تفاوت های بین بیت کوین و اتریوم ؛ مقایسه نسل اول و دوم بلاک چین (ریدایرکت شد)


به مقایسه بیت کوین و اتریوم در زمینه استخراج، سود ماینر ها و موارد دیگر پرداخته و تفاوت های نسل اول و دوم بلاک چین را بررسی می کنیم.

بیت کوین و اتریوم مهمترین ارزهای دیجیتال دنیای کریپتو هستند. ارزهای BTC و ETH از نظر ارزش بازار، دو رمز ارز اول بازار محسوب شده و نوسانات قیمت آنها تأثیر قابل توجهی روی سایر ارزهای دیجیتال دارد. شباهت‎‌های زیادی بین این دو ارز دیجیتال وجود دارد اما تفاوت‌های بیت کوین و اتریوم نیز بسیار حائز اهمیت هستند. در این مطلب قصد داریم با مقایسه بیت کوین و اتریوم به شما نشان دهیم این ارزها در زمینه مصرف انرژی، استخراج، قیمت، مقیاس‌پذیری و موارد دیگر چقدر با هم فرق دارند.

مقایسه بیت کوین و اتریوم در یک نگاه

ویژگی‌ها بیت کوین اتریوم
سازنده ساتوشی ناکاموتو ویتالیک بوترین
سال راه‌اندازی 2009 2015
ارزش بازار (Market Cap) 876 میلیون 447 میلیون
سرعت 7 تراکنش در ثانیه 20 تراکنش در ثانیه
رشد قیمت در 2021 نزدیک 50% بیش از 300%
رشد قیمت از اولین معامله بیش از 53,000,000% بیش از 100,000%
روش تأمین بودجه بدون بودجه از طریق عرضه سکه اولیه در سال 2014 به ارزش 18 میلیون دلار
سطح تمرکززدایی بسیار زیاد متوسط (بسیاری از تصمیمات به گروه کوچکی از افراد بستگی دارد)
ارزش گذاری قیمت با سیاست ضدتورمی، مقبولیت و اعتماد عمومی تنظیم می‌شود. قیمت به خاطر مشکل تورم و فشار صعودی بیت کوین نوسان دارد.
عرضه کل محدود – حدود 21 میلیون کوین نامحدود – عرضه کل محدودیتی ندارد
استخراج اثبات کار (PoW) به همراه الگوریتم SHA-256 اثبات کار (PoW) به همراه الگوریتم Ethash – با ارائه اتریوم 2.0 به اثبات سهام (PoS) تبدیل می‌شود.
مقیاس‌پذیری فعلا 6-8 تراکنش در ثانیه – تراکنش‌های به لطف LN و سایر کانال‌های پرداخت تقریباً آنی هستند. بین 16-20 تراکنش در ثانیه – با ارتقای پلتفرم به اتریوم 2.0 امکان دستیابی به 100,000 تراکنش در ثانیه نیز وجود دارد.
قراردادهای هوشمند محدود – در حال حاضر از فول تورینگ پشتیبانی نمی‌کند. پیشرفته – ضمن پشتیبانی از فول تورینگ، یک زبان برنامه‌نویسی منعطف هم برای تسهیل کدنویسی دارد.

شباهت های ارزهای دیجیتال Bitcoin و Ethereum

بیت کوین و اتریوم هر دو ارزهای دیجیتال ساخته شده با فناوری بلاک چین هستند. هر دو از طریق برترین صرافی‌ها و اپلیکیشن‌های کریپتو در دسترس بوده و برای استخراج کوین های جدید و تأیید تراکنش‎‌ها از مدل اثبات کار (PoW) بهره می‌برند.

استفاده از الگوریتم Proof of work باعث شده مصرف انرژی هر دوی این کوین‌ها مورد انتقاد قرار بگیرد. براساس پایگاه Digiconomist، ردپای کربنی سالانه اتریوم معادل 34.58 متریک تن کربن دی‌‌اکسید است (برابر با ردپای کربنی کشور دانمارک). این آمار برای بیت کوین با 77.89 متریک تن (برابر با کشور عمان) به مراتب بدتر است.

