معرفی پروژه ترا (Terra) ؛ ارز دیجیتال لونا (LUNA) چیست؟ (ریدایرکت شد)


پروتکل ترا Terra و ارز دیجیتال لونا Luna چیست؟ اکنون درباره تاریخچه این رمز ارز و در مورد آینده آن صحبت و پروژه را بررسی می‌کنیم.

بلاک چین Terra در کنار پشتیبانی از قرارداد هوشمند، از تکنولوژی پروژه کازم‌وازم (CosmWasm) هم بهره می‌گیرد. این بلاک چین به دلیل میزبانی از ارزهای ترا لونا (Terra LUNA) و دلار ترا (TerraUSD یا UST) به یک پلتفرم جذاب برای توسعه برنامه‌های مبتنی بر بلاک چین تبدیل شده است. پروتکل Terra یک راه‌حل پرداخت جامع ایجاد کرده که ابزارهای کاربرپسند موجود در آن، به کسب کارها اجازه می‌دهد بدون واسطه از تکنولوژی بلاک چین استفاده کنند، پرداخت‌های انجام شده با این پروتکل را بپذیرند و هم‌چنین فرآیند پرداخت را کاملا اتوماتیک کنند. علاوه بر این، سیستم دو ارزی ترا نیز فرصت‌های آربیتراژ مناسبی به وجود می‌آورد و این موضوع در رشد شبکه Terra و ارز دیجیتال ترا یعنی لونا موثر واقع شده است.

این پروتکل سابقه توسعه چند پروژه رمز ارزی موفق را هم در کارنامه دارد که از میان آن‌ها می‌توان به پروتکل‌های میرور (Mirror Protocol) و انکر (Anchor Protocol) اشاره کرد. موفقیت این ۲ پروژه در افزایش سرعت پذیرش ارز Luna تاثیر مهمی داشته است.

در ماه مه 2022 (اردیبهشت 1401) پروژه ترا و ارز دیجیتال لونا و دلار ترا همگی دجار ضرری هنگفت شدند و پروژه عملا شکست خورد. قیمت UST تا 0.094 دلار پایین آمد و رمز ارز لونا 99.99 درصد ارزش خود را از دست داد. در حال حاضر برنامه‌هایی برای احیای این پروژه و ارزهای دیجیتال وجود دارد، اما هنوز هیچ کدام به نتیجه قطعی نرسیده‌اند و اصلا مشخص نیست که به نتیجه خواهند رسید یا خیر. توصیه می‌شود تا مدتی دست از معامله ارزهای مرتبط با این پروژه بردارید تا تکلیف آن‌ها مشخص شود. در صورتی که قصد ادامه دادن خرید و فروش ارزهای ذکرشده را دارید، تنها با ریسک شخصی و با در نظر گرفتن خطر بسیار بالای از دست رفتن سرمایه اقدام به این کار کنید.

مقدمه

بلاک چین Terra که دارای ارز دیجیتال لونا است، بستری برای برنامه‌های توسعه یافته توسط شرکت ترافورم لبز (Terraform Labs) است. پروتکل ارز دیجیتال ترا تا کنون همکاری‌های متعددی با پیش‌گامان حوزه ارز دیجیتال داشته و هم‌چنین یک راه حل نوآورانه و غیر متمرکز، برای ایجاد استیبل کوین‌های چند وثیقه‌ای (Multi-Collateralized) ارائه کرده است.

شبکه ترا و ارز دیجیتال لونا

در آوریل ۲۰۱۹ (فروردین  – اردیبهشت ۱۳۹۸)، شبکه اصلی پروتکل Terra برای اولین بار توکن TerraKRW را با نماد KRWT عرضه کرد. قیمت این استیبل کوین به وون کره جنوبی وابسته است و امروزه در برنامه‌های مالی مختلفی پذیرفته می‌شود. در مراسم فروش اولیه ارز دیجیتال لونا Luna شبکه ترا که به صورت خصوصی برگزار شد و صرافی‌های متمرکزی مانند بایننس (Binance)، هیوبی (Huobi) و اوکی اکسچنج (OKEx) در آن شرکت داشتند، حدود ۳۲ میلیون دلار سرمایه جمع آوری شد. ۱۰ درصد از این مبلغ به توسعه ترافورم لبز، و ۲۰ درصد به کارکنان و مشارکت کنندگان در فرآیند توسعه این پروژه اختصاص یافت. در ضمن ۲۰ درصد دیگر هم به منظور تامین ذخایر ثبات قیمت، ۲۶ درصد برای حامیان پروژه و ۴ درصد هم برای فراهم کردن نقدینگی ابتدایی، کنار گذاشته شد.

