ارز دیجیتال تزوس – Tezos چیست؟ معرفی و بررسی رمز ارز XTZ

تزوس – Tezos یک ارز دیجیتال و بلاک چین است. در این مقاله ساختار شبکه ، کیف پول ها، روش استخراج ، نحوه خرید و آینده قیمت رمز ارز XTZ را تحلیل خواهیم کرد.
پاسخ به سوال «ارز تزوس چیست؟» را میتوان با این جمله شروع کرد: تزوس که با نماد XTZ هم شناخته میشود، بلاک چینی با ویژگیهای برنامههای غیر متمرکز است و از این جهت میتوان آن را با اتریوم یا ایاس (EOS) مقایسه کرد. البته این بلاک چین، با نوآوریهای فنی قابل توجهی هم عرضه شده است که در ادامه به صورت مفصل به آنها خواهیم پرداخت:
- تاریخچه ارز دیجیتال XTZ
- تکنولوژی تزوس
- مزایای ارز دیجیتال تزوس
- معایب ارز دیجیتال XTZ
- روش خرید ارز دیجیتال تزوس
- معرفی کیف پولهای مناسب برای نگهداری ارز XTZ
- تحلیل ارز دیجیتال تزوس و پیش بینی در مورد آینده آن در سال ۲۰۲۰
- جمع بندی
تاریخچه ارز دیجیتال XTZ
ایده تزوس توسط کتلین و آرتور برایتمن (Kathleen Breitman/Arthur Breitman) به منظور ایجاد پلتفرمی با تواناییهای مشابه اتریوم مطرح شد؛ یعنی پلتفرمی که قابلیت برنامهریزی داشته باشد و از اپلیکیشن غیر متمرکز پشتیبانی کند. اما ارز دیجیتال Tezos تنها به دنبال کپی برداری از اتریوم نبود و سعی داشت در زمنیه الگوریتمهای اجماع، مدلهای مدیریتی و روشهای بروزرسانی نوآوریهایی داشته باشد. به عبارت دیگر، این پلتفرم جدید میخواست بلاک چین قابل انعطافی باشد که به صورت مدوام و بدون مشکل فعالیت دارد.

پلتفرم Tezos در سال ۲۰۱۷ متولد شد و آقا و خانم برایتمن با برگزاری یک عرضه اولیه سکه یا ICO، توانستند بیش از ۲۳۲ میلیون دلار برای پروژه خود جمع آوری کنند. این میزان سرمایه باعث شد تا ارز دیجیتال تزوس در آن زمان به عنوان دومین عرضه اولیه بزرگ تاریخ رمز ارزها شناخته شود. علاوه بر این، شرکتهای سرمایه گذاری بزرگ مثل پالی چین کپیتال (PolyChain Capital) و همچنین سرمایه گذاران مستقلی مثل تیم دریپر (Tim Draper)، نسبت به ارز XTZ علاقه نشان دادند. اما این پلتفرم خیلی زود با یک سری مشکلات قانونی مواجه شد که به شدت آینده آن را تهدید میکردند.
مشکلات قانونی ارز XTZ
چند ماه پس از پایان یافتن عرضه اولیه تزوس، برایتمنها با یوهان گورز (Johann Gevers) که یکی از بنیان گذاران و هم چنین رئیس بنیاد تزوس (Tezos Foundation) بود، به مشکل برخوردند. اختلاف نظر بین این دو طرف به حقوق مالکیت فکری و مجوز نرم افزاری رایگان ارز دیجیتال Tezos مربوط میشد. این مشاجره در نهایت باعث شد تا گورز از Tezos جدا شود و در نتیجه، انتشار این پلتفرم با تاخیر مواجه شد و ارسال ارز XTZ به کیف پول سرمایه گذران نیز به تعویق افتاد. تعدادی از سرمایه گذاران بر اساس این که اوراق بهادار تزوس ثبت رسمی نشده بود، از تزوس شکایت کردند. این شاکیان به دنبال بازگشت سرمایه خود بودند، اما Tezos پیش از شروع عرضه اولیه اعلام کرده بود که مبالغ دریافتی «کمکهای مالی غیر قابل استرداد» خواهند بود و این امر کار شاکیان را دشوار کرده بود.
