ارز دیجیتال مینا MINA چیست؟ معرفی سبک ترین بلاک چین دنیا

ارز دیجیتال مینا (MINA) چیست؟ در این مقاله ضمن تحلیل ساز و کار رمز ارز مینا و آینده این پروتکل، امکان استخراج یا استیک آن را بررسی میکنیم.
ارز دیجیتال MINA همانند سایر ارزهای دیجیتال مبتنی بر فناوری بلاک چین است. هنگام ساخت بلاک چینها، توسعهدهندگان غالباً مجبورند بین ویژگیهای مقیاس پذیری، تمرکز زدایی و امنیت، سبک سنگین کرده و نهایتا دست به انتخاب بزنند. هر سه ویژگی یاد شده از جمله ویژگیهای مطلوب و مورد نیاز در بلاک چین هستند، اما در صورتی که تحت یک پروتکل واحد به اجرا درآیند، دچار ناسازگاری میشوند. در اغلب پروژهها، تنها دو جزء میتوانند با یکدیگر هماهنگ شده و با پروژه سازگاری ایجاد کنند.
این مفهوم که با عنوان سهگانه مقیاس پذیری بلاک چین شناخته میشود، در ابتدا توسط ویتالیک بوترین (Vitalik Buterin)، بنیانگذار اتریوم، تحت عنوان «سهگانه مقیاسپذیری» معرفی شد. بلاک چین ارز دیجیتال مینا را نیز میتوان از منظر همین مسائل مورد بررسی قرار داد.
یکی از دلایل اصلی این مشکل ناشی از این واقعیت است که اندازه پلتفرمهای غیر متمرکز با افزایش میزان استفاده، بزرگ و بزرگتر میشوند. این مورد در پروژههای پیشرو همچون بیت کوین و اتریوم کاملا مشهود است. بیت کوین از مکانیزم اجماع اثبات کار (PoW) استفاده میکند که غیر متمرکز و امن است، اما متاسفانه فاقد قابلیت مقیاسپذیری است.
اتریوم در حال حاضر، حرکت در جهت تغییر از مکانیزم اثبات کار به مکانیزم اثبات سهام (PoS) را آغاز کرده؛ مکانیزمی که قرار است مقیاس بهتری داشته باشد، اما شبکه قراردادهای هوشمند اولیه هنوز به سطح بالایی از مقیاس پذیری دست پیدا نکردهاند؛ اشکالی که به طور خاص، هنگامی که هزینههای نجومی گس که برای تعامل با اپلیکیشنهای غیر متمرکز (Dapps) ضروری هستند را در نظر میگیریم، به وضوح خود را نشان میدهد. این مشکل در پنج رمز ارز بزرگ دیگر نیز وجود دارد.
در این بین اگرچه رمز ارز ریپل (XRP) از مقیاس بسیار خوبی بهرهمند است، اما شرکت صادر کننده آن به دلیل عدم تمرکززدایی و اتکا به ریپل، به شدت مورد انتقاد جامعه کریپتو قرار گرفته است. حالا میخواهیم در این مقاله ویژگیهای بلاک چین ارز دیجیتال مینا را بررسی کنیم و ببینیم با دیگر بلاک چینها چه تفاوتهایی دارد.
پروتکل ارز دیجیتال MINA چیست؟
پروتکل ارز دیجیتال مینا یک بلاک چین مینیمال و مختصر است که برای کاهش نیازهای محاسباتی به منظور اجرای موثرتر اپلیکیشنهای غیر متمرکز ساخته شده است. ارز دیجیتال MINA که از آن به عنوان سبکترین بلاک چین جهان یاد میشود، به گونهای طراحی شده که اندازه آن با وجود افزایش میزان استفاده و حجم تراکنشهای شبکه نیز همواره ثابت بماند. علاوه بر این، ارز دیجیتال مینا میتواند از نظر امنیت و تمرکززدایی نیز همواره تعادل خود را حفظ کند. این پروژه در اکتبر سال 2020 از پروتکل Coda به پروتکل ارز دیجیتال MINA تغییر نام داده است.
