شاخص ترس و طمع بیت کوین و ارز دیجیتال چیست؟ (ریدایرکت شد)


در این مقاله به بررسی صفر تا صد شاخص ترس و طمع بیت کوین (Fear and Greed) و میزان کاربرد آن در ارز دیجیتال و کریپتو می‌پردازیم.

شاخص ترس و طمع بیت کوین یا ارز دیجیتال یک بازه 0 تا 100 برای احساسات بازار رمز ارزها در نظر می‌گیرد. این شاخص معروف بر اساس ایندکس ترس و طمع سایت CNNMoney که جهت تحلیل بازار سهام به کار گرفته می‌شود، ساخته شده است. تشخیص ترس حاکم در بازار (بازه 0 الی 49) توسط این شاخص نشانگر کاهش ارزش و عرضه بیش از حد رمز ارزها در بازار است. از طرفی تشخیص طمع بازار (بازه 50 تا 100) نشان‌دهنده ارزش بیش از حد ارزهای دیجیتال و حباب احتمالی آن‌ها است.

بررسی و توجه به تغییرات سطوح شاخص ترس و طمع می‌تواند به بخشی از استراتژی معاملاتی شما در هنگام انتخاب زمان مناسب ورود به بازار ارزهای دیجیتال یا خروج از آن مبدل شود.

مقدمه

اصولا یک معامله‌گر یا یک سرمایه گذار خبره در زمان تصمیم‌گیری درمورد خرید یا فروش در بازار ارزهای دیجیتال همیشه به دنبال داده‌های مفید می‌گردد. از جمله این داده‌های مفید می‌توان به استفاده از نمودارهای قیمتی جهت بررسی رمز ارز، وضعیت فاندامنتال برای تجزیه و تحلیل بازار و تشخیص تمایلات و احساسات حاکم بر بازار برای سرمایه گذاری یا ترید اشاره داشت.

با این وجود، مطالعه و بررسی هر معیار و شاخص موجود در بازار، بهینه‌ترین اقدام در جهت استفاده از زمان به حساب نمی‌آید. این شاخص با ترکیب احساسات حاکم بر بازار و فاندامنتال‌های موجود، موجب می‌شود تا نگاهی اجمالی به ترس و طمع بازار داشته باشید. لازم به ذکر است که نباید به تنهایی به این شاخص اتکا کنید؛ زیرا این شاخص در مجموع یک درک کلی از احساسات بازار ارزهای دیجیتال را به شما می‌دهد.

شاخص چیست؟

به طور کلی، یک شاخص چندین داده را دریافت کرده و با ترکیب آن‌ها، یک مقیاس آماری واحد تحویل می‌دهد. ممکن است که پیش‌تر درباره شاخص میانگین صنعتی داو جونز (DJIA)، شاخص مشهوری که بازار سهام را پایش می‌کند، شنیده باشید. DJIA ترکیب وزنی از سهام 30 شرکت بزرگ است که در بسیاری از بورس‌های سهام ایالات متحده معامله می‌شوند. معامله‌گران و سرمایه‌گذاران می‌توانند با خریداری DJIA، در معرض ترکیب سهام این شرکت‌ها قرار بگیرند.

شاخص ترس و طمع ارز دیجیتال نیز مقیاس وزنی داده‌های بازار است؛ اما توجه داشته باشید که در این نقطه تمام شباهت‌های این شاخص به DJIA به پایان می‌رسد. شاخص ترس و طمع رمز ارزها همانند شاخص داو جونز قابل خرید و فروش نیست. این شاخص تنها یک اندیکاتور برای بازار کریپتوکارنسی به حساب می‌آید که می‌تواند به تکمیل تجزیه و تحلیل شما کمک کند.

اندیکاتور بازار چیست؟

اندیکاتورهای موجود، تجزیه و تحلیل داده‌های بازار را برای معامله‌گران و سرمایه گذاران آسان می‌کنند. اندیکاتورها در شکل‌های مختلفی وجود دارند؛ از جمله تحلیل تکنیکال، فاندامنتال و سنتیمنتال (احساسات حاکم بر بازار).