شاید تراکنش‌های Ethereum کمی سریع‌تر از Bitcoin باشد اما هر دوی آنها نسبتاً کند محسوب می‌شوند. برای درک بهتر باید بدانید در حال حاضر سولانا (SOL) با حداقل 50,000 تراکنش در ثانیه، یکی از سریع‌ترین ارزهای دیجیتال است. بیت کوین و اتریوم از مزیت پیشگامی در حوزه کریپتوکارنسی برخوردارند اما احتمال جایگزینی آنها با یک رمز ارز سریع‌تر، جدیدتر و پایدارتر وجود دارد.

یکی دیگر از شباهت های بیت کوین و اتریوم (و سایر ارزهای دیجیتال)، مشکل افزایش قوانین نظارتی است. قانون‌گذاران سرتاسر جهان به دنبال روش‌هایی برای کنترل این صنعت رو به رشد هستند اما نوع و شکل احتمالی این قوانین هنوز مشخص نیست. البته احتمال تأثیرپذیری ارز ETH از این قوانین نظارتی بیشتر است چون ارتباط بیشتری با صنعت دیفای (DeFi) دارد. اپلیکیشن‌های دیفای از مهمترین نگرانی‌های سازمان‌های نظارتی هستند چون قادر به ارائه خدماتی مشابه بانک‌ها خواهند بود.

تفاوت های بیت کوین و اتریوم

اطلاعاتی که در جدول بالا دیدید، فقط بخشی از تفاوت های فنی گسترده Bitcoin و Ethereum هستند. برای اینکه درک بهتری از هر کدام از این موارد داشته باشید، به جزئیات بیشتری نیاز دارید. در ادامه به مقایسه بیت کوین و اتریوم در زمینه‌های مختلف از جمله تاریخچه، استخراج، کارکردها، قیمت و موارد دیگر می‌پردازیم.

خالق ارزهای دیجیتال Bitcoin و Ethereum

بهترین نقطه برای شروع این مقایسه، معرفی سازندگان بیت کوین و اتریوم است. خالق Bitcoin، فناوری بلاک چین و به‌طور کلی مفهوم ارزهای دیجیتال ساتوشی ناکاموتو است که در سال 2009 (1388) اولین نسخه بیت کوین را منتشر کرد. همین فرد آغازگر انقلاب رمز ارزها بود؛ نلاشی که بعداً منجر به تولد هزاران هزار کریپتوکارنسی شد. هیچکس از هویت ساتوشی ناکاموتو آگاه نیست و او هم برای رشد آزادانه بیت کوین و حفظ ویژگی غیر متمرکز بودن، نظراتش را عمومی نمی‌کند.

در مقابل، خالق Ethereum گروه بزرگی از توسعه‌دهندگان هستند که در میان آنها ویتالیک بوترین مهمترین نقش را دارد. بوترین ایده اولیه اتریوم را با هدف ساخت چیزی پیچیده‌تر و بزرگتر از بیت کوین ارائه کرد و قصد داشت با قراردادهای هوشمند، دنیای ارزهای دیجیتال را متحول کند. برخلاف ناکاموتو، ویتالیک بوترین فردی شناخته شده و مشهور است و با بیان مداوم نظراتش روی رشد اتریوم تأثیر می‌گذارد.

تأمین مالی توسعه پروژه‌های بیت کوین و اتریوم

یکی دیگر از تفاوت های بیت کوین و اتریوم، روش تأمین بودجه اولیه برای توسعه پروژه‌ها بوده است. توسعه Bitcoin کاملاً رایگان بود و هیچ‌گونه منافع اقتصادی اولیه‌ای وجود نداشت. در واقع، ساتوشی ناکاموتو این نرم‌افزار را بدون درخواست یا دریافت منابع مالی طراحی کرد. حتی هسته اولیه توسعه‌دهندگان نیز بدون ردیافت هرگونه دستمزد در توسعه این پروژه مشارکت کردند.

