اسپوفینگ چیست؟ جعل و دستکاری سفارشات ارز دیجیتال با Spoofing (ریدایرکت شد)


بازار ارز دیجیتال با سفارشات جعلی و دستکاری معاملات که اسپوفینگ نام دارد، غریبه نیست. در این نوشته، به بررسی Spoofing می‌پردازیم.

اسپوفینگ (Spoofing) یک نوع دستکاری در بازارهای مالی به حساب می‌آید که در آن یک معامله گر به ثبت سفارشات خرید یا فروش جعلی و فیک می‌پردازد که هرگز قصد پر شدن سفارشات خود توسط بازار را ندارد. معمولا اسپوفینگ با بهره‌گیری از الگوریتم‌ها و ربات‌های به خصوص صورت می‌گیرد تا با استفاده از ایجاد حس کاذب در عرضه یا تقاضا، بتوان قیمت بازار و یک دارایی را دستکاری کرد. اسپوفینگ در بسیاری از بازارهای مالی بزرگ از جمله ایالات متحده آمریکا و انگلستان غیرقانونی است. اسپوفینگ در بازار ارزهای دیجیتال و معاملات رمز ارزها مانند بیت کوین و یا آلت کوین‌ها نیز بعضا به‌کار گرفته می‌شود.

عموما در بازارهای مالی، درباره دستکاری بازار توسط بزرگان و نهنگ‌ها بحث و گفت‌وگوهای بسیاری می‌شود. اگرچه اکثر این نظریه‌ها به راحتی قابل انکار هستند، اما روش‌های شناخته شده‌ای جهت دستکاری بازار وجود دارد که نیازمند منابع مالی عظیمی است. از جمله این اقدامات شناخته شده می‌توان به اسپوفینگ اشاره داشت.

اسپوفینگ به زبان ساده

اسپوفینگ یک روش دستکاری بازارهای مالی از طریق ثبت سفارشات جعلی خرید یا فروش برای دارایی‌هایی همچون سهام، کالا و ارز دیجیتال به حساب می‌آید. معمولا معامله‌گرانی که سعی در ایجاد اسپوفینگ در بازار را دارند، از ربات‌ها یا الگوریتم‌های به خصوص جهت ایجاد سفارش خودکار خرید یا فروش بهره می‌برند. زمانی که سفارشات جعلی ثبت شده در شرف فعال شدن توسط بازار قرار می‌گیرند، ربات‌ها سفارشات جعلی را فورا لغو می‌کنند.

مقصود و هدف اصلی در پس اسپوفینگ، ایجاد تصوری غلط از فشار خرید یا فروش موجود در بازار است. برای مثال، ممکن است یک اسپوفر (فردی که به اسپوفینگ می‌پردازد) با ایجاد تعداد زیادی از سفارشات جعلی خرید در بازار، تقاضای کاذبی را در سطوح قیمتی متفاوت به وجود بیاورد و درست زمانی که بازار به آن سطوح نزدیک می‌شود، آن‌ها به حذف سفارشات می‌پردازند، که این امر سبب می‌شود تا قیمت دارایی همچنان به روند نزولی خود ادامه دهد.

واکنش بازار به اسپوفینگ چگونه است؟

غالبا بازارهای مالی نسبت به اسپوفینگ سفارشات واکنش شدیدی نشان می‌دهند، زیرا روش مناسبی جهت تشخیص این موضوع که آیا سفارشات ثبت شده واقعی هستند یا جعلی، وجود ندارد. اسپوفینگ زمانی می‌تواند بسیار کارآمد باشد که سفارشات جعلی در نواحی کلیدی خریداران و فروشندگان، همانند سطوح حمایت و مقاومت حیاتی، قرار بگیرد.

در این بخش بیت کوین را به عنوان یک مثال برای این اقدام در نظر می‌گیریم. فرض کنید بیت کوین دارای یک سطح مقاومتی قوی در قیمت فرضی 30,500 دلار است. در تحلیل تکنیکال، واژه سطح مقاومت به معنای یک ناحیه‌ای است که قیمت دارایی “سقف” پیدا می‌کند. طبعا در این ناحیه ما انتظار داریم تا فروشندگان پیشنهادات خود را برای فروش دارایی‌های خود اعلام کنند. اگر قیمت موفق به عبور از سطح مقاومتی نشود، ارزش دارایی می‌تواند به شدت کاهش بیابد. با این وجود، اگر قیمت یک دارایی از ناحیه مقاومتی خود خارج شود، احتمال زیادی برای یک حرکت صعودی و روبه بالا وجود دارد.

اگر سطح فرضی 30,500 دلاری ارز دیجیتال BTC یک مقاومت قوی به نظر برسد، احتمال دارد که ربات‌ها سفارشات جعلی خود را اندکی بالاتر از آن سطح قرار دهند. ممکن است زمانی که خریداران، سفارشات فروش گسترده‌ای را در اندکی بالاتر از چنین سطح کلیدی بینند، به خرید تهاجمی در این سطح کمتر ترغیب شوند. بدین گونه است که اسپوفینگ می‌تواند در دستکاری بازارهای مالی موثر باشد.

نکته‌ای که در ارتباط با موضوع اسپوفینگ باید در نظر داشت، این است که این اقدامات می‌توانند بین بازارهای مختلف که با یکدیگر همبستگی دارند، موثر باشد. به عنوان مثال، سفارشات جعلی وسیع در بازار مشتقات می‌تواند بر بازار اسپات همان دارایی و بالعکس نیز تأثیر بگذارد.

