آوه و رمز ارز AAVE چیست؟ آموزش دریافت وام ارز دیجیتال در دیفای

آوه یک پروتکل وام دهی ارز دیجیتال در حوزه دیفای (DeFi) است. در این مطلب با آموزش استفاده از این پلتفرم، رمز ارز Aave و مزایا و معایب آن آشنا میشویم.
امور مالی غیر متمرکز یکی از بسترهای نوآورانه در فضای بلاک چین و ارز دیجیتال بوده که اخیرا توجههای زیادی را به خود جلب کرده است. یکی از بخشهای این حوزه، پروتکلهای لندینگ یا وام دهی هستند و کاربران با استفاده از آنها میتوانند وامهایی بر اساس رمز ارز را دریافت کنند. آوه (Aave) از مطرحترین پلتفرمهای Lending در سیستم مالی غیر متمرکز یا دیفای محسوب شده که بر بستر اتریوم پیادهسازی شده است. اما Aave چیست و چطور کار میکند؟ چطور میتوان با استفاده از آوه، از دیفای وام گرفت؟ مزایای استفاده از این پروتکل چیست و توکن شبکه آن یعنی رمز ارز AAVE (که قبلا تحت عنوان LEND شناخته میشد)، چه ویژگیهایی دارد؟ اگر این سوالات ذهن شما را درگیر کرده، در ادامه با اکسچینو مگ همراه باشید. این مقاله به بخشهای مختلفی تقسیم شده که جهت دسترسی به آنها، میتوانید از فهرست زیر استفاده کنید:
- آوه – Aave چیست؟
- آموزش دریافت وام ارز دیجیتال با Aave
- مزایای آوه
- مقیاسه آوه (Aave) با کامپاند فایننس (Compound Finance)
- ارز AAVE و LEND
- سخن پایانی
آوه – Aave چیست؟
همانطور که در ابتدای نوشته گفته شد، آوه (Aave) یک پروتکل در حوزه دیفای بوده که در زمینه وام دهی یا لندینگ (Lending) فعالیت میکند. این پلتفرم با رشدی سریع، توانسته خود را در میان برترین پروتکلهای حوزه امروز مالی غیر متمرکز جای دهد. پروتکل وام دهی بدین معناست که کاربران میتوانند با استفاده از آنها و وثیقهگذاری، وامهایی را در قالب ارز دیجیتال دریافت کنند. همچنین سپردهگذاری رمز ارزی و دریافت سود برای کاربران امکانپذیر خواهد بود. ثبت نام در آوه نیز مانند سایر پروتکلهای حوزه امور مالی غیر متمرکز (DeFi) بسیار ساده بوده و نیازی به ارائه اسنادی جهت احراز هویت (KYC (Know Your Customer و قوانین مبارزه با پولشویی (AML (Anti Money Laundaring نیست.
آوه در ابتدا با نام ETHLend در سال 2017 توسط استنی کولچف (Stani Kulechov) تأسیس شد. کولچف میگوید: ایده کد تغییرناپذیری که میتواند به روشهای جالبی مورد استفاده قرار گیرد، برای من بسیار جذاب بود. من همیشه عاشق ابزارهای مالی بودم و قراردادهای هوشمند را راهی مناسب برای کارآیی بیشتر این ابزارها دیدم.
عرضه اولیه سکه (ICO) در نوامبر 2017 (آبان 96) برگزار شد و طی آن 600,000 دلار در ازای فروش یک میلیارد توکن LEND جمع آوری و در سپتامبر 2018 (شهریور 97) این پروژه به آوه و رمز ارز AAVE تغییر نام یافت. آوه از یک واژه فنلاندی به معنای شبح (Ghost) گرفته شده است.
برای کار با Aave، وام دهندگان باید وجوه خود را به استخرهای نقدینگی واریز کنند و سپس کاربران میتوانند از این استخرها وام بگیرند. هر استخر مقداری از سرمایه را به عنوان ذخیره برای محافظت در برابر نوسانات کنار میگذارد. این ذخایر همچنین به وامدهندگان این اطمینان را میدهد تا هر زمان که نیاز بود بتوانند وجه خود را دریافت کنند.