در حال حاضر، اکثر جنبه‌های توسعه بیت کوین همین‌طور است. در واقع، اکثر توسعه‌دهندگان برای کارشان حقوق دریافت نمی‌کنند. فقط برخی از آنها به لطف کمک‌های مردمی و سازمان‌های دوستدار کریپتو، دستمزد می‌گیرند. در نهایت، تنها تعداد کمی از افراد برای مشاغل مرتبط به بیت کوین در سایر شرکت‌ها حقوق می‌گیرند که ربط مستقیمی به کارشان روی پروتکل ندارد.

نحوه تأمین مالی Ethereum بسیار متفاوت است. توسعه اتریوم بعد از یک عرضه اولیه سکه (ICO) با امکان جمع‌آوری 18 میلیون دلار نقدینگی در سال 2014 آغاز شد. در واقع، اتریوم اولین عرضه اولیه سکه در دنیای رمز ارزها و یکی از معدود نمونه‌هایی بود که موفقیت و پیشرفت روشنی داشت.

با این سرمایه توسعه‌دهندگان، طراحان، مترجمان و سایر مشارکت‌کنندگان در تحقق پروژه Ethereum دستمزد گرفتند. این روش تأمین مالی و پرداخت دستمزد، مضر نیست ولی مدل ICO مورد استفاده برای توسعه اتریوم به یک الگو تبدیل شد. پیاده‌سازی این الگو توسط سایر پروژه‌ها به خاطر عرضه‌های اولیه سکه اسکم یا کلاهبرداری (ICO Scam) می‌تواند عواقبی وخیم و میلیون‌ها دلار ضرر به همراه داشته باشد. از طرف دیگر، بعد از اتریوم پروژه‌های قدرتمند دیگری نیز در این بلاک چین راه‌‎اندازی شدند اما بسیاری از آنها به خاطر به‎‌کارگیری روش‌های مشکوک توسط گروه‌هایی مثل اتحاد سازمانی اتریوم (Ethereum Enterprise Alliance) رد شدند.

سطح تمرکززدایی در بیت کوین و اتریوم

بیت کوین غیر متمرکزترین ارز دیجیتال در دنیای کریپتو است. شبکه ارز BTC بیشترین تعداد نودها، ماینرها، توسعه‌دهندگان، توان محاسباتی و فورک‌ها را دارد. علاوه بر این، توسعه بیت کوین در مقایسه با اتریوم به مراتب غیر متمرکزتر است چون توسعه‌دهندگان ارز ETH با ایجاد تمرکز بالا، روی مسیر توسعه اتریوم تأثیر به‌سزایی می‌گذارند.

از طرف دیگر، پروژه اتریوم قبلاً از طریق نقض ویژگی تغییرناپذیری بلاک چین آلوده شده است. در اثر این آلودگی، یک سرقت بزرگ در سازمان The DAO رخ داد و اتریوم ناچار شد برای بازیابی سرمایه‌های این سازمان بخشی از تاریخچه بلاک چین خودش را بازنویسی کند. این اقدامات بحث‌برانگیز، اختلاف شدیدی در جامعه و بلاک چین اتریوم ایجاد کرد که در نهایت منجر به تولد اتریوم کلاسیک (ETC) شد. در واقع اتریوم کلاسیک، همان ارز دیجیتال و بلاک چین اولیه اتریوم است.

تاریخچه بیت کوین شاهد چنین اتفاقی نبوده چون این یکی از اصول اساسی بلاک چین را نقض کرده و امکان سانسور را فراهم می‌کند.

مقایسه قیمت بیت کوین و اتریوم

در نگاه اول یکی از اولین تفاوت های بیت کوین و اتریوم، اختلاف قیمت آنهاست. رمز ارز BTC همیشه ارزش بیشتری نسبت به ارز ETH داشته و محدود بودن، پایگاه کاربران بزرگتر و مقبولیت و اعتبار بیشتر برخی از دلایل این امر هستند. البته نباید فراموش کرد بیت کوین باسابقه‌ترین ارز دیجیتال است و این تأثیر زیادی روی اختلاق قیمتش با سایر رمز ارزها دارد.