بلاک چین ارز دیجیتال ترا توسط یک شرکت کره‌ای به نام ترافورم لبز ایجاد شد که زیر مجموعه‌ای از گروه «ترا الاینس» (Terra Alliance) به شمار می‌آید. این گروه شامل ۱۵ شرکت تجارت الکترونیک فعال در آسیای شرقی است. شرکت Terraform Labs در سال ۲۰۱۸ توسط دنیل شین (Daniel Shin) و دو کوآن (Do Kwon) تاسیس شد و امروز تجربه گسترده‌ای در حوزه‌های اقتصاد و تجارت الکترونیک دارد. آقای شین فارغ التحصیل مدرسه اقتصاد وارتون (Wharton School of Economics) است و تاکنون شرکت‌های موفقی مانند چای (Chai – اپلیکیشن پرداخت موبایل)، تی‌مان (TMON – پلتفرم تجارت الکترونیک) و فست ترک ایژا (Fast Track Asia – مرکز رشد استارت آپ) را تاسیس کرده است.

آقای دو کوآن یک دانشمند و فارغ التحصیل دانشگاه استنفورد (Stanford University) بوده که نامش به تازگی در لیست برترین کارآفرینان زیر ۳۰ ساله مجله فوربز قرار گرفته است. وی قبلا عضوی از تیم پردازش زبان‌های طبیعی (Natural Language Processing) شرکت مایکروسافت بود و یک شرکت ارتباطات همتا‌به‌همتا (P2P) به نام انیفای (Anyfi) هم تاسیس کرده است.

عطش ترافورم لبز برای خرید بیت کوین

اخیرا ترافورم لبز از هر فرصت برای خرید بیت کوین استفاده می‌کند، به طوری که در حال تبدیل شدن به یکی از بزرگترین نهنگ های بیت کوین است. این شرکت تلاش می‌کند پشتوانه استیبل کوین خود یعنی UST (کمی جلوتر به بررسی آن خواهیم پرداخت) را رفته رفته بیت کوین قرار بدهد. تا امروز تعداد BTCهای خریداری شده توسط آن‌ها به بالای 40 هزار عدد رسیده است!

بلاک چین و پروتکل ترا و ارز دیجیتال لونا چگونه کار می‌کند؟

بلاک چین Terra با استفاده از کیت توسعه نرم‌افزار کازماس (Cosmos) ایجاد شده و از مکانیزم اجماع اثبات سهام (PoS) تندرمینت (Tendermint) استفاده می‌کند. کیت توسعه کازماس به تمام توسعه‌دهندگان اجازه می‌دهد برنامه‌های بلاک چینی تعامل پذیر را به شیوه‌ای کارآمد و سریع، ایجاد و عرضه کنند. شبکه ترا حداکثر می‌تواند ۱۰۰ تایید کننده (Validator) داشته باشد و این یعنی ساختار شبکه ارز دیجیتال ترا آن در مقایسه با بیشتر بلاک چین‌های اثبات سهام متمرکزتر است.

تراکنش‌های بلاک چین ترا معمولا در عرض چند ثانیه تکمیل می‌شوند و هزینه تراکنش‌هایی که با قراردادهای هوشمند تعامل داشته باشند هم از کارمزد گس (GAS) شبکه اتریوم بسیار کمتر است. بنابراین پروتکل Terra برای آن دسته از توسعه‌دهندگانی که به دنبال بلاک چین‌هایی با قابلیت پشتیبانی از قراردادهای هوشمند هستند، انتخابی جذاب خواهد بود.

دلار ترا (UST)

TerraUSD یک استیبل کوین توسعه یافته روی بلاک چین ارز دیجیتال ترا است که با نماد UST هم شناخته می‌شود. پس از عرضه موفقیت آمیز و افزایش مقبولیت پروتکل Terra، صدور توکن‌های UST در سپتامبر ۲۰۲۰ آغاز شد. بر خلاف بسیاری از استیبل کوین‌ها، ساختار UST از نظر فنی متمرکز نیست، و صدور آن با سوزاندن ارز لونا انجام می‌شود.