آوه از نزدیک به 20 ارز رمزنگاری شده مختلف مانند DAT ،ETH ،BAT ،LINK ،USDT ،MKR ،SNX ،TUSD ،ZRX برای وامدهی پشتیبانی میکند. البته به این مسئله باید توجه داشت که از همه رمز ارزها به عنوان وثیقه نمیتوان استفاده کرد.
آموزش دریافت وام ارز دیجیتال با Aave
برای گرفتن وام ابتدا باید وثیقه ارائه داده و سرمایه سپردهگذاری شده باید بیشتر از مبلغ وام گرفته شده باشد. همانطور که میدانید دو مفهوم با اهمیت در پروتکلهای وامدهی دیفای وجود دارد. یکی “اشباع وثیقهگذاری” (Overcollateralization) به معنی وثیقهگذاری بیشتر از ارزش مبلغ وام داده شده و دیگری “نرخ وثیقهگذاری” (Collateralization Ratio) به معنی نسبت ارزش وثیقه به وام برای جلوگیری از خطر نوسانات ناگهانی بازار برای وامدهنده است. در Aave، مقدار نرخ وثیقهگذاری به طور معمول 50 تا 75 درصد است و وام گیرندگان باید Collateralization Ratio را با توجه به نوسان ارزش رمز ارز وام گرفته شده و ارز وثیقه، حفظ کنند. در صورت عدم رعایت این مسئله توسط وامگیرنده، وامدهنده میتواند وثیقه را جهت تسویه بفروش برساند.
صرف نظر از هدف کاربر برای قرض دادن یا وام گرفتن، کاربر به ازاء هر پرداخت، aTokens دریافت میکند. به عنوان مثال برای پرداخت ده واحد رمز ارز DAI، ده واحد aToken تعلق میگیرد. پروتکل Aave در بالانسر و یونی سواپ دارای استخر نقدینگی بوده که کمک قابل توجهی به حل مشکل نقدینگی کرده است. آوه همچنین از چین لینک (Chainlink) به عنوان اوراکل برای جمعآوری دادههای قیمت استفاده میکند.
برای شروع، به یک کیف پول وب 3.0 مانند متاماسک (Metamask) نیاز دارید. سپس به app.aave.com مراجعه کرده و برای واریز وجه، والت خود را وصل میکنید. حال میتوانید، مبلغی که میخواهید وام دهید را انتخاب کرده و رمز ارزهای خود را به استخر مربوطه واریز کنید. شما همیشه سود تعلق گرفته به سرمایهتان را میتوانید از طریق اکانت آوه خود مشاهده کنید.
بیشتر بخوانید: کیف پول متاماسک – MetaMask ؛ بررسی و آموزش متامسک والت
همانطور که قبلا ذکر شد، در ازاء واریز وجه خود aTokens دریافت خواهید کرد. aToken آوه مشابه cTokens کامپاند فایننس است. البته آنها تفاوتهایی نیز دارند. هر aToken همیشه با دارایی اصلی خود برابر خواهد بود. به عنوان مثال یک توکن aETH همان ارزش ETH را خواهد داشت. در کامپاند cToken ها از نظر ارزش با توجه به سود بدست آمده ارزشمندتر میشوند، در حالی که aToken ها با توجه به بهره کسب شده، به تعداد آنها افزوده میشود. بنابراین با افزایش نرخ بهره شما، تعداد aToken های شما نیز رشد میکند. در ادامه کمی دقیقتر به مقایسه پروتکلهای آوه و کامپاند خواهیم پرداخت.
مزایای آوه و رمز ارز AAVE
اگر با دیگر پروتکلهای حوزه دیفای آشنایی داشته باشید، آوه ویژگیهای مشابه آنها را دارد. با این حال، آوه دارای چند مزیت دیگر نیز بوده که خود را از همتایان متمایز میکند. وامهای سریع (وام های بدون وثیقه)، نرخ بهره متغیر و انواع وثیقههای متنوع این ویژگیهای متمایز کننده بوده که در ادامه به توضیح هر یک خواهیم پرداخت.