اگر شما سابقه و تجربه کار با تحلیل تکنیکال (TA) در بازارهای مالی را دارید، به احتمال زیاد با اندیکاتورها نیز آشناییت دارید. اندیکاتورها اشکال مختلفی دارند؛ از میانگین متحرک ساده (SMA) تا الگوهای نموداری پیچیده‌ای همچون ابر ایچیموکو (Ichimoku Cloud) موجود هستند. اندیکاتورهای TA قیمت‌ها، حجم معاملات و سایر روندهای آماری را تجزیه و تحلیل می‌کنند.

اندیکاتورهای تحلیل فاندامنتال از رویکرد متفاوتی برخوردارند. زمانی که شما روی یک رمز ارز یا سهام تحقیق می‌کنید، اساساً سعی در تعیین و پی بردن به ارزش آن پروژه دارید. به عنوان مثال، تحقیقات شما می‌تواند شامل بررسی تعداد کاربران و ارزش کل بازار باشد که در یک اندیکاتور قرار دارد.

ضمنا، ما اندیکاتورهایی را برای تحلیل سنتیمنت بازار نیز داریم که احساسات، تمایلات و افکار سرمایه گذاران و معامله‌گران را مقیاس و می‌سنجد. شاخص ترس و طمع بیت کوین و ارز دیجیتال تنها یکی از جمله اندیکاتورهای بازار به به شمار می‌رود. مثال‌های دیگر عبارتند از اندیکاتور Bull & Bear از آگومانتو (Augmento) و ویل آلرت (WhaleAlert) که در بازارهای رمز ارزی، نقل و انتقالات حجیم نهنگ‌ها را پایش می‌کند. عمدتا بررسی ارزهای دیجیتال به تجزیه و تحلیل شبکه‌های اجتماعی، جامعه رمز ارزی و افکار عمومی متکی است. به همین دلیل، تحلیل سنتیمنتال می‌تواند برای این کلاس دارایی بسیار مفید باشد.

به طور دقیق شاخص ترس و طمع ارز دیجیتال چیست؟

در اصل، CNNMoney شاخص ترس و طمع را جهت تجزیه و تحلیل احساسات حاکم بر بازار بورس و سهام ایجاد کرد. از آن زمان به بعد سایت Alternative.me نسخه شخصی سازی شده خود را متناسب با بازار رمز ارزها ساخت. شاخص ترس و طمع بازار ارز دیجیتال یا بیت کوین به بررسی و تحلیل مجموعه‌ای از روندها و اندیکاتورهای مختلف بازار می‌پردازد تا احساسات حاکم بر بازار را مبنی بر حریص بودن معامله گران و یا ترس آن‌ها را مشخص کند. عدد صفر در این شاخص نشان دهنده ترس مطلق در بازار و عدد 100 نشان دهنده طمع شدید است. عدد 50 نیز نشان می‌دهد که بازار تا حدودی خنثی است.

یک بازار غوطه‌ور شده در ترس مطلق می‌تواند نشان‌دهنده ارزان بودن ارزهای دیجیتال (نسبت به ارزش واقعی آن‌ها) باشد. ترس شدید در بازار رمز ارزها می‌تواند منجر به اشباع فروش و وحشت بیش از حد شود. لزوماً ترس حاکم بر بازار به معنای ورود به روند نزولی طولانی مدت در بازار نیست. در عوض، می‌توانید از این شاخص به عنوان یک مرجع کوتاه مدت یا میان مدت برای تشخیص احساسات کلی بازار استفاده کنید.

طمع در بازار وضعیت مخالف این موضوع را دارد. اگر سرمایه گذاران و معامله گران حریص باشند، احتمال اینکه قیمت رمز ارزها بیش از حد و حبابی باشد، وجود دارد. شرایطی را تصور کنید که فومو (FOMO) یا حالت ترس از دست دادن سود در بازار، سبب می‌شود تا سرمایه گذاران بازار را پامپ کنند و قیمت بیت کوین را بیش از حد واقعی آن بالا ببرند. به عبارت دیگر، ممکن است افزایش طمع در بازار منجر به تقاضای بیش از حد شود و قیمت را به طور مصنوعی افزایش دهد.

