9 اشتباه رایج که سرمایه گذاران و تریدرهای ارزهای دیجیتال مرتکب می‌شوند


یک سری اشتباهات بین تریدرها و سرمایه گذاران ارزهای دیجیتال متداول است. در این مقاله به اشتباه های رایج معامله گران اشاره می‌کنیم.

امروزه سرمایه گذاری روی رمز ارزها و دارایی‌های دیجیتال آسان‌تر از همیشه است. کارگزاری‌های آنلاین، صرافی‌های متمرکز و بسترهای معاملاتی غیر متمرکز به کاربران اجازه می‌دهند بدون نیاز به مراجعه به یک سازمان مالی سنتی (و پرداخت کارمزد و کمسیون‌های مختلف)، توکن‌های خود را به آسانی بخرند و بفروشند.

ارزهای دیجیتال عمدتا برای فعالیت‌های غیر متمرکز طراحی شده‌اند و در حالی که یک روش نوآورانه برای انتقال همتا‌به‌همتای ارزش محسوب می‌شوند، هیچ نهاد دولتی یا قانونی در فرآیندهای آنان دخیل نیست که بتواند امنیت دارایی‌هایتان را تضمین کند. زمانی که حضانت دارایی‌های دیجیتال خود را قبول کنید، در واقع مسئولیت هر نوع ضرر و زیان مربوط به آن را هم پذیرفته‌اید.

در ادامه به چند اشتباه متداول که معمولا گریبانگیر سرمایه گذاران و تریدرهای ارز دیجیتال می‌شوند اشاره می‌کنیم و راهکارهایی برای جلوگیری از پیش آمدن آنان ارائه خواهیم کرد. پیشنهاد می‌کنیم مخصصوصا اگر در بازار کریپتوکارنسی تازه وارد هستید، قبل از خرید ارز دیجیتال ابتدا این نکات را مد نظر قرار بدهید و از آن‌ها دوری کنید.

ترید بدون برنامه‌ریزی مخصوصا با ریسک لیکوئید شدن

وقتی که میخواه‌ید بیت کوین یا دیگر ارزهای دیجیتال را ترید کنید، باید یک سری قوانین برای زمان ورود، استاپ یا حد ضرر و خروج خودتان تنظیم کنید. نکته مهم بعدی این است که باید حتما این برنامه را رعایت کنید و یک دفترچه از ترید‌ها و خروجی‌هایی که بعد از هر معامله دارید، تهیه کنید. برنامه‌ریزی ترید قابلیت تصمیم‌گیری غیراحساسی را حداکثر و از حریص و طمع شما جلوگیری می‌کند. علاوه بر این، از آنجایی که داشتن یک برنامه باعث می‌شود که فقط براساس قوانین از پیش تعیین شده وارد یک معامله شوید، از نظر آماری هم می‌توانید از قوانین احتمالات بهره‌مند شوید.

اهمیت عدم ورود بدون برنامه مخصوصا برای معاملات فیوچرز اهرم‌دار چند برابر می‌شود. به همین دلیل هرگز نباید بدون داشتن برنامه یا تحلیل قبلی، وارد یک پوزیشن لانگ یا شورت شوید.

گم کردن کلید خصوصی؛ یک اشتباه متداول نابخشودنی

ارزهای دیجیتال بر مبنای فناوری بلاک چین توسعه یافته‌اند. بلاک چین هم یک نوع دفتر کل توزیع شده است که بدون دخالت یک نهاد مرکزی، سطح امنیت بالایی را برای ذخیره‌سازی دارایی‌های دیجیتال فراهم می‌کند. البته ساختار غیر متمرکز این فناوری باعث می‌شود بخش عمده مسئولیت حفظ امنیت دارایی بر عهده دارندگان باشد. در نتیجه نگهداری مناسب کلیدهای رمزنگاری شده کیف پول یکی از مهم‌ترین مواردی است که هر کاربر ارز دیجیتال باید رعایت کند.

کلیدهای خصوصی

در بلاک چین، تراکنش‌های دیجیتالی از طریق کلیدهای خصوصی امضا می‌شوند. این نوع کلید فقط در اختیار کاربر اصلی قرار می‌گیرد و تا حدودی به رمز عبور شباهت دارد. اما بر خلاف یک رمز عبور، اگر کلید خصوصی خود را گم کنید راهی برای بازنشانی و دریافت مجدد آن نخواهید داشت. بنابراین امن نگه داشتن کلید خصوصی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است و بدون آن نمی‌توانید به دارایی‌های دیجیتال ذخیره شده در کیف پولتان دسترسی پیدا کنید.

گم شدن کلید خصوصی یکی از متداول ترین اشتباه هایی است که تریدرها و سرمایه گذاران ارز دیجیتال مرتکب می‌شوند. بر اساس آمار منتشر شده توسط شرکت چینالسیس (Chainalysis)، بیش از 20 درصد از 18.5 میلیون واحد بیت کوینی که تاکنون استخراج شده، به علت فراموش یا گم شدن کلیدهای خصوصی در دسترس نیست.