حجم شبکه ارز دیجیتال MINA تنها ۲۲ کیلوبایت بوده که در مقایسه با بلاک چین ۳۰۰ گیگابایتی بیت کوین بسیار کوچکتر است.
هدف اصلی پروتکل ارز دیجیتال مینا چیست؟
ارز دیجیتال MINA در حال کار روی دستیابی به یک سیستم کارآمد پرداخت توزیعشده است که کاربران را قادر میسازد تا پلتفرم را مستقیماً و درست از همان بلاک اولیه تأیید کنند. این مورد در وایت پیپر فنی مینا، «بلاک چین مختصر» نامیده شده است.
این پروتکل از نوعی اثبات رمزنگاری فشرده، غیر تعاملی و سبک، اصطلاحا اسنارک هیچ آگاهی (Zero Knowledge SNARK) استفاده میکند. تکنولوژی زیکی اسنارک (zk-SNARK) کمک میکند حجم بلاک چین بسیار کمتر از حالت متداول شود، چرا که اطلاعاتی بسیار کمی در خودش ذخیره میکند. زیکی اسنارک یک سند رمزنگاری شده است که به افراد این امکان را میدهد تا بدون افشای اطلاعات اصلی، هویت خود را احراز کنند. با وجود این، قادر ساختن کاربران برای ردیابی پلتفرم از همان بلاک اولیهاش، ممکن است در یک شبکه بزرگ غیر عملی باشد، بنابراین ارز دیجیتال مینا رفته رفته و به صورت تدریجی به سمتی خواهد رفت که تنها اسنارکهایی را محاسبه کند که فقط روی چند بلاک آخر تمرکز دارند؛ بدین معنی که کاربران به تدریج به جای بررسی کل تاریخچه تراکنش یک بلاک، تنها سند فشرده شده با اسنارک هیچ آگاهی را بررسی می کنند.
در دل پروتکل مینا، ارز دیجیتال MINA وجود دارد که رمز ارز اصلی آن بوده و به عنوان یک توکن کاربردی و وسیلهای جهت انجام مبادلات عمل میکند.
پروتکل ارز دیجیتال MINA چگونه کار میکند؟
جدای از نحوه انجام تراکنشها، ارز دیجیتال MINA شبیه به بیت کوین است، اما همچنين از مدل محاسباتی مورد استفاده در شبکه اتریوم نیز استفاده میکند.
از این نظر، تفاوت بین بیت کوین و اتریوم در این است که وضعیت بلاک چین بیت کوین حاوی لیستی از سکههای خرج نشده است، در حالی که وضعیت بلاک چین شبکه اتریوم از موجودی حساب تشکیل شده است. از سوی دیگر، ارز دیجیتال مینا از یک اثبات کننده (یا به عبارت دیگر یک اسنارکر) که معادل استخراجکننده است، استفاده میکند تا مطمئن شود که هر بلاک به وضعیت بلاک چین متعهد است.
ارز دیجیتال MINA همچنین از مکانیزم Ouroboros Samasika استفاده میکند که یک نوع مکانیسم اثبات سهام است که به صورت ویژه برای شبکههای غیر متمرکز مختصر طراحی شده و امکان راهاندازی خودکار از یک بلاک اولیه را برای شبکه فراهم میکند.
بلاک چینهای مختصر دارای دو عملکرد اصلی هستند: تأییدیه و بهروزرسانی. تأییدیه روی اجماع، خلاصه وضعیت بلاک چین و بلاکها تأثیر میگذارد، در حالی که عملکرد بهروزرسانی، ایجاد تعامل با اجماع و خلاصه زنجیره است.
فارغ از موارد ذکر شده، پروژه ارز دیجیتال مینا همچنین از وضعیت اسکن موازی (Parallel Scan State) برای بهینهسازی سرعت پردازش تراکنش استفاده میکند. وظیفه این وضعیت، انجام گروهبندی بلاکهای اثبات نشده و واگذاری پروسه اثبات آنها به اثبات کنندههای موازی است.
