کیف پول قرارداد هوشمند چیست و چه مزایایی نسبت به والت عادی دارد؟


کیف پول قرارداد هوشمند (Smart Contract Wallet) نوعی والت اتریومی است که توسط کدهای یک اسمارت کانترکت (Smart Contract) مدیریت می‌شود.

چندین نوع کیف پول اتریومی وجود دارد که هر کدام برای هدف خاصی طراحی شده‌اند. کیف پول‌های گرم (Hot Wallet) مانند افزونه کروم متامسک و اپلیکیشن موبایل تراست والت، همیشه متصل به اینترنت بوده و امکان ایجاد سریع و آسوده تراکنش‌ها را برای کاربران فراهم کرده‌اند. اما کیف پول‌های سرد (Cold Wallet) مانند لجر و ترزور، تنها در صورت استفاده از طریق برنامه کامپیوتری یا موبایل دیگر به اینترنت متصل می‌شوند. با اینکه کلد والت‌ها به‌خاطر ذخیره کلیدهای خصوصی در یک محیط امن در خود امنیت بیشتری نسبت به نوع گرم کیف پول‌ها دارند، اما استفاده از آن‌ها تا حدودی دشوارتر است. در این مطلب به بررسی نوع دیگری از کیف پول ها یعنی والت قرارداد هوشمند (Smart Contract Wallet) می‌پردازیم.

کیف پول قرارداد هوشمند یا اسمارت والت چیست؟

کیف پول قرارداد هوشمند یا به طور خلاصه اسمارت والت (Smart Wallet) چیز جدیدی نیست و از طرفی توسط تمام اپلیکیشن‌ها و صرافی‌های ارز دیجیتال پشتیبانی نشده، اما به لطف ارائه ترکیب منحصربه‌فردی از امنیت، انعطاف و راحتی استفاده نسبت به دیگر کیف پول‌های سنتی، اخیرا توجهات را به خود جلب کرده است.

اسمارت والت ارز دیجیتال یک کیف پول اتریومی است که به‌جای یک کلید خصوصی، توسط یک قرارداد هوشمند مدیریت می‌شود. این امر به کاربران اجازه می‌دهد تا از مزایای پیشرفته‌ای نظیر تراکنش‌های چند امضایی، محدودیت‌های انتقال روزانه، فریز و مسدودسازی اضطراری حساب و بازیابی امن‌تر اکانت بهره‌مند شوند.

اسمارت کانترکت والت چگونه کار می‌کند؟

دارایی‌های رمز ارزی درون یک کیف پول ارز دیجیتال هوشمند از طریق کدهای اسمارت کانترکت قابل دسترسی و کنترل هستند که شرایط عملکردی تقریبا نامحدودی را فراهم کرده و کنترل بیشتری روی دارایی‌ها را به کاربران ارائه می‌دهد.

پلتفرم اتریوم از دو نوع حساب پشتیبانی می‌کند: یکی حساب‌های مالکیت خارجی (EOA) که از طریق یک کلید خصوصی یا عبارت بازیابی قابل دسترسی است، و دیگری اکانت‌های قراردادی که توسط کدهای اسمارت کانترکت کنترل می‌شوند. امروزه ولت‌های اتریومی بر یکی از این دو مدل مبتنی هستند، اما با راه‌اندازی کامل اتریوم 2.0 با یکدیگر ادغام خواهند شد.

حساب های تحت مالکیت خارجی و قراردادی
حساب های مالکیت خارجی و قراردادی

اکثر کیف پول های اتریومی به خاطر مدیریت اکانت‌های EOA عملکردهای محدودی دارند. اما والت های قرارداد هوشمند از عملکرد حساب قراردادی بهره برده و از طریق دستورالعمل‌های کدنویسی‌شده‌ای که افراد دارای اجازه دسترسی و شرایط خاص را تعیین می‌کنند، به مدیریت ارزهای دیجیتال می‌پردازند.