یادداشت نکردن امن و مطمئن عبارت بازیابی

زمانی که برای کیف پول رمز ارزی خود یک کلید خصوصی تولید می‌کنید، معمولا از شما خواسته می‌شود یک عبارت بازیابی (Seed Phrase) را یاداشت کنید که حداکثر حاوی 24 کلمه تصادفی با چینشی خاص است. اگر زمانی دسترسی به کیف پول خود را از دست بدهید، می‌توانید از این عبارت برای تولید کلیدهای خصوصی و دسترسی به دارایی‌های رمز ارزی موجود در آن استفاده کنید.

بنابراین بهتر است این عبارت را روی یک تکه کاغذ یادداشت کرده یا چاپ کنید تا اگر زمانی کیف پول سخت افزاری یا سیستم میزبان والت نرم افزاری شما با مشکل مواجه شد، راهی برای دسترسی به دارایی‌هایتان داشته باشید. تاکنون تریدرها و سرمایه گذاران زیادی با مرتکب شدن اشتباه متداول ذخیره نکردن عبارت بازیابی، ارزهای دیجیتال خود را به دلیل خراب شدن رایانه یا آسیب دیدن هارد از دست داده‌اند.

ذخیره ارز دیجیتال در کیف پول‌های آنلاین

صرافی‌های رمز ارزی متمرکز یکی از آسان‌ترین روش‌های خرید ارز دیجیتال را فراهم می‌کنند. اما این دسته از صرافی‌ها به کاربران اجازه نمی‌دهند به کیف پول حاوی دارایی‌هایشان دسترسی مستقیم داشته باشند و از این لحاظ به بانک‌ها شباهت دارند. کاربران این پلتفرم‌ها مالک دارایی ذخیره شده در حساب‌شان هستند، اما خود دارایی‌های دیجیتال در کیف پول صرافی نگهداری می‌شوند. بنابراین اگر این صرافی مورد حمله قرار بگیرد، دارایی‌های کاربران هم در معرض خطر قرار خواهند گرفت.

همان طور که می‌دانید، صرافی‌های رمز ارزی تاکنون بارها هدف حملات سایبری قرار گرفته‌اند و اسناد منتشر شده حاکی از آن است که طی این حملات، میلیون‌ها دلار در قالب ارز دیجیتال به سرقت رفته است. در حال حاضر امن‌ترین روش نگهداری دارایی دیجیتال، ذخیره کردن آن در یک کیف پول سخت افزاری یا نرم افزاری آفلاین است.

سرمایه گذاری یا ترید به خاطر فومو

فومو (FOMO) مخفف Fear of Missing Out و به معنای ترس ازدست دادن است. فومو می‌تواند باعث شود که تصمیم‌های بسیار اشتباهی بگیرید. عموما تریدرهای تازه وارد، رو به عقب نگاه می‌کنند و هنگامی که بازار صعودی می‌شود و قیمت بالا می‌رود، تازه اقدام به خرید ارز دیجیتال می‌کنند. به همین دلیل وقتی این ترند دوباره عوض می‌شود، سرمایه‌شان را از دست می‌دهند.

تریدرهای باتجربه بیت کوین در کف و زمانی که دیگران می‌ترسند، خرید انجام می‌دهند و در هنگام رشد قیمت اقدام به فروش می‌کنند. بازارهای رمز ارزها به صورت 24 ساعته در 7 روز هفته از 365 روز سال باز هستند و برخلاف بورس تعطیلی ندارند، پس همیشه باید منتظر موقعیت مناسب بمانید و در زمان مناسب ورود کنید، نه این که از روی ترس از دست دادن (FOMO) اقدام کنید.

خطای انگشت تپل (Fat-Finger Error)

خطای انگشت تپل زمانی رخ می‌دهد که یک تریدر به صورت تصادفی سفارشی را ثبت کند. در دنیای کریپتو وارد کردن یک صفر اضافی یا جایگذاری اشتباه اعشار می‌تواند ضرر سنگینی را در پی داشته باشد.

خطای انگشت چاق

برای مثال می‌توانیم به زمانی اشاره کنیم که پلتفرم دایورسیفای (DeversiFi) به اشتباه یک کارمزد 24 میلیون دلاری پرداخت کرد! به فروش رفتن یکی از توکن‌های محبوب مجموعه «میمون‌های خسته» (Bored Ape) با قیمت 3 هزار دلار (به جای 300 هزار دلار!) یک نمونه دیگر از خطای انگشت تپل است.

ارسال دارایی به آدرس غلط؛ متداول ترین اشتباه تریدرها و سرمایه گذاران ارز دیجیتال!

سرمایه گذاران باید به هنگام ارسال ارز دیجیتال نهایت دقت را به خرج دهند، زیرا اگر آدرس مقصد اشتباه باشد، هیچ راهی برای بازیابی این دارایی‌ها وجود نخواهد داشت. تراکنش‌های یک بلاک چین بر خلاف تراکنش‌های بانکی تغییر ناپذیر هستند و در شرایطی که دارایی را به آدرس اشتباه ارسال کنید، در بلاک چین خبری از بخش پشتیبانی مشتریان نیست و کسی نمی‌تواند به شما کمک کند!