دلار ترا و ارز دیجیتال لونا

ارزش دلار ترا بر اساس میزان عرضه و تقاضا تعیین می‌شود و تغییر می‌کند. زمانی که قیمت UST از ۱ دلار بیشتر شود، دارندگان ارز Luna می‌توانند موجودی خود را با این استیبل کوین معاوضه کنند. علاوه بر این، امکان تبادل ارز لونا با دلار ترا هم وجود دارد و در نتیجه فرصت آربیتراژ فراهم می‌شود. هنگامی که این اتفاق رخ دهد، کوین‌های جدید UST صادر می‌شوند و این فرآیند صدور تا زمان رسیدن ارزش TerraUSD به ۱ دلار ادامه خواهد داشت.

افزایش موجودی UST معمولا با روند صعودی قیمت ارز دیجیتال لونا Luna همراه می‌شود، زیرا زمانی که موجودی دلار ترا کاهش پیدا می‌کند، می‌توان USTهایی که قیمتشان از ۱ دلار کمتر شده را برای کسب سود با لونا معاوضه کرد و در نتیجه ارزش دلار ترا دوباره با ۱ دلار برابر خواهد شد. طی این فرآیند مقداری از توکن‌های لونا سوزانده می‌شود و این ارز کمیاب‌تر و با ارزش‌تر خواهد شد. سایر توکن‌های Luna نیز به استخر جامعه کاربری (Community Pool) منتقل می‌شوند.

اما از طرف دیگر با آسان‌تر شدن امکان خرج کردن دلار ترا قیمت این استیبل کوین ممکن است بالای ۱ دلار باقی بماند. این یکی از دلایلی است که باعث شده سرمایه گذاران UST و ارز دیجیتال لونا را به عنوان سرمایه گذارای جایگزین در نظر بگیرند.

در ماه‌های اخیر موجودی در حال گردش دلار شبکه ارز دیجیتال ترا افزایش یافته و در زمان نگارش این مقاله، UST از نظر حجم معاملات، رتبه پنجم لیست بزرگترین استیبل کوین‌های بازار را در اختیار دارد. این یعنی تقاضا برای TerraUSD بیشتر شده و شاید به همین دلیل آینده روشنی در انتظار این پروژه باشد.

ارز دیجیتال لونا (Luna)

لونا ارز دیجیتال بومی و رکن اصلی شبکه ترا است. سوزاندن این توکن به ثبات اکوسیستم ترا کمک می‌کند و به کاربران انگیزه می‌دهد تا از آن استفاده کنند. رابطه دلار ترا و ارز Luna به رابطه زمین و ماه شباهت دارد که برای ثبات و چرخش به یک دیگر نیاز دارند.

ارز Luna

دارندگان ارز لونا می‌توانند به پیشنهادهایی که قرار است جنبه‌های مختلف پروتکل ترا را تغییر دهد، رای داده و از این طریق در فرآیند حاکمیت شبکه دخیل باشند. رای دارندگان لونا ممکن است به ایجاد تغییر در ساختار پاداش‌دهی و دیگر موارد تعیین کننده منجر شود و از اهمیت بالایی برخوردار است. علاوه بر این، موجودی جمع آوری شده در استخر جامعه کاربری ترا، به منظور توسعه برنامه‌های غیر متمرکزی (Dapp) که از UST استفاده می‌کنند، به کار گرفته می‌شود. صدور UST مورد نیاز این برنامه‌ها نیز از طریق فرآیندی به نام سینیورژ (Seigniorage) امکان پذیر خواهد بود.