کیف پول های قرارداد هوشمند چه مزیتی برای کاربران و حوزه دیفای دارند؟

به لطف چند کاره بودن قراردادهای هوشمند افزون بر حذف نیاز اتکای کاربران به کلیدهای خصوصی، اسمارت والت‌ها ویژگی‌های جدید سودمندی را ارائه داده و تجربه‌ای مشابه برنامه‌های خدمات امور مالی سنتی را برای کاربران فراهم می‌کنند. برخی از این ویژگی‌ها عبارتند از:

  • مجوز چند امضایی: برای بهبود امنیت، دو یا چند کاربر قادر به تایید یک تراکنش هستند. کیف پول های هوشمند همچنین می‌توانند برای صرفه‌جویی در وقت کاربران، امکان تایید آفلاین تراکنش‌های چندامضایی را نیز فراهم کنند.
  • مسدودسازی اضطراری حساب: در صورت گم یا سرقت دستگاه، می‌توان یک حساب را قفل یا دسترسی به اکانت از طریق دستگاه مذکور را غیرفعال کرد.
  • محدودیت تراکنش‌های روزانه: می‌توان برای کمک به کاهش احتمال بروز خطای معاملاتی سنگین و جلوگیری از سرقت ارزهای داخل والت در یک تراکنش واحد، محدودیت تراکنش روزانه تعیین کرد.
  • احراز هویت چند عاملی: کیف پول های قرارداد هوشمند با استفاده از اپلیکیشن‌های احراز هویت یا راه‌حل‌های مختص خود والت‌ها، لایه امنیتی مضاعفی را ایجاد می‌کنند.
  • وایت لیست: وایت لیست یا همان فهرست سفید ویژگی است که کاربران از طریق آن می‌توانند آدرس‌های شناخته‌شده خود را در یک لیست قرار دهند.
  • محافظان معتمد: مثلا کاربران کیف پول آرجنت (Argent) که یک والت هوشمند است می‌توانند با تعیین «محافظان» برای یک سری اقدامات خاص همچون موارد زیر، امنیت حساب‌شان را افزایش دهند:
    • مقادیر تراکنش‌ها در یک محدودیت روزانه
    • انتقال به آدرس‌هایی که در وایت لیست نیستند
    • بازیابی حساب بدون عبارت بازیابی (محافظان می‌توانند قفل اکانت‌های مسدودشده را باز کرده یا دستگاه‌های جدید را تایید کنند)
    • تراکنش‌های یکجا: برای افزایش سرعت و راحتی، برخی از والت های اسمارت کانترکت همچنین مقدار دقیق توکن‌های مورد نیاز برای استفاده در کنار یک برنامه غیر متمرکز را (به جای تایید مقدار نامحدود) تایید کرده و درخواست تعامل با اپلیکیشن را در یک «تراکنش یکجا» اجرا می‌کنند.
    • کارمزدهای گس پرداختی: کیف پول Authereum به توسعه‌دهندگان برنامه‌های غیرمتمرکز اجازه می‌دهد تا کارمزد گس تراکنش‌های استفاده‌کننده از زیرساخت طراحی‌شده توسط آن‌ها را پرداخت کرده و کاربران را از نیاز به داشتن رمز ارز اتر مبرا سازند.

اسمارت والت های پیشرفته

برخی از کیف پول های قرارداد هوشمند علاوه بر تمرکز بر نیاز معمول مشتریان، عملکردهای مناسب کاربران حرفه‌ای‌تر را هم در خود دارند. مثلا والت اسمارت DeFiSaver با استفاده از «دستورات از پیش‌تعیین‌شده»، انجام تراکنش‌های یکجا را امکان‌پذیر می‌سازد. کاربران نیز می‌توانند برای انتقال ارز درون و بین پروتکل‌های دیفای به صورت کارا، دستورات شخصی خود را بسازند.

دستورات از پیش تعیین شده

دیفای‌سیور همچنین دارای قابلیتی به نام Vault Automation است که نظارت بر نقدینگی صندوق‌های پروتکل میکر را خودکار می‌کند. زمانی که این قابلیت روشن باشد، با رسیدن نسبت وثیقه (CR) این صندوق به زیر آستانه تعریف‌شده توسط کاربر، بخشی از وثیقه صندوق سریعا به توکن دای (DAI) تبدیل می‌شود که از آن برای بازپرداخت ارزهای دای تولیدی جهت افزایش نسبت وثیقه صندوق به یک سطح مشخص استفاده خواهد شد.

جمع‌بندی

اسمارت کانترکت والت ها نوعی کیف پول اتریومی هستند که به جای کلید خصوصی، از قرارداد هوشمند برای مدیریت رمز ارزها استفاده می‌کنند. این ولت‌ها با ارائه ویژگی‌های منحصربه‌فرد و عملکردهای نام‌آشناتر، دسترسی یکپارچه‌ای را به پروتکل‌ها و برنامه‌های غیر متمرکز فراهم کرده‌اند که در نتیجه باعث ورود نسل جدیدی از کاربران دیفای از سراسر جهان به این حوزه شده است.

تهیه شده در اکسچینو



ثبت نظر
نظرات کاربران (0 نظر)