از سوی دیگر، ارزش هر توکن اتریوم (Ether) هم بسیار پایین است. قیمت برخی از توکن‌های ساخته شده در بستر قراردادهای هوشمند اتریوم، در برخی از بازه‌های زمانی بیشتر از قیمت توکن بومی این بلاک چین یعنی اتر بوده است. البته یک اشتباه رایج در تحلیل قیمت ارزهای دیجیتال این است که به جای ارزش بازار، فقط به قیمت توجه کنیم. اینجا می‌توان توکن میکر (MKR) را مثال زد؛ اگرچه قیمت این توکن گاهی از توکن Ether بیشتر بوده ولی مارکت کپ یا ارزش بازار آن به مراتب کمتر از اتریوم است.

به عبارت دیگر، اتریوم با سیستم انتشار کوین تورمی خودش باعث شده ارزش توکن آن همواره رشد کمی داشته باشد. البته این با تعداد توکن‌های منتشر شده جبران می‌شود که تأثیرش در ارزش بازار اتریوم (با رتبه دوم میان تمام رمز ارزها) قابل مشاهده است.

عرضه کل Bitcoin و Ethereum

یکی دیگر از تفاوت های بیت کوین و اتریوم در زمینه انتشار کوین‌ها است. عرضه BTC در حدود 21 میلیون واحد تعیین شده و هیچگاه نباید از این مقدار فراتر بود. همچنین عرضه بیت کوین به مرور زمان کاهش می‌یابد تا به صفر برسد؛ بنابراین بیت کوین یک سیستم انتشار ضدتورمی دارد.

در مقابل، اتریوم سیستم انتشار تورمی دارد و عرضه کل آن بی‌نهایت است. البته جامعه اتریوم هنوز درباره عرضه کل بی‌نهایت به اجماع نرسیده و بحث دراین‌باره همچنان ادامه دارد. باید اضافه کنیم اتریوم یک سیستم کنترل تورم هم دارد که از ایجاد تورم سالانه بیش از 2 درصد (براساس تعداد کل ارزهای فعال درون سیستم) جلوگیری می‌کند. اتریوم قادر به کنترل تورم درون شبکه است چون تولید ارز ETH به ازای هر بلاک در این بلاک چین بسیار پایین بوده و در حال حاضر به دو واحد اتر به ازای هر بلاک می‌رسد (تقریباً هر 15 ثانیه).

در حال حاضر بیش از 119 میلیون ارز دیجیتال اتر در گردش است و با راه‌اندازی اتریوم 2.0 و مدل استخراج اثبات سهام (PoS) آن، تعداد توکن‌های بیشتری تولید خواهد شد.

استخراج بیت کوین و اتریوم

یکی از مهمترین ابعاد مقایسه بیت کوین و اتریوم، استخراج و نحوه محاسبه پاداش ماینرها است. پلتفرم Bitcoin برای انجام کارهای محاسباتی از مدل معروف اثبات کار (PoW) به همراه الگوریتم HashCash و تابع هش SHA-256 استفاده می‌کند. این یک مدل ماینینگ است که به علت قدرت محاسباتی بسیار زیاد شبکه بیت کوین، در حال حاضر فقط با ماینرهای ایسیک (ASIC) اجرا می‌شود. شبکه بیت کوین به قدری قدرتمند است که تمام 500 ابررایانه برتر دنیا در کنار هم نیز نمی‌توانند از قدرت آن پیشی بگیرند.

از دیگر ویژگی‌های مهم استخراج بیت کوین می‌توان به ایجاد یک بلاک جدید در هر ۱۰ دقیقه، تنظیم سختی شبکه (Difficulty) در هر 2016 بلاک (هر 14 روز) و اعمال هالوینگ (نصف شدن پاداش هر بلاک) در هر 210,000 بلاک (هر 4 سال) اشاره کرد. در حال حاضر، پاداش ایجاد هر بلاک جدید در بلاک چین بیت کوین، 6,25 واحد BTC است.

