آیا ارز دیجیتال ملی چین تهدیدی برای بیت کوین خواهد بود؟


آیا صدور ارز دیجیتال ملی چین – DCEP و ترویج آن، تهدیدی برای بیت کوین – Bitcoin محسوب می‌شود؟ پیامدهای صدور این ارز دیجیتال بانک مرکزی چین برای BTC چیست؟

کشور چین درحال برنامه‌ریزی حهت راه‌اندازی ارز دیجیتال ملی خود به نام یوان دیجیتالی است. این ارز متمرکز در برابر ارزهای رمزنگاری شده غیرمتمرکز نظیر بیت کوین قرار دارد. حال باید ببینیم که DCEP تهدیدی برای BTC به شمار می‌رود یا این دو به جای رقابت با یکدیگر در کنار هم راه خود را در عرصه رمز ارزها پیش می‌گیرند یا خیر.

در سال گذشته، دولت چین برنامه‌های مربوط به ارز دیجیتال بانک مرکزی خود (CBDC)، سیستم پرداخت الکترونیکی رمز ارز DCEP که تحت عنوان “یوان دیجیتال” نیز شناخته می‌شود را تحت به شدت پیگیری کرده است. این دولت علاوه بر اینکه آزمایشات گسترده‌‌ای را در بانک‌های بزرگ به راه انداخت، 1.5 میلیون دلار یوان دیجیتال به شهروندان شنژن ایردراپ کرده و به بررسی بیش از 6700 مورد استفاده برای ارز دیجیتال پرداخته است. این امر به عنوان بلندپروازانه‌ترین راهکار فناوری مالی این کشور تاکنون اعلام شده ‌است. برخی معتقدند که این موضوع می‌تواند به چین کمک کند تا دلار آمریکا را از مقام ارز ذخیره جهانی پایین بکشد، چشم‌اندازی که حتی توجه مجلس سنای آمریکا را نیز به خود جلب می‌کند.

بیشتر بخوانید: یوان دیجیتال به صورت رایگان بین شهروندان چینی توزیع خواهد شد

برای علاقه‌مندان صنعت رمز ارزها همانند طرفداران BTC، افزایش ارزهای دیجیتال بانک مرکزی نظیر یوان دیجیتال یک نعمت چندجانبه محسوب می‌شود. از سوی دیگر، این موضوع یک تأییدیه طنین‌انداز در رابطه با ماهیت ارزهای دیجیتال بوده و صدور CBDC می‌تواند به پیشبرد پذیرش گسترده این ارز مجازی کمک کند. از طرفی، ماهیت متمرکز ارز دیجیتال ملی چین کاملا مخالف اخلاق و قوانین غیر متمرکز ارزهای رمزنگاری شده (مانند BTC) است. اگر یوان دیجیتال به تصویب گسترده دست پیدا کند، آیا تهدیدی برای بیت کوین به‌شمار می‌رود؟ با اینکه چنین چیزی بعید است، اما برای درک آن بهتر است به اصول اساسی این دو ارز بپردازیم.

رقابت ارز دیجیتال ملی چین و بیت کوین

انواع مختلف ارزهای دیجیتال

بیت کوین و ارز دیجیتال ملی چین هر دو نوعی ارز دیجیتال هستند، اما توسط نهادهای کاملا متفاوت و با سیاست‌های بسیار مختلفی صادر می‌شوند. BTC توسط یک بنیانگذار ناشناس به نام ساتوشی ناکاموتو (Satoshi Nakamoto) و برای تسهیل معاملات بدون مرز و مستقل از هرگونه نهاد متمرکز طراحی و راه‌اندای شد. اما DCEP چین توسط بانک مرکزی این کشور (People’s Bank of China یا PBoC) ایجاد شده است. این طرح جهت دیجیتالی کردن گردش پول نقد در این کشور، حذف تمام آثار پول کاغذی و کنترل کامل دولت بر محل نگهداری هر یک از واحدهای این ارز انجام گرفته است.