فرآیند سینیورژ در پروتکل Terra و ارز لونا (Luna)

سینیورژ عبارت است از تفاوت بین هزینه صدور یک دارایی، و ارزش اسمی آن. برای مثال دولت آمریکا هر اسکناس ۱ دلاری را با قیمت ۰.۰۵ دلار تولید می‌کند و در نتیجه سودی معادل ۰.۹۵ دلار به دست می‌آورد. البته آقای دو کوآن طی مقاله‌ای جداگانه توضیح داده است که میزان سینیورژ یک استیبل کوین، از فرمول زیر به دست می‌آید:

سینیورژ = ارز تازه صادر شده – هزینه دریافت وثیقه

در پروتکل Terra، هر زمان که یک استیبل کوین از طریق الگوریتم و بر اساس تقاضا صادر شود، سودی نصیب پلتفرم ترا خواهد شد. سپس این سود در استخر سینیورژ ترا قرار می‌گیرد و از آن برای توسعه پروژه‌های مختلف، و پاداش دادن به کاربران استفاده می‌‌شود.

نحوه فعالیت سیستم دو ارزی پروتکل ترا

در پروتکل ترا ۲ توکن برای حفظ ارزش و پایداری قیمت به کار گرفته می‌شود:

  • ارز لونا (Luna): توکن بومی پلتفرم که با ایجاد وثیقه برای استیبل کوین‌های ترا، قیمت‌ها را ثابت نگه می‌دارد.
  • ترا اس‌دی‌آر (TerraSDR): یک دارایی که از سبدی از ارزها تشکیل شده و توکن‌های Luna وثیقه آن هستند.

ارزش توکن TerraSDR از طریق یک سری اوراکل‌ها به قیمت دارایی SDR صندوق بین‌المللی پول (یک سبد ارزی شامل دلار آمریکا، یورو، ین ژاپن، پوند استرلینگ و یوآن چین) وابسته است. از آن جایی که دارایی SDR ترکیبی از ارزهای مهم جهان است، یک نقطه مرجع عاری از نوسان برای برای توکن ارز دیجیتال ترا اس‌دی‌آر خواهد بود.

در زمان‌هایی که قیمت ۱ واحد از توکن TerraSDR با ۱.۱ واحد از SDR برابر باشد، کاربر می‌تواند ۱ واحد SDR را به قرارداد هوشمند ترا ارسال و در مقابل ۱.۱ واحد TerraSDR دریافت کند. این اتفاق موجودی ترا اس‌دی‌آر را کاهش می‌دهد و در نتیجه ارزش آن را مجددا با SDR برابر خواهد کرد. پروتکل Terra می‌تواند با افزایش و کاهش حجم این استخر پولی، قیمت استیبل کوین را بدون در دست داشتن پول فیزیکی، پایدار و برابر با ارزش اعلام شده توسط اوراکل‌ها، نگه دارد.

ارز دیجیتال لونا Luna در سال ۲۰۲۱ روند صعودی قابل توجهی داشته در زمان نگارش این مقاله، با قیمتی نزدیک به 35 دلار معامله می‌شود و بازار آن نیز ارزشی فراتر از 14 میلیارد دلار دارد.

معرفی پروتکل‌هایی که روی بلاک چین ترا توسعه داده شده‌اند

در ادامه ۳ مورد از موفق‌ترین و پرکاربردترین پروتکل‌هایی که روی بلاک چین ترا توسعه یافته‌اند را به شما معرفی می‌کنیم. پروتکل ترا محدود به ارز دیجیتال لونا نیست و قابلیت‌های کاربردی بسیار زیادی دارد که با مطالعه بخش بعدی با گوشه‌ای از آن‌ها آشنا خواهید شد.

پروتکل میرور (Mirror Protocol)

دارایی‌های قابل تعویض «مصنوعی» (Synthetics)؛ این پلتفرم توانایی انعکاس قیمت لحظه‌ای دارایی‌های واقعی را دارند. این قابلیت باعث می‌شود کاربران بدون داشتن سهم، به معاملات بورسی مصنوعی دسترسی داشته باشند. دارایی‌های مصنوعی پروتکل میرور به گونه‌ای طراحی شده تا مشوقی برای برای آمدن دارایی‌های واقعی به بلاک چین باشد و قرار است در برنامه‌های مبتنی بر قراردادهای هوشمند به کار گرفته شوند.

پروتکل میرور

پروتکل Mirror محصول همکاری پلتفرم‌های ترا و کازم‌وازم است و به جای ارز لونا (Luna) از TerraUSD به عنوان دارایی اصلی استفاده می‌کند. برای صدور یک دارایی مصنوعی میرور که mAsset هم نامیده می‌شوند، کاربر باید معادل ۱۵۰ درصد از ارزش آن را به عنوان وثیقه، در قالب ارز UST قفل کند. زمانی که قیمت این mAsset از قیمت وثیقه بیشتر شود، دارایی قفل شده نقد خواهد شد.