بلاک چین Ethereum هم از مدل اثبات کار (PoW) استفاده می‌کند اما الگوریتم دگر-هاشیموتو (Dagger-Hashimoto) و تابع Keccak hash را به کار می‌گیرد. استخراج اتریوم نیازمند حافظه بسیار زیاد است و به همین خاطر در ابتدا امکان استفاده از ماینرهای ایسیک وجود نداشت. اما در سال 2018 و با معرفی اولین ASIC مناسب اتریوم به نام AntMiner E3، این مشکل برطرف شد. امکان ماین اتریوم با استفاده از GPU همچنان وجود دارد؛ چیزی که برای بیت کوین ممکن نیست.

از مهمترین ویژگی‌های استخراج Ethereum می‌توان به ساخت یک بلاک جدید در هر 10 تا 20 ثانیه، تنظیم سختی شبکه یا دیفیکالتی به صورت مداوم و عدم وجود سیستم هالوینگ مناسب اشاره کرد. در حال حاضر، پاداش ایجاد هر بلاک جدید در بلاک چین اتریوم معادل 2 اتر است.

مدیریت کارمزد در Bitcoin و Ethereum

یکی دیگر از تفاوت های بین استخراج بیت کوین و اتریوم، نحوه محاسبه و پرداخت کارمزد است. پاداش استخراج بیت کوین با در نظر گرفتن مقادیری مثل پیچیدگی آن در اثر تعداد ورودی‌ها (Inputs) و خروجی ها (Outputs) محاسبه می‌شود چون این امر روی اندازه فضای اشغال شده توسط تراکنش تأثیر دارد. این فضا در نهایت قیمت تراکنش را مشخص خواهد کرد و کارمزد تراکنش هم براساس عرضه و تقاضای کاربران و به نسبت شلوغی شبکه تعیین می‌شود.

بنابراین در صورت شلوغی شبکه بیت کوین، تقاضای زیاد تراکنش‌ها باعث می‌شود فضای عرضه شده در بلاک‌های Bitcoin برای همه کاربران کافی نباشد. اگر شبکه تراکنش‌های زیادی برای پردازش داشته باشد، ماینرها تراکنش‌‎هایی را در اولویت قرار می‌دهند که ساتوشی (کوچک‌ترین واحد بیت کوین) بیشتری به ازای هر بایت پرداخت می‌کنند. بنابراین یک تراکنش برای تأیید در بلاک بعدی باید کارمزد یا کمیسیون بیشتری پرداخت کند. کسانی که کارمزد کمتری پرداخت کنند، در اولویت ماینرها قرار نمی‌گیرند و درخواست‌شان بعد از کاهش شلوغی شبکه پردازش می‌شوند.

TX Cost = (TX in Bytes * Network Price per Byte) * BTC Cost

نحوه محاسبه پاداش استخراج در اتریوم نیز تقریباً مشابه است اما به جای فضای ذخیره‌سازی درباره گس (Gas) یا توان محاسباتی مصرفی صحبت خواهیم کرد. گس واحد اندازه‌گیری بلاک چین Ethereum برای محاسبه میزان توان محاسباتی مورد نیاز برای پردازش یک عمل خاص درون ماشین مجازی اتریوم (EVM) است. این گس یک سری محدودیت‌هایی دارد؛ مثلاً یک تراکنش عادی نمی‎‎‌تواند بیش از 21,000 واحد گس استفاده کند اما قراردادهای هوشمند در این زمینه محدودیتی ندارند.

قیمت این واحدهای گس با wei (کوچکترین واحد ارز اتر) محاسبه می‌شود. محاسبه کارمزد یک تراکنش براساس یک فرمول شامل تعداد کل گس‌های مورد نیاز، قیمت واحد گس به گیگا وی (Gwei) و قیمت روز Ether انجام می‌شود:

Tx Cost = ((Gas TX * Cost Gas) * 0,00000001) * Cost Ether

یک فرق دیگر بین پاداش استخراج بیت کوین و اتریوم، زمان برداشت پاداش از کیف پول ماینر است. در بیت کوین، تراکنش کوین بیس (Coinbase) که توسط خود ماینر برای دریافت پاداش انجام می‌شود، فقط بعد از 100 بار تأیید تراکنش (تقریباً 16 ساعت) قابل اجراست. اما در اتریوم بعد از 30 بار تأیید تراکنش (تقریباً 7 دقیقه) می‌توانید موجودی را برداشت کنید.