این نوع اشتباه معمولا باعث از دست رفتن سرمایه کاربر خواهد داشت. البته بد نیست بدانید که شرکت سازنده برترین استیبل کوین جهان، یعنی تتر (USDT)، در سال 2020 موفق شد چیزی نزدیک به 1 میلیون دلار تتری که گروهی از تریدرها به اشتباه برای یک پلتفرم دیفای ارسال کرده بودند، را به صاحبانشان بازگرداند. لازم به ذکر است که این داستان یک استثنا محسوب می‌شود و در بیشتر مواقع سرمایه تریدر برای همیشه از دست خواهد رفت. بنابراین باید به هنگام ثبت تراکنش‌های رمز ارزی به همه اطلاعاتی که وارد می‌کنید توجه داشته باشید؛ زیرا اگر یک تراکنش رمز ارزی نهایی شود، هیچ راهی برای تغییر یا لغو آن وجود ندارد.

تنوع بیش از حد در پرتفوی ارز دیجیتال

یک پرتفوی ارز دیجیتال خوب باید دارایی‌های متنوعی داشته باشد تا واکنش‌های مناسبی نسبت به نوسان‌های بازار کریپتو نشان دهد. البته از آن جایی که تعداد ارزهای دیجیتال بسیار زیاد است و سرمایه گذاران هم اغلب به دنبال کسب سودهای نجومی هستند، در بعضی موارد پرتفوی بیش از حد تنوع پیدا می‌کند و ممکن است تبعات بزرگی داشته باشد.

تنوع‌بخشی بیش از حد می‌تواند شرایطی را به وجود بیاورد که در آن سرمایه گذار مالک تعداد زیادی دارایی است که همگی با کاهش قیمت مواجه شده‌اند. بنابراین باید سرمایه را بین رمز ارزهایی تقسیم کرد که ارزش ذاتی و واضحی دارند. برای این کار، باید درک مناسبی از انواع دارایی‌های دیجیتال و عملکردی که در شرایط مختلف بازار دارند، داشته باشید.

اشتباه رایج مشخص نکردن حد ضرر (استاپ لاس)

حد ضرر یا استاپ لاس (stop-loss) یک نوع سفارش است که به سرمایه گذار اجازه می‌دهد در صورت رسیدن قیمت به یک سطح از قبل تعیین شده، اوراق بهادار یا دارایی خود را به صورت اتوماتیک به فروش برساند. سرمایه گذاران این نوع سفارش را به منظور کنترل ضرر به کار می‌گیرند و در واقع می‌توانند تضمینی داشته باشند که سرمایه اولیه خود را از دست نخواهند داد.

در بسیاری از موارد، سرمایه گذاران حد ضرر خود را به دسترسی مشخص نمی‌کنند و به هنگام نزولی شدن روند بازار، ضرر سنگینی را متحمل می‌شوند. البته لازم به ذکر است که سفارش استاپ لاس بی عیب و ایراد نیست و اگر قیمت به صورت ناگهانی سقوط شدیدی داشته باشد، شاید فروش انجام نشود. با این حال نمی‌توان منکر نقش مهم این سفارش در محافظت از سرمایه کاربران شد.

به طور کلی سرمایه گذاری و معامله در حوزه کریپتو ریسک بالایی به دنبال دارد و هیچ تضمینی برای موفقیت شما ارائه نمی‌شود. دانش کافی، صبر و احتیاط از جمله مواردی هستند که باید در هر نوع معامله رعایت شوند و ارز دیجیتال هم از این قائله مستثنا نیست. بلاک چین مسئولیت کامل دارایی‌ها را دوش سرمایه گذار می‌گذارد و به همین دلیل باید پیش از ورود به بازار معاملات کریپتو، با جنبه‌های مختلف آن آشنا شوید و تنها پس از کسب تجربه کافی، سرمایه خود را معرض ریسک قرار دهید.

بررسی مستمر وضعیت بازار و مضطرب بودن

اگر دائما به صفحه مانیتور کامپیوتر چسبیده‌اید و چارت‌ها را نگاه می‌کنید، بیش از پیش خودتان را معرض استرس قرار می‌دهید. استرس هم برای خودتان و هم برای نزدیکانتان خوب نیست. از طرفی مشقت کاری که انجام می‌دهید، باعث نمی‌شود تریدر یا سرمایه گذار موفق‌تری باشید. به عنوان یک تریدر تازه وارد یا حتی حرفه‌ای، برای دوری از این کار، قدم بزنید، یکم هوا تازه کنید، با دوستانتان وقت بگذرانید! اگر استاپ و حدضرر تعیین کرده‌اید، دیگر نگرانی وجود ندارد.

تهیه شده در اکسچینو


برچسب ها:

ثبت نظر
نظرات کاربران (0 نظر)