قیمت دارایی‌های پروتکل میرور توسط اوراکل‌هایی (Oracle) تعیین خواهد شد که هر ۳۰ ثانیه یک بار اطلاعات مربوط به ارزش دارایی‌های واقعی را ارائه و بروزرسانی می‌کنند. حاکمیت این پروتکل بر عهده دارندگان توکن بومی آن (MIR) است توکن‌های MIR در شبکه ارز دیجیتال لونا پروتکل ترا به صورت عادلانه از روش استخراج لیکوئیدتی (Liquidity Mining) توزیع شده‌اند و از پیش فروش یا کنار گذاشتن درصدی از موجودی برای تیم توسعه دهنده، خبری نبوده است. افراد می‌توانند با عضو شدن در جامعه کاربری Mirror و نگهداری توکن‌های MIR، در تصمیمات مربوط به بروزرسانی‌های مهم این پروتکل تاثیرگذار باشند.

پروتکل انکر (Anchor Protocol)

پروتکل Anchor به کاربران ناآشنا به حوزه ارز دیجیتال اجازه می‌دهد به آسانی از یک محصول دیفای (DeFi) برای پس انداز دارایی استفاده کنند. این پروتکل محصولات استیکینگ (Staking) متنوعی را با نرخ‌های ریسک/پاداش مختلف عرضه می‌کند.

پروتکل انکر در ترا

زیرساخت پروتکل پس انداز انکر چند قابلیت کلیدی دارد که از بازگشت سرمایه پایدار اطمینان حاصل می‌کنند. یکی از این قابلیت‌ها «محافظت اصولی» (Principal protection) نام دارد. محافظت اصولی یک پروتکل نقدکننده است که به هنگام به خطر افتادن یک وام، دارایی‌های وثیقه شده را به صورت خودکار نقد می‌کند. علاوه بر این، در پروتکل انکر امکان برداشت آنی هم فراهم شده و بر خلاف بسیاری از پروتکل‌های دیفای، در این شبکه سوار بر بستر ارز دیجیتال ترا دارایی‌های شما برای یک مدت مشخص قفل نمی‌شوند.

کسانی که دارایی‌های مبتنی بر ترا را به پروتکل Anchor واریز کنند، سود ثابتی دریافت خواهند کرد. این سود از پاداش‌های بلاک دریافت شده از بلاک چین‌های اثبات سهم بزرگ، حاصل می‌شود. طی این فرآیند، پروتکل انکر دارایی‌های واریز شده را به قرض کنندگانی که وثیقه‌ای در قالب دارایی‌های استیک شده در بلاک چین‌های PoS مطرح دارند، وام می‌دهد.

نرخ سود ثابت این پروتکل «انکر ریت» (Anchor Rate) نام دارد که بر اساس میانگین درآمد قرض کنندگان محاسبه شده، و توسط ارزش وثیقه معین شده برای هر وام، ضمانت می‌شود. پروتکل Anchor با استفاده از یک الگوریتم پایدارسازی مبتنی بر قراردادهای هوشمند، بر اساس میزان فعالیت شبکه و پاداش بلاک‌ها، نرخ واریز را افزایش یا کاهش می‌دهد. در نتیجه نرخ واریز ارتباط نزدیکی با انکر ریت دارد و سود ثابتی برای واریزها در نظر گرفته می‌شود.

آلیس فایننس (Alice Finance)

یکی دیگر از پروژه‌های توسعه یافته در بلاک چین ارز دیجیتال ترا که تحت عنوان آلیس فایننس شناخته می‌شود و تاکنون اطلاعات زیادی در مورد آن منتشر نشده است. اطلاعات موجود در وب سایت رسمی این پروژه (alice.co)، آلیس را به عنوان اپلیکیشن موبایل جامع معرفی می‌کند که «کسب درآمد بالا از اقتصاد غیر متمرکز و پرداخت‌های آنی» را امکان پذیر خواهد کرد. در این وبسایت به صورت مختصر به کارت‌های اعتباری آلیس (Alice debit card) هم اشاره شده که قرار است «کنترل مالی کامل» را در اختیار کاربران قرار دهند.