مشترکان عمده پروتکل ارز دیجیتال مینا
ارز دیجیتال مینا اساسا جهت ایجاد تغییرات بنیادین در چشمانداز بلاک چینهای فعلی طراحی شده است. اکثر پلتفرمهایی که در حال حاضر در حوزه بلاک چین فعالیت میکنند، از تأییدکنندهها با عناوین مانند استخراج کنندگان یا استیکرها (Staker) کمک میگیرند و یا این تایید کنندهها میتوانند مشتریان سبکی باشند که هنگام تأیید تراکنشها به عنوان شخص ثالث عمل میکنند. هر کدام از این 3 دسته افراد، میتوانند به روش خاصی که مدنظرشان است در بلاک چینها کسب درآمد کنند.
استخراج کنندهها یا ماینرها توان محاسباتی سیستم کامپیوتری خود را در اختیار بلاک چین قرار میدهند که حاصل آن در نهایت تایید تراکنشها است و در مقابل هم پاداش دریافت میکنند. از سوی دیگر، استیکرها همان میزان ارز دیجیتال خود که داخل والت شخصی یا درون والت صرافیشان است را استیک میکنند و در ازایش سود دریافت مینمایند. مشتریان سبک هم کارکرد مشخصی دارند.
همه اینها در حالی است که بلاک چین ارز دیجیتال مینا با بهرهمندی از چندین مشترک که هر کدام نقش خاص خود را در شبکه غیر متمرکز انجام میدهند، رویکرد متفاوتی را در پیش گرفته است.
سه نقش اصلی در بلاک چین ارز دیجیتال MINA شامل تایید کنندهها، تولیدکنندگان بلاک و اسنارکرها است:
- تأییدکنندهها:
تأییدکنندگان با اسنارکهای هیچ آگاهی که با تأیید اطلاعات اجماع سر و کار دارند، در تعامل هستند. هر کدام از کاربران پروتکل ارز دیجیتال مینا میتوانند به عنوان یک تایید کننده در نظر گرفته شوند، مشروط بر اینکه دستگاهی که از آن استفاده میکنند دارای این توانایی باشد که یک زنجیره ۲۲ کیلوبایتی را مدیریت کرده و چند میلی ثانیه زمان پردازش را تحمل کند.
- تولیدکنندگان بلاک:
تولیدکنندگان بلاک شبیه همان استیکرها یا ماینرها هستند و مقداری پاداش از بلاک به همراه کارمزد تایید تراکنشها را دریافت میکنند. جالب اینجاست که پروتکل مینا پاداشهایی که به تولیدکنندگان بلاک تعلق میگیرد را کاهش نمیدهد. این دسته از مشترکان به کاربران ارز دیجیتال MINA اجازه میدهند تا سکههای خود را به آنها واگذار کنند.
جدای از دستهبندی تراکنشها در بلاکها، تولیدکنندگان بلاک همچنین باید تعداد معادلی از تراکنشهایی که قبلاً تعهد شده را نیز اسنارک کنند، زیرا عدم انجام یا شکست در انجام این فرایند حین تولید بلاک، منجر به ناقص شدن بلاکها و رد اعتبار سایر نودها خواهد شد (نودها همان کسانیاند که در اجماع بلاک چین نقش ایفا میکنند).
در صورتی که یک تولیدکننده بلاک بخواهد ۱۰ تراکنش را در زنجیره ترکیب کند، هر تراکنش نیز باید از جلوی صف، تراکنشها را با اسنارک فشرده میکنند؛ گرچه آنها این اختیار را دارند که خودشان یک اسنارک را تولید کنند و یا از آنهایی استفاده کنند که قبلا توسط گروه خاصی از مشترکان به نام اسنارکرها تولید شده است.
- اسنارکرها:
اسنارکرها که به عنوان اثبات کنندهها نیز شناخته میشوند، اسنارکهای هیچ آگاهی را تولید میکنند که جهت تأیید تراکنشها مورد استفاده قرار میگیرند. تولیدکنندگان بلاک از محل مجموع هزینههای تراکنش که با افزودن هر بلاک جدید دریافت میکنند، کارمزد اسنارکرها را پرداخت مینمایند؛ هرچند اسنارکرها برای اینکه صلاحیت دریافت این هزینهها را داشته باشند، باید پیشنهاد خود را جهت شرکت در مناقصه ارسال کنند.