وامهای سریع (Flash loans)
وامهای سریع یک نقطه قوت در پروتکل آوه بوده و کاربران برای استفاده از آنها به هیچ وثیقهای نیاز ندارند. اما چگونه میشود وامی بدون وثیقه باشد؟ در واقع شرایط بدین صورت است که به جای وثیقه، شرایط زمانی وجود دارد و کاربران باید وام را در همان تراکنش پرداخت کنند، در غیر این صورت، کل تراکنش شکست خواهد خورد.
آیندهای بسیار امیدوارکننده برای اینگونه وامها در دیفای وجود دارد. وامهای فلش بیشترین سهم در آوه را به خود اختصاص داده و دارای پتانسیل خارقالعادهای هستند. از آنجا که کد برنامهنویسی این نوع وام متن باز است، سایر توسعهدهندگان میتوانند آن را در پروتکلهای ابداعی خود ارائه دهند. وامهای سریع مختص فضای ارزهای دیجیتال و دیفای است، به عبارت دیگر، وامهای سریع توسط Aave از دنیای مالی سنتی قرض گرفته نشده تا در دیفای باز آفرینی شود، بلکه کاملا جدید هستند.
در این مقاله به روشهای پیچیده سودآوری از وامهای سریع نمیپردازیم، زیرا از لحاظ فنی پیچیده است. اما توضیح ساده آنها این است که کاربر باید مقدار وام را تا زمان استخراج بلاک بعدی بازپرداخت کند. در غیر این صورت، هر معاملهای که با وامهای قرض گرفته شده انجام شده باشد، لغو میشود.
با توجه به مدت کوتاهی که یک تریدر برای جادوگری خود در اختیار دارد، کسب درآمد با وام سریع غیرممکن به نظر میرسد. آنها اغلب در ییلد فارمینگ (Yield farming) مورد استفاده قرار میگیرند. در حال حاضر، سه مورد استفاده برای وامهای سریع وجود دارد:
- آربیتراژ
- وامهای بازپرداخت
- مبادله سپرده وثیقه
به این نکته توجه داشته باشید که وامهای سریع فرصتهای آربیتراژ را با هزینه کمی برای کاربر فراهم میکند و آنها یک جریان درآمد برای آوه بوده و کارمزد دریافتی 0.3٪ از مبلغ وام است.
وام گرفتن به یک دلیل اصلی اتفاق میافتد، بدست آوردن پول و سود بیشتر. وام گیرندگان به دنبال سرمایه بیشتر از سرمایه فعلی خود هستند. بنابراین، هیج کس نمیخواهد وام کمتری از آنچه در حال حاضر دارد بگیرد. به نوعی چنین معاملهای شبیه این است که بگویید، “من 500 دلار وثیقه به شما میدهم تا 100 دلار قرض بگیرم!”
این نوع وامها فقط برای کسانی منطقی به نظر میرسد که میدانند میتوانند با استیکینگ ارز دیجیتال و ییلد فارمینگ و جابجایی سرمایه و بهره خود، سود مناسبی بدست آورند. اما چه کسی غیر از معاملهگران DeFi میتواند چنین معاملاتی را انجام دهد؟ میتوان استدلال کرد که وامهای سریع به افراد فاقد دارایی اجازه میدهد تا سود مناسبی در دیفای کسب کنند.
با استفاده از وامهای سریع میتوان سودهای بسیار خوبی بدست آورد، در حالی که در سیستم امور مالی سنتی بدون لوریج، وثیقه و دیگر ابزارها و تحمل ریسک بسیار بالا چنین اتفاقی غیر ممکن است و این جذابیت اصلی وامهای سریع است. اگر طرح اصلی وام گیرنده کار نکند، معامله به سادگی لغو میشود. نحوه کارکرد این نوع وامها بسیار جالب بوده و فرصتهای زیادی برای پذیرندگان ایجاد میکنند.