آلیس فایننس

پروژه Alice Finance با به کار گیری یک پروتکل تعیین نرخ سود غیر متمرکز، واسطه‌ها را حذف می‌کند و به کاربر اجازه می‌دهد به صورت مستقیم به حوزه دیفای دسترسی داشته باشد. در وبسایت رسمی ادعا شده که برای کسب درآمد از آلیس، تنها کافیست حساب بانکی خود را به این پلتفرم متصل کنید.

معرفی کیف پول‌های مناسب برای نگهداری ارز دیجیتال لونا (Luna)

بر اساس اطلاعات موجود در وبسایت terra.money، کیف پول‌های رسمی و مورد تایید پروتکل ترا عبارتند از:

  • ترا استیشن (Terra Station): والت رسمی پروتکل Terra که با امکانات گسترده برای سیستم عامل‌های ویندوز، مک، لینوکس، اندروید و آی او اس عرضه شده و یک افزونه کروم هم دارد.
  • میرور والت (Mirror Wallet): یک کیف پول غیر حضانتی که علاوه بر رمز ارزهای مختلف، از دارایی‌های مبتنی بر پروتکل میرور یا همان mAsset هم پشتیبانی می‌کند. کاربران می‌توانند با دریافت نسخه اندروید یا آی او اس این والت به معامله یا سرمایه گذاری روی ارزهای دیجیتال بپردازند.
  • مث والت (MathWallet): یک والت اینترنتی که از بیش از ۷۰ بلاک چین عمومی پشتیبانی می‌کند. این کیف پول برای اندروید و آی او اس عرضه شده و برای مروگرهایی مانند کروم، اج و… افزونه دارد.
  • لجر نانو اس یا اکس (Ledger Nano X/S): والت‌های سخت افزاری شرکت لجر نیاز به معرفی ندارند و استفاده از آن‌ها به کاربرانی توصیه می‌شود که به دنبال بالاترین سطح امنیتی هستند.
  • آکسیس (Oxis): یک کیف پول غیر حضانتی دیگر که امکان تبادل مستقیم ارز فیات به کریپتوکارنسی را فراهم می‌کند و برای استفاده از آن باید در وبسایت app.oxis.com ثبت نام کنید.

آینده ارز لونا (LUNA) و پروتکل ترا (Terra)

ترا به تازگی اعلام کرده که می‌خواهد با همکاری صرافی بیترکس گلوبال (Bittrex Global) تعامل پذیری بین زنجیره‌ای ایجاد کند و شبکه‌های اتریوم و سولانا (Solana) اولین اهداف آن خواهند بود. این اقدام با توجه به افزایش تقاضا برای استیبل کوین‌ها (که اخیرا کاربردهای بیشتر و بیشتری پیدا کرده‌اند) انجام شده است. علاوه بر این، سیستم دو ارزی نوآورانه پروتکل Terra از استحکام کافی برخوردار است و می‌تواند از طریق دلار ترا، به افزایش مقیاس پذیری اکوسیستم‌های بلاک چینی دیگر کمک کند.

با توجه به امکانات گسترده پروتکل ترا،‌ احتمالا پروژه‌های رمز ارزی بیشتری بر اساس آن عرضه خواهد شد و این موضوع می‌تواند تاثیر قابل توجهی روی قیمت ارز لونا بگذارد. در آینده ممکن است شاهد پذیرش گسترده Terra در کره جنوبی و کشورهای دیگر باشیم و با توجه به برنامه‌های دیفای محبوبی مانند انکر (که سودی تا سقف ۲۰ درصد ارائه می‌کند) احتمال صعود ترا به صدر جدول برترین پلتفرم‌های بلاک چینی هم وجود دارد.

تهیه شده در اکسچینو


برچسب ها:

ثبت نظر
نظرات کاربران (2 نظر)
عارف سلیمانی

اینم از لونا و ترا😂

0 پاسخ دهید
19:07:39 1401/02/22
rahim amini

باید سود بیشتری بدید تا مخاطبان زیادی جمع شود

0 پاسخ دهید
12:17:41 1401/04/04