مقایسه مقیاس‌پذیری در بیت کوین و اتریوم

بیت کوین و اتریوم در زمینه مقیاس پذیری تفاوت های زیادی دارند. در حال حاضر، مقیاس‌پذیری بلاک چین Bitcoin به 7-8 تراکنش در ثانیه محدود است. این میزان برای اتریوم به 16-20 تراکنش در ثانیه می‌رسد. علیرغم اینکه اتریوم مقیاس‌پذیری شبکه خودش را تا دو برابر بیت کوین افزایش داده اما در حال حاضر شلوغی شبکه آن هم بیشتر است. علتش هم این است که شبکه Ethereum فعالیت هزاران توکن اضافی را هم برعهده دارد که در مجموع بار شبکه را افزایش می‌دهند. وضعیتی که در بلاک چین بیت کوین مشاهده نمی‌شود.

در حال حاضر، حجم بلاک چین بیت کوین 300 گیگابایت و بلاک چین اتریوم 5 ترابایت (5000 گیگابایت) است. اندازه هر دو بلاک چین به شدت در حال افزایش است و این باعث بروز مشکل مقیاس‌پذیری در هر دوی آنها می‌شود. البته توسعه‌دهندگان به دنبال راهی برای حل این مشکل هستند. برای بهبود مقیاس‌پذیری بیت کوین، استفاده از راهکارهای لایه دوم مثل شبکه لایتنینگ (Lightning Network) و راهکارهای درون زنجیره‌ای مثل تپ روت (Taproot) و شنور (Schnorr) مدنظر توسعه‌دهندگان است.

اتریوم نیز در ابتدا قرار بود از همین الگوریتم‌ها و آپدیت‌ها برای بهبود مقیاس‌پذیری استفاده کند. اما توسعه‌دهندگان تمام این راهکارها را کنار گذاشتند و برای ارائه مقیاس‌پذیری بومی درون زنجیره‌ای به تغییر کل پروتکل روی آوردند. این تغییر همان Ethereum 2.0 است که حتماً نامش را شنیده‌اید. در این پروتکل به جای الگوریتم اجماع اثبات کار (PoW) از اثبات سهام (PoS) استفاده می‌شود و قابلیت شاردینگ (Sharding) هم به آن اضافه خواهد شد. اتریوم 2.0 هنوز راه‌اندازی نشده است.

قراردادهای هوشمند در پلتفرم‌های Bitcoin و Ethereum

بدون شک یکی از مهمترین تفاوت های بین کوین و اتریوم، قراردادهای هوشمند (Smart Contracts) هستند. بلاک چین Bitcoin با قابلیت قرارداد هوشمند بسیار محدودی ساخته شد که به لطف اسکریپت بیت کوین (Bitcoin script) می‌توان بیشترین بهره را از آن برد. این زبان برنامه‌نویسی یک سری OP_CODES دارد که توسط نودها پردازش می‌شوند و امکان برنامه‌ریزی منطق موردنظر را در اجرای خود تراکنش فراهم می‌کنند. به خاطر همین ویژگی است که از ارز دیجیتال BTC به عنوان پول قابل برنامه‌نویسی یاد می‌شود.

اسکریپت بیت کوین در مقایسه با اتریوم، زبان برنامه‌نویسی محدودتری محسوب می‌شود؛ به ویژه اینکه اتریوم تورینگ کامل (Full Turing) نیست. علاوه بر این، بیت کوین به صورت بومی زبان میانی لازم برای تسهیل برنامه‌نویسی را‎ ندارد که سیستم‌های برنامه‌نویسی پیشرفته را پیچیده‌تر می‌کند.