سرانجام در ژوئن سال ۲۰۱۸ (خرداد 97)، کتلین برایتمن تصمیم گرفت علی رغم شک و تردیدهای مربوط به مسائل قانونی، توکنهای ارز دیجیتال تزوس را توزیع کند. متاسفانه این تصمیم پرونده قانونی ارز دیجیتال Tezos را پیچیدهتر کرد؛ اکنون سرمایه گذارانی که از قبل ارز XTZ خریداری کرده بودند نیز میبایست مراحل احراز هویت KYC را طی کنند. این باعث شد تا شبکه تزوس به سرعت به دو گروه تقسیم شود: بلاک چین استاندارد XTZ و بلاک چین جایگزینی به نام «انتزوس» (nTezos) که از کاربران KYC نمیخواست.
آغاز به کار رسمی بلاک چین و ارز دیجیتال تزوس
در نهایت شبکه استاندارد تزوس موفق شد بر بلاک چین جایگزین غالب شود و پروژه به روند سابق برگشت. اولین شبکه آزمایشی یا تست نت (TestNet) تزوس در سیام ژوئن سال ۲۰۱۸ (مصادف با نهم تیر ۱۳۹۷) منتشر شد. از این نسخه اولیه برای پیاده سازی و آزمایش قابلیتهای فنی پلتفرم XTZ استفاده شد و بالاخره و در سپتامبر ۲۰۱۸ (شهریور 97)، شاهد انتشار شبکه اصلی تزوس بودیم. ارز دیجیتال Tezos اکنون علاوه بر تعداد قابل توجهی از کاربران عادی، بیش از ۴۵۰ «بیکر» (Baker) هم دارد که وظیفه تولید بلاکهای جدید را بر عهده دارند.
تکنولوژی تزوس
مثل هر بلاک چین دیگری، تزوس نیز از یک سری بلاکهای پشت سر هم برای مدیریت جزئیات تراکنشها و اطلاعات دیگر استفاده میکند. در بلاک چین تزوس، الگوریتم اجماع، سیستمهای بهروزرسانی و زبان برنامهنویسی نیز همگی منحصربفرد هستند. در ادامه، تمامی این موارد را با جزئیات بررسی خواهیم کرد.
استخراج ارز تزوس با استفاده از الگوریتم اجماع اثبات سهام لیکوئید
الگوریتم اجماع روشی برای تایید اعتبار بلاکهای یک بلاک چین، توسط اعضای آن است. الگوریتم مورد استفاده در پلتفرم تزوس را میتوان به عنوان ترکیبی از الگوریتم اثبات سهام (PoS) و اثبات سهام نمایندگی شده (DPoS) معرفی کرد. با استفاده از نوع سنتی الگوریتم اثبات سهام که اتریوم هم آن را در پروتکل «کسپر» (Casper) به کار گرفته، نودهای (Node) شبکه میتوانند با فقل کردن توکنهای خود، شانسی برای تایید بلاکها و کسب پاداش داشته باشند. در چنین سیستمی تعداد نودهایی که میتوانند برای کنترل پروسه تایید بلاکها رقابت کنند، نامحدود خواهد بود. امکان پشتیبانی از تعداد نامحدودی از نودهایی که قصد استیک کردن دارایی را دارند، یک اثر تمرکز زدایی قوی را به همراه خواهد داشت. البته فرآیند استیکینگ به میزان بالایی از دارایی نیاز دارد و برای مثال حتی اگر اتریوم میزان حداقلی سیستم استیکینگ خود را به ۳۲ واحد ETH کاهش دهد، کاربر هنوز هم به هزاران دلار سرمایه نیاز خواهند شد. بنابراین بیشتر کاربران عادی نمیتوانند در این فرآیند سهیم باشند.
بیشتر بخونید: استیکینگ ارز دیجیتال چیست؟ آموزش Staking در صرافی بایننس
در مدل اثبات سهام نمایندگی شده، کاربران داراییهای خود را برای کسب حق رای قفل میکنند؛ از این حق رای برای انتخاب تولیدکنندگان بلاکهای شبکه که تعداد محدودی خواهند داشت، استفاده میشود. برای مثال میتوانیم به شبکه ایاس اشاره کنیم که تنها ۲۱ تولید کننده بلاک انتخاب میکند و هر ۲۱ نفر، شرکتهای بزرگی هستند که باید قدرت محاسباتی خیلی زیادی را در اختیار این شبکه قرار دهند. با وحود حق رای، کاربرانی که داراییهای کمتری دارند نیز میتوانند به صورت غیر مستقیم در مسیر آینده این بلاک چین تاثیرگذار باشند.