نرخ بهره متغیر
عرضه و تقاضا نرخ بهره را مشخص میکند. برای پروتکلهای وام مانند Aave رابطه بین نقدینگی استخر و تقاضای وام، نرخ بهره را تعیین میکند. بنابراین، هنگامی که تقاضا برای وام گرفتن افزایش مییابد، نقدینگی موجود کاهش یافته و نرخ بهره افزایش و سپردهگذاران درآمد بیشتری کسب میکنند. سیستمهای وامدهی به طور معمول کاربران را با نرخ بهره ثابت یا متغیر محدود میکنند. با این حال، با استفاده از آوه، کاربران میتوانند نرخ بهره ثابت یا متغیر را انتخاب کنند. این ویژگی باعث میشود که آنها بتوانند بهترین نرخ بهره برای وام را داشته باشند.
در بهره متغیر همانطور که در بالا ذکر شد، الگوریتمها نرخ را بر اساس تقاضای استخر نقدینگی تعیین میکنند. با وجود بار تقاضای بیشتر، وامدهندگان و وامگیرندگان افزایش نرخ بهره را شاهد خواهند بود. اما نرخ بهره ثابت، متفاوت است. با میانگین 30 روز آخر، نرخ بهره برای هر دارایی خاص تعیین میگردد. نرخهای ثابت باعث آرامش خاطر وامگیرندگان میشود تا بدانند نرخ بهره آنها در طول مدت وام به طور اساسی تغییر نخواهد کرد.
در پروتکل آوه نرخهای بهره ثابت به معنی واقعی، ثابت نیستند، بلکه تاثیر نوسانات قیمتی بازار روی آنها کمتر است. آنچه آوه را منحصر به فرد میکند این است که کاربران در آن میتوانند در هر زمان بین نرخهای ثابت و متغیر جابجا شوند. به نظر میرسد تیم آوه با مدل نرخ بهره خود قصد داشتهاند سیستمی پویاتر خلق کنند تا اطمینان حاصل نمایند که کاربران مقدار نرخ بهره مورد نظر خود را دریافت میکنند.
وثیقههای متنوع
اگر در انتخاب گزینههای وثیقه به دنبال تنوع هستید، قطعا آوه انتخاب مناسبی است. آوه متنوعترین وثیقهگذاری را ارائه میدهد. در ابتدای مقاله به چند مورد اشاره کردیم، اما علاوه بر رمز ارزهای مطرح به زودی وام گیرندگان میتوانند از توکنهای Uniswap LP و TokenSets به عنوان وثیقه استفاده کنند.
مقیاسه آوه (Aave) با کامپاند فایننس (Compound Finance)
آوه و کامپاند فایننس هر دو پروتکلهای وامدهی در دیفای هستند. هر دوی آنها از استخرهای وام استفاده کرده و کاربران میتوانند از آنها وام بگیرند و هر دو دارای یک رمز ارز خاص خود هستند. با این حال، آنها چه تفاوتهایی دارند؟
آوه از کامپاند فایننس پیچیدهتر بوده و این میتواند خوب یا بد باشد. به دلیل پیچیدگی بیشتر آوه، رابط کاربردی کامپاند فایننس از Aave سادهتر بوده و این یکی از معایب این پروتکل وام دهی محسوب میشود. اما از طرفی آوه امکانات بیشتری نسبت به رقیب ساده خود ارائه میدهد. Compound نرخ بهره ثابت نداشته و در نتیجه تغییر بین نرخ بهره ثابت و متغیر نیز ندارد. همچنین در کامپاند امکان وام سریع وجود نداشته و در زمان نگارش این مقاله، کامپاند از 11 رمز ارز پشتیبانی میکند در حالی که این تعداد برای آوه بیش از 20 ارز دیجیتال است.