عملکرد شاخص ترس و طمع بیت کوین به چه صورت است؟

سایت آماری Alternate.me هر روزه مقدار جدیدی را از بازه 0 الی 100 برای بیان احساسات حاکم بر بازار رمز ارزها محاسبه می‌کند. از ماه ژوئیه (تیر ماه) سال 2021، شاخص ترس و طمع بازار ارز دیجیتال تنها از اطلاعات مربوط به بیت کوین استفاده می‌کند. دلیل این امر ارتباط مستقیم رمز ارز BTC با بازار کریپتوکارنسی از لحاظ قیمت و بار احساسی بازار است. این سایت در آینده برنامه‌هایی را برای پوشش و بررسی سایر ارز های دیجیتال برتر از جمله اتریوم (ETH) و بایننس کوین (BNB) دارد.

نمایی از شاخص ترس و طمع بیت کوین

مقیاس این شاخص را می‌توان به دسته‌های زیر تقسیم کرد:

دسته اول بازه 0 الی 24: ترس مطلق در بازار (رنگ نارنجی)

دسته دوم بازه 25 الی 49: همچنان ترس در بازار حاکم است (زرد رنگ یا کهربایی)

دسته سوم بازه 50 تا 74: طمع سرمایه گذاران و معامله‌گران (سبز کم رنگ)

دسته آخر بازه 75 تا 100: بازار در حرص و طمع شدید غوطه‌ور است (سبز پر رنگ)

این شاخص مشهور با ترکیب پنج عامل مختلف وزنی در بازار، مقدار را محاسبه و ارائه می‌دهد. در اینجا نگاهی کوتاه به این عوامل می‌اندازیم:

  1. بررسی نوسانات قیمتی (25 درصد از شاخص را در بر می‌گیرد): این عامل ارزش فعلی بیت کوین را با میانگین قیمتی 30 و 90 روز گذشته آن مقیاس می‌کند. در اینجا، این شاخص از نوسانات به عنوان عاملی برای شک و تردید در بازار استفاده می‌کند.
  2. مومنتوم و حجم بازار (25 درصد از این شاخص را شامل می‌شود): حجم معاملات فعلی بیت کوین و ممنتوم بازار آن با مقادیر میانگین ​​30 و 90 روز گذشته مقایسه شده و سپس با یکدیگر ترکیب می‌شوند. خرید مداوم با حجم زیاد نشان‌دهنده احساس مثبت یا طمع در بازار است.
  3. شبکه‌های اجتماعی (15 درصد از شاخص است): این عامل تعداد هشتگ‌ و به طور ویژه میزان تعامل مربوط به بیت کوین را در شبکه اجتماعی توییتر بررسی می‌کند. عموما، میزان تعامل غیرمعمول، پی‌درپی و زیاد، بیش از ترس، به طمع حاکم بر بازار اشاره دارد.
  4. دامیننس بیت کوین (10 درصد از شاخص را در بر می‌گیرد): این ورودی صرفا میزان حاکمیت رمز ارز BTC بر بازار ارز دیجیتال را اندازه‌گیری می‌کند. افزایش دامیننس نشان‌دهنده سرمایه‌گذاری جدید در کوین و امکان باز تخصیص سرمایه از آلت‌کوین‌ها است.
  5. گوگل ترند یا به عبارتی Google Trends (10 درصد از شاخص را شامل می‌شود): با مشاهده داده‌های گوگل ترند برای جستجوی کلمات کلیدی مرتبط با بیت کوین، این شاخص می‌تواند دیدگاهی را درباره احساسات حاکم بر بازار ارائه دهد. برای مثال، افزایش جستجوی “Bitcoin Scam یا به عبارتی کلاهبرداری بیت کوین” نشانگر فراگیری ترس در بازار است.
  6. نتایج نظرسنجی‌ها (15 درصد از این شاخص است): درحال حاضر این ورودی برای مدتی متوقف شده است.

چرا شاخص ترس و طمع بیت کوین مفید است؟

شاخص ترس و طمع می‌تواند ابزاری ارزشمند و مفید جهت بررسی تغییرات احساسات حاکم در بازار باشد. ممکن است نوسانات بزرگ فرصتی را برای ورود یا خروج پیش آنکه بقیه بازار روند را دنبال کنند، بدهد. با بررسی مارکت کپ کل بازار ارزهای دیجیتال در مقابل ارقام و حالات این شاخص، می‌توان نمونه‌ای کوچک از این مورد را مشاهده کرد.