اتریوم این محدودیت بلاک چین بیت کوین را به مزیت رقابتی خودش تبدیل کرده است. توسعه‌دهندگان این شبکه، ماشین مجازی اتریوم (EVM) را برای اینکار طراحی کردند؛ یک ماشین مجازی که امکان اجرای دستورالعمل‌ها با قابلیت ترنینگ کامل را دارد. پلتفرم اتریوم برای این کار یک زبان مشابه جاوا اسکریپت خواهد داشت تا هر توسعه‌دهنده‌ای بتواند اسکریپت (قرارداد هوشمند) دلخواهش را برای اجرا روی بلاک چین طراحی کند. بنابراین می‌توان گفت Ethereum پلتفرمی برای توسعه برنامه‌های غیر متمرکز (یا DApps) به بهترین شکل ممکن است.

بدون شک اتریوم در زمینه قراردادهای هوشمند برتری قابل توجهی نسبت به بیت کوین دارد. پلتفرم اتریوم بیش از هر پلتفرم و بلاک چین دیگری برای طراحی اپلیکیشن‌های غیر متمرکز (به خصوص در حوزه دیفای) استفاده می‌شود. طبق گزارش شرکت Electric Capital در سال 2020، اتریوم در ماه 2,325 توسعه‌دهنده فعال داشته و این تعداد برای بیت کوین فقط 361 نفر بوده است. اگرچه فاصله بین این دو بلاک چین خیلی زیاد است اما بیت کوین از نظر فعالیت‌های توسعه مربوط به کریپتو همچنان در رتبه دوم قرار دارد. همچنین پروژه‌های مختلفی برای طراحی یک اکوسیستم قرارداد هوشمند با تورینگ کامل دارد تا قدرت و کارآمدی شبکه را افزایش دهد.

مصرف انرژی بیت کوین و اتریوم

مصرف انرژی ارزهای دیجیتال از مهمترین بحث‌های کریپتوکارنسی است. فعالیت‌های صنعت بلاک چین مثل استخراج رمز ارزها و پردازش تراکنش‌ها آلودگی محیط زیستی قابل توجهی ایجاد می‌کنند. گاهی اوقات مصرف انرژی یک ارز دیجیتال از مصرف یک شهر یا حتی کشور نیز فراتر می‌رود. در این بخش به بررسی تفاوت های بیت کوین و اتریوم در زمینه مصرف انرژی می‌پردازیم.

مصرف انرژی Bitcoin

ارز دیجیتال BTC همواره به خاطر مصرف انرژی زیاد مورد انتقاد قرار گرفته است. صنعت کریپتو طبیعتاً دوست‌دار محیط زیست نیست. محبوبیت چشمگیر بیت کوین نیز منجر به افزایش انرژی مورد نیاز بخش‌های مختلف آن شده است. قبل از اینکه به مبحث اصلی مصرف انرژی بیت کوین یعنی استخراج بپردازیم، یکی از ساده‌ترین عملکردهای آن یعنی خرید و فروش ارز BTC را بررسی می‌کنیم.

در اکتبر 2021 (مهر 1400)، پایگاه آماری Statista مطالعه‌ای درباره میزان الکتریسیته مصرفی یک تراکنش بیت کوین انجام داد. این مطالعه به مقایسه تراکنش‌های بیت کوین با تراکنش‌های Visa (به عنوان یک روش پرداخت دیجیتالی محبوب) انجام شد. نتایج این مقایسه بسیار تکان‌دهنده و نگران‌کننده است.

مقایسه مصرف انرژی بیت کوین و اتریوم

براساس این مطالعه، یک تراکنش ارز BTC حدود 12 برابر بیشتر از 100,000 تراکنش ویزا برق مصرف می‌کند. هرروز حدود 400,000 تراکنش بیت کوین انجام می‌شود؛ پس در هر 24 ساعت تراکنش‌های بیت کوین به تنهایی 7,000 مگاوات برق مصرف می‌کنند.

انرژی مورد نیاز برای استخراج بیت کوین

آمار شوکه‌کننده بالا فقط بخشی از انرژی مصرفی این بلاک چین است. فرایندهای ماینینگ هم انرژی زیادی مصرف کرده و در تغییرات اقلیمی نقش دارند. در حال حاضر، ماینرها روزانه حدود 144 بلاک بیت کوین استخراج می‌کنند که در سال به بیش از 50,000 بلاک می‌رسد.