توجه داشته باشید که هر اسنارک دانش صفری که یک اسنارکر تولید میکند باید تنها در یک بلاک استفاده شود، در عین حال تولیدکننده بلاکی که از آن استفاده میکند مسئولیت ایجاد مشوق برای اسنارکر را به عهده میگیرد.
این فرایند موجب بوجود آمدن یک اقتصاد تجاری و رقابتی میشود که در آن چندین اسنارکر میتوانند همزمان مناقصههای مرتبط با یک تراکنش مشخص را ارسال نمایند. از سوی دیگر، تولیدکنندگان بلاک که به دنبال سود بیشتری هستند، پیشنهادی که کمترین قیمت را داشته باشد انتخاب میکنند. در نتیجه، اسنارکرها برای تولید اسنارکهای کم هزینه به چالش کشیده میشوند. از این رو میتوان گفت که اسنارکرها در شبکه ارز دیجیتال مینا نقشی حیاتی ایفا میکنند.
تراکنشها در شبکه بلاک چین MINA چگونه انجام میشوند؟
بیایید دقیقتر بررسی کنیم که یک تراکنش چه روند را طی میکند تا نهایتا سوابقش برای همیشه در بلاک چین مینا ثبت گردد.
- فرآیند زمانی که یک کاربر برای انجام تراکنش پا پیش میگذارد آغاز میشود. بعد از اقدام اولیه، درخواست تراکنش او در صف انتظار برای تایید میماند که در اصطلاح تخصصی آن را فضای memory pool مینامند. در این فضا، تمام تراکنشهای مرتبط با ارز دیجیتال MINA ذخیره میشوند تا بعدتر توسط اسنارکرها بررسی شوند.
- در مرحله بعد، اسنارکرها با انجام عملیات اثبات یا اسنارک کردن، کار را به دست میگیرند. این فرآیند با انتخاب یک تولیدکننده بلاک برای دستهبندی تراکنشها در داخل یک بلاک دنبال میشود. توجه داشته باشید که تولیدکننده بلاک برای یافتن تراکنشهای سودآور، فضای memory pool را بررسی میکند.
- سپس، تولیدکننده بلاک، یک اسنارک را طبق قوانین موجود در مکانیسم اجماع انتخاب میکند. در نظر داشته باشید همانطور که قبلا گفته شد، تولیدکننده بلاک از طریق مناقصه برای اسنارکی که کمترین قیمت را داشته باشد جستجو یا اسکن میکند. علاوه بر این، تراکنشهایی که اخیراً اضافه شدهاند، دارای دفترچه سفارش بهروز شده اسنارکها هستند.
- اکنون زمان آن فرا رسیده است تا اسنارکها در یک بلاک ترکیب شده و سپس بلاک به زنجیره اضافه گردد و شبکه بهروز رسانی شود. سپس تراکنشهای اسنارکشده از زنجیره حذف میشوند تا اندازه پروتکل ارز دیجیتال مینا مجددا ثابت بماند.
- در گام بعدی، تولیدکننده بلاک، اسنارکهای هیچ آگاهی پروتکل را ارتقاء میدهد.
- و در نهایت، بلاک جدید به طور تغییرناپذیری به بخشی از زنجیره تبدیل میشود.
نتیجهگیری
استفاده از اسنارکهای هیچ آگاهی امکان تأیید وضعیت پروتکل ارز دیجیتال مینا را بدون افشای محتویات بلاک چین فراهم میکند و در نتیجه، بلاک چین ارز دیجیتال MINA یک پلتفرم مقاوم در برابر سانسور ارائه میدهد.
علاوه بر این، اسنارکهای هیچ آگاهی به حفظ یک شبکه با اندازه ثابت کمک زیادی میکند. این اندازه مختصر و ثابت نیز امکانات مقیاس پذیری، امنیت و تمرکز زدایی را فراهم میآورد. حضور مشترکین اصلی مانند اسنارکرها، تولیدکنندگان بلاک و تأییدکنندهها به سادهسازی عملکردهای مختلف پروتکل ارز دیجیتال MINA کمک شایانی میکنند.
نظرات کاربران (0 نظر)