شاخص ترس و طمع بیت کوین

در تصویر بالا، نقطه اول (شماره یک در تصویر) تاریخ 26 آوریل (6 اردیبهشت) سال 2021، انتهای یک نوسان حرکتی چشمگیر را در رقم شاخص نشان می‌دهد که عدد 73 (حس طمع) به 27 (احساس ترس) رسیده است. نقطه 2 در تصویر شروع یک ریزش دیگر را در تاریخ 12 می 2021 نشان می‌دهد که عدد این شاخص از 68 (حس طمع) تا عدد 26 (احساس ترس) تغییر پیدا کرده است. با مقایسه این تغییرات با مارکت کپ کلی بازار رمز ارزها می‌توانیم تطابق آن را رویت کنیم.

مارکت کپ بازار

نقطه شماره یک، مجددا تاریخ 26 آوریل را نشان می‌دهد که ارزش بازار رمز ارزها از مقدار 1.78 تریلیون دلار (دلار آمریکا) شروع به رشد می‌کند و قبل از تاریخ 12 ماه می (22 اردیبهشت) به بالاترین حد خود به ارزش 2.53 تریلیون دلار می‌رسد. اگر این موقعیت را با آنچه که در تصویر بالا موجود است ترکیب کنید، متوجه خواهید شد که یک تغییر بزرگ در احساسات بازار از حالت طمع به حس ترس با پایین‌ترین حد ارزشی در مارکت کپ بازار ارزهای دیجیتال همزمان شده است. هرچه حس طمع در بازار افزایش بیابد، ارزش مارکت کپ تا زمانی که به حداکثر خود نرسد، افزایش می‌یابد و در زمان اوج، احساسات حاکم در بازار بار دیگر به شدت کاهش پیدا می‌کند.

با مثال ما، این شاخص در یافتن یک فرصت خرید و پیش‌بینی فروش در بازار بسیار مفید واقع شده است. شما با استفاده از این اندیکاتور می‌توانید به بررسی این موضوع که آیا احساسات شما در راستای بازار است یا فراتر از حد آن قرار گرفته بپردازید. اما آیا این شاخص همیشه در هر شرایطی مفید خواهد بود؟ یقینا پاسخ منفی است.

آیا از شاخص ترس و طمع ارز دیجیتال می‌توان برای بلند مدت استفاده کرد؟

این شاخص در تحلیل بلند مدت چرخه‌های بازار رمز ارزها به خوبی کار نمی‌کند. در دوران صعودی (روند گاوی) یا نزولی شدن (روند خرسی) بازار، چندین چرخه ترس و طمع وجود دارد. این جابجایی‌ها برای استفاده معامله‌گران نوسان‌گیر مفید است. با این وجود، پیش‌بینی تغییر روند صعودی به نزولی بازار تنها از طریق این شاخص برای سرمایه گذارانی که قصد هودل (HODL) ارز دیجیتال خود را دارند، دشوار خواهد بود. جهت دستیابی به چشم انداز بلند مدت بازار باید سایر جوانب را نیز تجزیه و تحلیل کرد.

همانند همیشه، توصیه‌ی پیشنهادی ما این است که صرفا به یک شاخص یا یک سبک از تحلیل اعتماد نکنید و حتما پیش از سرمایه گذاری تحقیقات خود را انجام دهید و فقط آنچه که توانایی از دست دادن آن را دارید، سرمایه گذاری کنید.

سخنان پایانی

شاخص ترس و طمع ارز دیجیتال روشی ساده جهت جمع‌آوری و جمع‌بندی طیف گسترده‌ای از مقیاس‌های فاندامنتال و احساسات حاکم بر بازار است. شما می‌توانید جهت پایش شبکه‌های اجتماعی، گوگل ترند و سایر آمارها به جای خودتان به این شاخص اتکا کنید. اگر می‌خواهید در تحلیل‌های خود از این شاخص استفاده کنید، حتما سایر معیارها و شاخص‌ها را نیز در کنار آن در نظر بگیرید تا از دید متعادل‌تری برخوردار باشید.

منبع: Binance.com



ثبت نظر
نظرات کاربران (0 نظر)