پشتیبانی می‌کنند. کیف پول‌های سخت‌افزاری لجر نانو اس، لجر نانو ایکس و ترزور و کیف پول‌های نرم‌‎افزاری تراست والت، اتمیک والت و کوینومی برخی از معروف‌ترین والت‌هایی هستند که امکان ذخیره ‌YFI را به شما می‌دهند.

ارز دیجیتال یرن فایننس YFI

خرید و فروش ارز دیجیتال YFI

خرید و فروش رمز ارز YFI هم مثل سایر ارزهای رمزنگاری شده از طریق صرافی‌های ارزهای دیجیتال انجام می‌شود. رمز ارز یرن فایننس یکی از توکن‌های تقریبا نوپاست ولی اکثر صرافی‌های معتبر، خدمات خرید و فروش ارز دیجیتال را ارائه می‌دهند. در مجموع 62 صرافی خارجی از توکن YFI پشتیبانی می‎‌کنند که مهمترین آنها صرافی‌های بایننس (Binance)، اکی اکس (OKEx)، بیت مارت (BitMart) و هیوبی گلوبال (Huobi Global) هستند. می‌توانید لیست کامل این صرافی‌ها را اینجا ببینید.

البته لازم است بدانید بسیاری از صرافی‌های خارجی مثل بایننس، کاربران ایرانی را تحریم کرده‌اند. به همین خاطر برای استفاده از خدمات این صرافی‌ها باید از ابزارهای تغییر آی‌پی استفاده کنید. هرچند می‌توانید برای خرید و فروش ارزهای دیجیتال از جمله YFI از خدمات صرافی‌های داخلی نیز استفاده کنید.

بعد از انتخاب صرافی، کافیست یک حساب کاربری بسازید و سپرده (Deposit) خودتان را ایجاد کنید. در نهایت هم با استفاده از جفت‌های معاملاتی (مثلاً YFI/BTC) اقدام به خرید YFI کنید. این توکن معمولاً با ارزهای فیات معامله نمی‌شود و برای خرید آن باید از قبل ارزهایی مثل بیت کوین یا اتریوم را در سپرده‌تان ذخیره کرده باشید.

چالش‌های پیش روی پروژه یرن فایننس

ارز یرن فایننس با برخی چالش‌ها نیز مواجه است. آندره کرونیه برای مدت طولانی مغز متفکر این پروژه و رمز ارز YFI بوده و به همین خاطر سرمایه‌گذاران تصمیماتش را به دقت زیر نظر دارند؛ یعنی اگر کرونیه برای مدتی فعالیت نداشته باشد، بسیاری آن را به عنوان پایان عمر ارز دیجیتال YFI تلقی خواهند کرد. بر همین اساس برخی از کارشناسان معتقدند این پروژه (حداقل تاحدی) همچنان پیرامون یک بازیگر اصلی متمرکز است.

اوایل امسال وقتی گزارش شد کرونیه قصد ترک فضای دیفای را دارد، این فرضیه محکم‌تر شد. قیمت‎ ارز دیجیتال YFI به خاطر ترس از متوقف شدن پروژه، به شدت سقوط کرد. با معرفی اعضای جدید تیم توسعه توسط یرن فایننس، روند Cronje Premium (نامی که تریدرها روی تأثیرپذیری قیمت YFI از کرونیه گذاشته‌اند) به تدریج کمرنگ می‌شود. اگر حکمرانی غیر متمرکز این پروژه به پیشرفت بدون تأثیر کرونیه ادامه دهد، این نگرانی هم از بین خواهد رفت.

سخن آخر

عرضه ارز دیجیتال YFI، نشان‌دهنده تحولی بزرگ در نحوه توزیع کوین‌های پروژه‌ها در کل صنعت کریپتوکارنسی بود. پروژه‌ها با انگیزه دادن به کاربران اولیه می‌توانند به پذیرش سریع و رشد جامعه دست یابند. این رویکرد چیزی شبیه به مفهوم «پوست در بازی» است که طبق آن کسانی که سهم پولی یا احساسی در یک سرمایه‌گذاری دارند، برای موفقیتش هرکاری می‌کنند.

یرن فایننس پروتکلی جالب است که محصولات امور مالی غیر متمرکز منحصر به فردی می‌سازد. به نظر می‌رسد با استخدام تیی از بازاریاب‌ها و توسعه‌دهندگان، آینده این پروژه دیفای بسیار درخشان است؛ اما فقط زمان نشان می‌دهد پروژه Yearn Finance می‌تواند بیشتر از این در فضای دیفای اتریوم پیشرفت کند یا نه.

منبع: Binance Academy


برچسب ها: یرن فایننس

ثبت نظر
نظرات کاربران (0 نظر)