ماینینگ بیت کوین سالانه بیش از 91 تراوات برق مصرف می‌کند. شاید این مقدار کم به نظر برسد اما یک تراوات ساعت معادل یک میلیون مگاوات ساعت است. پس استخراج بیت کوین خیلی بیشتر از کل تراکنش‌های سالانه این شبکه انرژی مصرف می‌کند. بدون شک، استخراج پرمصرف‌ترین جنبه صنعت کریپتوکارنسی است.

تصویر زیر از پایگاه Statista، کل مصرف انرژی بیت کوین در یک بازه سه ساله را نشان می‌‎دهد:

تفاوت بیت کوین و اتریوم

طبق این نمودار، در حال حاضر مصرف انرژی سالانه BTC معادل 177.43 تراوات است. نیمی از این عدد صرف استخراج می‌شود و ذخیره‌سازی، تراکنش‌ها و سایر عناصر بلاک چین بقیه را مصرف می‌کنند.

مصرف انرژی Ethereum

اطلاعات پایگاه Statista نشان می‌دهد مصرف انرژی یک تراکنش ارز ETH هم بیشتر از 100,000 تراکنش ویزا است. این آمار همچنان شوکه‌کننده است اما اختلاف مصرف انرژی به اندازه بیت کوین شدید نیست. هر تراکنش اتریوم 1.2 برابر 100,000 تراکنش ویزا الکتریسیته مصرف می‌کند. این آمار برای ارز BTC حدود 12 برابر بود که نشان می‌دهد بیت کوین و اتریوم تفاوت زیادی در زمینه مصرف انرژی دارند.

مصرف انرژی اتریوم

انرژی مورد نیاز برای استخراج اتریوم

سالانه 44.5 تراوات برق برای استخراج ارز دیجیتال ETH مصرف می‌شود که نصف ارز BTC است. این اختلاف خیلی زیاد است اما در این مقایسه باید میزان ارزهای بیت کوین و اتریوم استخراج شده را هم در نظر گرفت. در حال حاضر حدود 18 میلیون بیت کوین و 120 میلیون اتریوم در گردش وجود دارد. این یعنی اتریوم شش برابر بیشتر از بیت کوین استخراج شده و در تمام این مدت هم مصرف انرژی آن کمتر بوده است.

بررسی تفاوت مصرف انرژی بیت کوین و اتریوم نشان می‌دهد بلاک چین Bitcoin به مراتب پرمصرف‌تر است. این در حالیست که با راه‌اندازی Ethereum 2.0 این اختلاف بیشتر نیز می‌‎شود. همانطور که قبلاً اشاره کردیم این پلتفرم جدید به جای الگوریتم اثبات کار از اثبات سهام استفاده می‌کند که تأثیر چشمگیری در کاهش مصرف انرژی اتریوم خواهد داشت.

جمع بندی

برخی معتقدند Ethereum به لطف ویژگی‌های متنوع و کارآمدش، روزی جایگاه بیت کوین را تصاحب خواهد کرد. برخی دیگر نیز می‌گویند Bitcoin برای همیشه پادشاه دنیای کریپتو خواهد ماند. اما نگاهی به آینده نزدیک نشان می‎‌دهد بیت کوین و اتریوم با تمام تفاوت هایشان، تکمیل‌کننده یکدیگر هستند. به همین خاطر اگر قصد سرمایه گذاری روی ارزهای دیجیتال یا استفاده از خدمات بلاک چین را دارید، باید به خوبی از تفاوت های بیت کوین و اتریوم آگاه باشید. فقط در این صورت است که می‌توانید بهترین گزینه را برای رفع نیازهایتان انتخاب کنید.


برچسب ها:

ثبت نظر
نظرات کاربران (1 نظر)
علی

واقعا کامل و به جا بود استفاده کردیم 🌿

0 پاسخ دهید
00:17:11 1401/02/01