بیشتر بخوانید: الگوریتم اجماع اثبات سهام نمایندگی شده “DPoS” چیست؟
تزوس با الگوریتم اجماع اثبات سهام لیکوئید (Liquid Proof of Stake)، ترکیبی از این دو الگوریتم را مورد استفاده قرار داده است. این مدل جدید از حداکثر ۸۰ هزار تایید کننده بلاک یا «بیکر» برای پذیرش توکنهای واگذار شده توسط کاربران، پشتیبانی میکند. هر بیکر باید ۱۰ هزار واحد از ارز XTZ داشته باشد که درست مثل سیستم اتریوم، هزاران دلار برای وی هزینه به همراه خواهد داشت. اما بر خلاف اتریوم، Tezos به کاربرانی که داراییهای کمتری دارند اجازه میدهد تا در ازای واگذاری توکنهای خود به بیکرها، سود دریافت کنند. به عبارتی دیگر، الگوریتم اجماع اثبات سهام لیکوئید به کاربران اجازه میدهد بین تبدیل شدن به یک تایید کننده بلاک کامل و یا واگذار کردن توکنهایشان برای دریافت سود، یکی را انتخاب کنند.
قراردادهای هوشمند قابل تایید
همانند اتریوم و ایاس، ارز دیجیتال تزوس نیز از قراردادهای هوشمند پشتیبانی میکند. قراردادهای هوشمند در واقع برنامههای بلاک چینی هستند که میتوانند تراکنشهای اتوماتیک اجرا کنند. Tezos از زبان برنامه نویسی خاص خودش که «مایکلسون» (Michelson) نام دارد، استفاده میکند. این زبان برنامه نویسی تورینگ کامل (Turing-complete) است؛ این یعنی سطح پیچیدگی این زبان با سطح بیشتر زبانهای برنامه نویسی مشابه است و در نتیجه میتوان از آن برای برنامه نویسی هر نوع برنامه مدرنی استفاده کرد.
بیشتر بخوانید: قرارداد هوشمند یا اسمارت کانترکت (Smart Contract) چیست؟
علاوه بر این، با مایکلسون میتوان تایید رسمی انجام داد که فرآیندی برای تشخیص خطا در کدهاست. این فرآیند اگرچه عاری از ایراد نیست، ولی توانایی تشخیص تعدادی از باگها که میتوانند در صورت حمله هکرها برای شبکه مشکلات جدی ایجاد کنند را دارد. چندین پروژه خارج از شبکه قصد دارند فرآیند تایید رسمی را در اتریوم و ایاس پیاده سازی کنند، اما این ویژگی به صورت بومی در زبان برنامههای هوشمند پلتفرم تزوس وجود دارد. زبان برنامه نویسی «هزکل» (Haskell) که متعلق به شبکه کاردانو (Cardano) است نیز از این ویژگی بهره میبرد.
بهروزرسانیهای خود اصلاح کننده
تزوس از ویژگی خود اصلاح کنندگی بهره میبرد؛ یعنی برای بهروزرسانی سیستم آن نیازی به انجام هاردفورک (Hard Fork) نیست. حتی هنگامی که کل یک شبکه با انجام هاردفورک موافق باشند، انجام آن برای توسعه دهندگان و نودهای شبکه زحمت زیادی خواهد داشت. فرآیند بروزرسانی در ارز دیجیتال Tezos یکپارچه است و نیازی به فورک شدن بلاک چین نیست. البته لازم به ذکر است که اگر بخشی از شبکه تزوس به توافق برسند، میتوانند فورک را انجام دهند. در طی جنجالهای ایجاد شده برای احراز هویت KYC که در بالا به آن پرداختیم، این اتفاق افتاد و تزوس فورک شد.
بیشتر بخوانید: مقایسه هاردفورک و سافت فورک
مزایای ارز دیجیتال تزوس
استیکینگ نسبتا کم هزینهتر: دارندگان ارز XTZ میتوانند با استیک کردن و یا واگذار کردن داراییهای خود پاداش دریافت کنند. محدودیتی در واگذار کردن توکنهای تزوس وجود ندارد، اما بعضی از بیکرها میتوانند برای میزان پذیرش خود محدودیت تعیین کنند. کاربرانی که داراییهای خود را واگذار کنند، هر ۲۰ روز یک بار که معادل ۷ چرخه در شبکه ارز دیجیتال Tezos است، سود دریافت خواهند کرد.
مدیریت قابل دسترسی: پلتفرم تزوس از ترکیبی از بهترین ویژگیهای الگوریتمهای اثبات سهام سنتی و نمایندگی شده استفاده میکند. الگوریتم اجماع اثبات سهام لیکوئید (LPoS) علاوه بر توزیع پاداشها، برای بیشتر اعضای شبکه شانس تاثیرگذاری روی شبکه (به صورت مستقیم یا غیر مستقیم) را فراهم میکند.