در کل، به نظر میرسد که Aave به عنوان یک پروتکل وام، بازی را برنده خواهد شد، اما استفاده از کامپاند آسانتر است زیرا ویژگیهای کمتری دارد. کامپاند همچنین به وامدهندگان و وامگیرندگان با دادن توکنهای COMP در فواصل مختلف مانند ترشح دوپامین، انگیزه میدهد تا توجه آنها را به سمت خود جلب کند.
مطمئناً رقابت بین کامپاند و آوه داغ خواهد شد. هر یک برای ارائه پیشنهاد محصولات متنوعتر، نرخ بهره بهتر و بهبود تجربه کاربری خود، تلاش خواهند کرد. اما وقتی صحبت از استقلال جامعه به میان میآید، آوه از زمین بازی خارج میشود، این در حالی است که کامپاند به یک سازمان مستقل غیر متمرکز کاملاً عملیاتی (DAO) میماند. به صورت کلی، آوه و کامپاند هر دو دارای مزایای خاص خود بوده و جالب است که ببینیم در آینده چگونه گسترش مییابند.
ارز AAVE و LEND
توکن AAVE، رمز ارز اختصاصی پروتکل آوه است. در ابتدا نام پروژه آوه، EthLend بود و توکن آن LEND نامیده میشد، اما به جهت اهداف بازاریابی در سال 2018 به آوه (Aave) تغییر نام پیدا کرد.
با داشتن توکن AAVE، کاربران میتوانند از تخفیف در کارمزد بهرهمند شوند. همچنین همانطور که از یک سازمان مستقل غیر متمرکز انتظار میرود، دارا بودن AAVE در تصمیمات پروتکل آوه مهم است. این بدان معناست که دارندگان رمز ارز AAVE در جهت آینده پروژه دارای حق رای هستند. علاوه بر این، هولدرهای AAVE میتوانند از قابلیت تخفیف کارمزد بهرمند شوند. به همین ترتیب، استخر توکنهای ذخیره ذکر شده فوق میتواند به عنوان ذخیره اضطراری در صورت بروز مشکل برای نقدینگی یا حوادث غیر مترقبه به کار آیند. همچنین، هر زمان که کاربران کارمزدهای پروتکل را پرداخت میکنند، این امر باعث سوختن واحدهایی از رمز ارز AAVE شده و آن را به یک دارایی با تورم منفی تبدیل میکند، به این معنی که با کاهش مداوم تعداد واحدهای توکن AAVE ارزش آن بیشتر شود.
مانند دیگر پروتکلهای دیفای در سال 2020، آوه توانست حجم مناسبی از بازار را بدست آورد، در حالی که نسبتا جدید بوده و به طور کامل سر و شکل نگرفته بود. آوه در حال حاضر دارای بازدهی بسیار خوبی در بازار است.
آوه ویژگیها و ابزارهای بیشماری را ارائه میدهد تا سایر بنگاههای اقتصادی بتوانند برخی از این ویژگیها را در پروژههای خود ادغام کنند. مطابق آمار سایت DefiPulse.com، آوه در حال حاضر از نظر مقدار کل سرمایه قفل شده (TVL (Total Value Locked دومین پروتکل حوزه دیفای محسوب میشود. آوه از پشتیبانی نقدینگی زیادی بهره برده و از Nexus Mutual (یک پروتکل بیمه برای قراردادهای هوشمند) برای محافظت در برابر خطر قرارداد هوشمند استفاده میکنند.
سخن پایانی
بنیانگذار آوه، استنی کولچف (Stani Kulechov) معتقد است که پس از کمیسازی ریسکها و حل مشکلات موجود، میتوان امیدوار بود سرمایهگذاران خارج از حوزه ارزهای دیجیتال به این حوزه راه یابند. تحمل ریسک و نوسانات بازار ارزهای رمزپایه هنوز هم برای سرمایهگذاران بسیار ترسناک است. با این حال، تیم پروژه آوه و رمز ارز AAVE در حال کار بر روی روشهای جدید برای محافظت از سرمایه تأمینکنندگان نقدینگی، با مکانیسم های مدیریت ریسک در این پروتکل است.
منبع: ivanontech.com
نظرات کاربران (0 نظر)