چه زمانی تاثیر اسپوفینگ در بازارهای مالی کمتر است؟

اسپوفینگ زمانی خطرناک‌تر می‌شود که احتمال حرکات غیرمنتظره بازار بیشتر باشد. برای مثال، فرض کنید که یک معامله گر قصد دارد تا با ثبت سفارشات فروش جعلی در بالای یک سطح مقاومت، آن ناحیه مقاومتی را قوی‌تر جلوه بدهد. اگر یک رالی صعودی قوی در بازار شکل بگیرد و کابران خرده‌فروش دچار فومو شوند، بی‌ثباتی شکل گرفته در بازار سبب می‌شود تا آن سفارشات جعلی به سرعت پر شوند. بدیهی است که این موضوع برای یک اسپوفر تحت هیچ شرایطی مناسب و ایده‌آل نیست؛ چرا که اسپوفر قصد ورود به آن معامله را نداشته است. به همین ترتیب، شورت اسکوئیز (Short Squeez- بسته شدن ناگهانی پوزیشن‌های فروش و در نتیجه افزایش قیمت) یا اتفاقات ناگهانی سریع در بازار می‌تواند یک سفارش بزرگ را در عرض چند ثانیه پر کند.

زمانی که روند بازار عمدتا توسط بازار اسپات هدایت می‌شود، انجام اسپوفینگ به طرز فزاینده‌ای خطرناک است. به عنوان مثال، اگر یک روند صعودی توسط بازار اسپات هدایت شود، این امر بیانگر علاقه شدید معامله‌گران و سرمایه‌گذاران برای خرید مستقیم دارایی است، که این موجب می‌شود تا انجام اسپوفینگ موثر نباشد. با این وجود، این مورد تا حد زیادی به محیط بازار و عوامل خاص دیگری بستگی دارد.

اسپوفینگ ارز دیجیتال

آیا اسپوفینگ غیر قانونی شمرده می‌شوند؟

اسپوفینگ در آمریکا غیرقانونی برشمرده شده است. کمیسیون معاملات آتی کالای ایالات متحده (CFTC) مسئول نظارت بر فعالیت‌های جعلی و تقلبی (حملات Spoofing) در بازارهای سهام و کالا است. بر اساس قانون داد-فرانک 2010 بخش 747، Spoofing در ایالات متحده آمریکا غیرقانونی به حساب می‌آید.

طبقه‌بندی سفارشات لغو شده در بازارهای فیوچرز به‌عنوان اسپوفینگ بسیار سخت است؛ مگر اینکه آن سفارشات به شدت تکراری شوند. باتوجه به اینکه جرایم این اقدامات بسیار سنگین است، ناظران پیش از اتهام باید از قصد و نیت آن شخص مطمئن و آگاه بشوند. سایر بازارهای مالی مهم از جمله انگلستان نیز اسپوفینگ را قانون‌گذاری کرده‌اند. مرجع راهبرد امور مالی (FCA) بریتانیا مجاز است تا تاجران و موسساتی که مسبب Spoofing شده‌اند را جریمه کند.

دلایلی که نشان می‌دهد Spoofing به ضرر بازارهای مالی است

با توجه به توضیحات، اسپوفینگ غیرقانونی شمرده می‌شود و به طور کلی بر بازارهای مالی تاثیری مخرب دارد. شاید سوال بپرسید که دلیل آن چیست؟ خب در حقیقت، ممکن است اسپوفینگ باعث تغییر قیمت شود، در غیر این صورت این امر در عرضه و تقاضا بازار منعکس نمی‌شود. در همین حال، با توجه به اینکه قیمت بازار تحت کنترل افراد فریبکار قرار می‌گیرد، آن‌ها می‌توانند از این مورد سود ببرند.

پیش‌تر نیز نهادهای نظارتی ایالات متحده آمریکا در ارتباط با دستکاری بازار ابراز نگرانی کرده‌اند. از ماه دسامبر سال 2020 (آذر ماه)، کمیسیون بورس و اوراق بهادار ایالات متحده (SEC) کلیه پیشنهادات صندوق معاملاتی بیت کوین (ETF) را رد کرده است. تصویب ETF بیت کوین در آمریکا سبب می‌شود تا سرمایه گذاران سنتی بیشتری در معرض دارایی‌هایی همچون ارز دیجیتال BTC قرار بگیرند. معمولا چندین عامل برای رد این پیشنهادات ذکر شده است؛ یکی از آن موارد این است که قانون گذاران، بیت کوین را از دستکاری‌های بازار مصون نمی‌دانند. با این حال، احتمال دارد که بازارهای بیت کوین با افزایش نقدینگی و پذیرش سازمانی وارد مرحله جدیدی از تکامل بشوند.

نتیجه‌گیری

اسپوفینگ یک نوع روش دستکاری بازارهای مالی به حساب می‌آید که شامل ثبت سفارشات جعلی خرید و فروش است. تشخیص مداوم این اقدامات امری دشوار به شمار می‌‎رود؛ اما شایان ذکر است که این موضوع تحت هیچ شرایطی غیر ممکن نیست. ارزیابی این امر که آیا حذف سفارشات خرید یا فروش تحت اسپوفینگ رخ می‌دهد یا خیر، مستلزم تجزیه و تحلیل کامل مقصود سفارشات است.

به حداقل رساندن اسپوفینگ در هر بازاری امری مطلوب و خوشایند به شمار می‌رود؛ زیرا به حفظ محیط متعادل برای کلیه افراد بازار کمک می‌کند. از آنجایی که نهادهای نظارتی، دستکاری‌های پشت پرده بازار ارزهای دیجیتال را دلیلی برای رد ETFهای بیت کوین بیان می‌کنند، تلاش برای به حداقل رساندن این نوع اقدامات می‌تواند در بلند مدت به نفع بازار رمز ارزها باشد.

منبع: Academy Binance


برچسب ها:

ثبت نظر
نظرات کاربران (0 نظر)