بهروزرسانیهای یکپارچه: هنگامی که زمان هاردفورک یک بلاک چین فرا میرسد، احتمال نوسان قیمت و آفلاین شدن موقتی شبکه آن وجود دارد که استیمیت (Steemit) یکی از تازهترین نمونههای آن است. ارز دیجیتال تزوس با دفتر کل خود اصلاح کنندهاش میتواند از وقوع چنین مشکلاتی جلوگیری کند.
قراردادهای هوشمند قابل تایید: قراردادهای هوشمند قابل تایید تزوس ممکن است در مقابل حملات سایبری نسبتا مقاومتر بوده و به صورت کلی امنتر باشد. لازم به ذکر است که عدم ثبت حمله به شبکه Tezos، تا حدودی به اندک بودن تعداد برنامههای غیر متمرکز پشیبانی شده در این پلتفرم بستگی دارد.
ابتکار آموزشی: تزوس برای تشویق توسعه دهندگان برای مطالعه این پلتفرم، کمک هزینههای مالی قابل توجهی کنار گذاشته است. تاکنون حداقل ۳۰ میلیون دلار برای این کمک هزینهها کنار گذاشته شده و Tezos با همکاری دانشگاه کینگزلند (Kingsland University)، به دنبال فراهم کردن آموزش آنلاین در این زمنیه است.
معایب ارز دیجیتال XTZ
نامناسب برای استفادههای تجاری: پلتفرم تزوس از نظر فنی قابل تحسین است، اما خیلی برای استفادههای تجاری مناسب نیست و در واقع چنین استفادههایی به هیچ عنوان از اهداف اصلی این پلتفرم محسوب نمیشوند. ارز XTZ ممکن است برای سرمایه گذاران، بیکرها و واگذارکنندگان داریی مناسب باشد، اما کسانی که قصد دارند با رمز ارزهای خود خرید و فروش انجام دهند، بهتر است بیت کوین، اتریوم یا دیگر ارزهای پیشتاز در این زمینه را در نظر داشته باشند.
شبکه نابالغ: تمرکز اصلی تیم توسعه دهنده ارز دیجیتال تزوس همواره به سمت زبان برنامه نویسی آن منعطف بوده و این موضوع به احتمال زیاد به ضرر سایر بخشها تمام شده است. تاکنون تعداد قابل توجهی از کاربران به سمت این شبکه جذب شدهاند، ولی با این حال تزوس هنوز هم یک شبکه جوان محسوب میشود و پتانسیل آن هنوز به صورت کامل محقق نشده است. در صورت پذیرش ارز دیجیتال Tezos توسط طیف وسیعی از کاربران، اطمینانی در مورد ثابت ماندن هزینه کارمزد و سرعت تراکنشهای آن وجود ندارد و توسعه دهندگان نیز در این مورد سکوت کردهاند.
جنجالهای گذشته: در گذشته مشکلات قانونی تزوس باعث شد یکی از چهرههای مهم این پلتفرم (یوهان گورز) از آن جدا شود. اگرچه از آن زمان تاکنون تزوس موفق شده وجهه عمومی خود را تا حد زیادی بهبود دهد و اکنون به نظر میرسد یک سازمان باثبات باشد، مشخص نیست که در صورت به وجود آمدن اختلاف بین رهبران این پروژه چه نتایجی رقم خواهد خورد.
روش خرید ارز دیجیتال تزوس
برای خرید تزوس یا همان ارز XTZ میتوان به صرافیهای بین المللی معتبری مثل بایننس (Binance) و بیترکس (Bittrex) مراجعه کرد و با استفاده از ارزهای فیات یا رمز ارزهایی مثل بیت کوین و اتریوم، خرید انجام داد. این صرافیهای معتبر امکانات خوبی را در اختیار کاربر قرار میدهند و از سرعت و حجم معاملات بالایی برخوردار هستند، اما به علت وجود فرآیند احراز هویت KYC، کاربران ایرانی برای استفاده از آنها با مشکل مواجه خواهند شد.
بیشتر بخوانید: آموزش صفر تا صد ترید ارزهای دیجیتال در صرافی بایننس
از طرفی استفاده از صرافیهای ایرانی ریسکی در مورد مسدود شدن حساب کاربری به همراه ندارد. یکی از بهترین صرافیهای ایرانی در این زمینه، بیت 24 است که امکان پرداخت و تسویه سریع برای خرید و فروش ارزهای دیجیتال را مهیا کرده است. برای خرید تزوس میتوان از این صرافی استفاده کرد.
معرفی کیف پولهای مناسب برای نگهداری ارز XTZ
بر خلاف بیشتر رمز ارزها، تزوس کیف پول رسمی معرفی نکرده است. اما با این حال کیف پولهای مناسبی برای نگهداری ارز XTZ وجود دارند که در ادامه به چند مورد از آنها اشاره میکنیم:
اتمیک والت (Atomic Wallet): این کیف پول از بیش از 300 ارز دیجیتال پشتیبانی میکند و تیم پشتیبانی آن هر هفته ویژگیهای جدیدی را به آن اضافه میکند.
بیشتر بخوانید: کیف پول اتمیک والت ؛ آموزش کامل ساخت و کار با Atomic Wallet
لجر نانو اس (Ledger Nano s): ویژگیهای فوقالعاده امنیتی لجر نانو اس آن را به یکی از بهترین کیف پولها برای ذخیره ارزهای دیجیتالی مثل تزوس تبدیل میکند.
بیشتر بخوانید: آموزش تصویری نصب و استفاده از کیف پول لجر نانو اس (Ledger Nano S)
ترزور مدل تی (Trezor Model T): ترزور مدل تی یکی از بهترین کیف پولها برای ذخیره تزوس است؛ چون داراییهای شما را به صورت آفلاین ذخیره میکند تا در مقابل حملات هکرها در امان باشند.
بیشتر بخوانید: بررسی و آموزش کیف پول سخت افزاری ترزور Trezor
برای اطلاع از جزئیات بیشتر این ۳ کیف پول و هم چنین ۸ کیف پول دیگر میتوانید به مقاله زیر مراجعه کنید.
بیشتر بخوانید: معرفی بهترین کیف پول های تزوس (XTZ) در سال 2020
تحلیل ارز دیجیتال تزوس و پیش بینی در مورد آینده آن در سال ۲۰۲۰
در سال میلادی جاری قیمت ارز XTZ تنها طی ۵۰ روز افزایشی ۲۰۹ درصدی را تجربه کرد و از ۱.۲۴ به ۳.۸۲ دلار رسید. این نشان میدهد که بازار به پتانسیل و آینده تزوس علاقه دارد و آن را ارزی هیجان انگیز به شمار میآورد. علاوه بر این، به مدت چند روز در ماه اوت شاهد معامله این رمز ارز با قیمتی بالاتر از ۴ دلار بودیم. اما اکنون که قیمت در حوالی 2.20 دلار قرار دارد، چه پیش بینی را میتوان برای آینده ارز دیجیتال Tezos انجام داد؟
در حال حاضر شرکتهای زیادی از جمله کوین بیس (Coinbase) و بایننس (Binance)، خدمات استیکینگ Tezos را برای کاربران فراهم میکنند. اگر تعداد صرافیهایی که این خدمات را برای دارندگان ارز XTZ ارائه میدهند افزایش یابد، امکان افزایش قیمت تزوس نیز وجود دارد. فراموش نکنید که فراهم کردن امکان کسب درآمد برای دارندگان این ارز دیجیتال یک انگیزه قوی محسوب میشود و در نتیجه، تقاضا برای خرید تزوس هم میتواند افزایش پیدا کند که طبعا افزایش قیمت را در پی خواهد داشت. بنابراین می توان گفت که موفقیت بخش استیکینگ و کسب درآمد ارز دیجیتال Tezos برای رشد قیمت آن در آینده حیاتی خواهد بود.
جمع بندی
علی رغم مشکلاتی که در آغاز گریبانگیر ارز دیجیتال تزوس شد، اکنون به نظر میرسد که آیندهای درخشان در انتظار آن است. نوآوریهای این پلتفرم در حوزههای الگوریتم اجماع، تامین امنیت قراردادهای هوشمند و روشهای بهروزرسانی جدید، قابل تحسین هستند. اما با این حال نباید فراموش کرد که ارز دیجیتال XTZ هنوز راه درازی را پیش رو دارد و اگر میخواهد توانایی رقابت با بلاک چینهای تخصصی مثل ترون (Tron) و نئو (NEO) را داشته باشد، باید تعدادی زیادی از توسعه دهندگان برنامههای غیر متمرکز را جذب کند. کمک هزینههای مالی ارز دیجیتال Tezos برای همین منظور کنار گذاشته شدهاند، ولی میزان تاثیرگذاری آنان مشخص نیست. علاوه بر این، عدم تمرکز این پلتفرم روی استفادههای تجاری و تجربه کاربری نیز میتواند رشد محبویت این پلتفرم را در میان کاربران عادی با مشکل مواجه کند.
منبع: unhashed
نظرات کاربران (0 نظر)