ارز دیجیتال ملی چین در واقع از بلاک چین به عنوان بخشی از فناوری اصولی خود استفاده نمی‌کند، بلکه از “سیستم عامل باینری یا دودویی (Binary Operating System)” به عنوان تنها پایگاه داده صدور DCEP در PBoC استفاده کرده و سرویس‌های کیف پول خدمات گردش مالی این ارز را ارائه می‌دهند. چوانوی ژو (Chuanwei Zou)، اقتصاد دان ارشد شرکت بلاک چین عمومی پلاتون (PlatOn) در چین در طی مصاحبه‌ای گفت:

DCEP براساس ذخیره بانک تجاری در بانک مرکزی چین صادر می‌شود و نسبیت آن 1:1 است. این امر یک ارزش ذاتی محسوب شده و توسط نهاد حاکم پشتیبانی می‌شود. تفاوت اصلی آن با BTC در این است که بیت کوین براساس الگوریتم راه‌اندازی و صادر شده است. از این رو هیج ارزش ذاتی و تضمین اعتباری وجود نخواهد داشت.

موارد استفاده متفاوت بیت کوین و ارز دیجیتال ملی چین

از آنجا که این ارز دیجیتال ملی توسط دولت چین پشتیبانی می‌شود، گردش مالی آن توسط موارد استفاده ترجیحی دولت با دقت کنترل می‌شود. با توجه به تحقیقات اخیر، دولت چین در مجموع 10 میلیون RMB را در طی 10 روز (واحد پولی چین) به 50،000 شهروند ایردراپ کرد. هر شهروند چینی 200 واحد RMB دریافت کرده و می‌تواند آن را به انتخاب خود خرج کند.

دولت چین قصد دارد همانند یک بسته محرک، از ارز دیجیتال ملی خود به عنوان یک نقطه عطف برای راه‌اندازی بیشتر اقتصاد مجازی خود استفاده کند. از آنجا که هر DCEP در زمان گردش میان کیف پول ها، دارای مشخصات خاصی برای پی‌گیری‌های دیجیتالی است، اکنون دولت چین کنترل کاملی روی مقصد ارسالی این ارزهای دیجیتال دارد.

از سوی دیگر، بیت کوین تحت کنترل یک نهاد متمرکز نبوده، بلکه توسط یک سازوکار اجماع اداره می‌شود. از این رو، عملکرد آن براساس اجماع جامعه تغییر می‌کند. از همان روزهای ابتدایی که Bitcoin ارز پیش‎فرض سیلک رود (Silk Road) بود تا امروزه که به عنوان یک ذخیره ارزش محسوب ‌می‌شود، نمی‌توان رمز ارز BTC را برای میلیون‌ها کاربر ایردراپ کرد یا آن را متعلق و تحت کنترل یک حزب خاص دانست.

کیف پول یوان دیجیتال

ارز دیجیتال ملی چین واقعا بدون مرز نیست!

ویکتور جی (Victor Ji)، دستیار تحقیقات در مرکز بلفر (Belfer Center) مدرسه هاروارد کندی (Harvard Kennedy School) معتقد است:

  ارز دیجیتال ملی چین ممکن است به عنوان جایگزینی برای ارز یوان در کشور چین موفق عمل کند، اما در خارج از این کشور راه سختی را درپیش رو خواهد داشت.

برخلاف پیش‌بینی‌های اکثر افراد مبنی برا اینکه یوان دیجیتال، اسب تروای (Trojan horse) چین خواهد بود تا پرداخت‌های میان مرزی را تسهیل کند، آقای جی معتقد است که گردش واقعی DCEP از لحاظ سیاست‌های مالی پیچیده‌تر خواهد بود. وی در این خصوص گفت:

از آنجایی که یوان دیجیتال به کشور چین اجازه می‌دهد از تمام سیستم‌های مالی موجود پیشی بگیرد، پیدایش آن موجب افزایش کارآیی پرداخت‌های میان مرزی خواهد شد. اما تأثیرات بالقوه زیادی نیز می‌تواند داشته باشد. اگر برون مرزی RMB افزایش پیدا کند، به طور خودکار بر ثبات ارز چین تأثیر می‌گذارد، چرا که ذخیره خارجی این کشور نیز تغییر می‌کند.

بنابراین، در مقایسه با بیت کوین که تنها مقدار ثابتی را در یک زنجیره مشخص از بلاک تولید می‌کند، صدور، توزیع و ارزش ارز دیجیتال ملی چین پویا است. دولت این کشور، باید همانند هر سیاست پولی انتخاب کند که چه مقدار DCEP در خارج از کشور صادر شود تا بر کنترل سرمایه فعلی تأثیر چندانی نگذارد.

آیا ارز دیجیتال DCEP موجب تقویت Bitcoin خواهد شد؟

بسیاری معتقدند که DCEP می‌تواند یک عامل برای تقویت بیت کوین به‌شمار بیاید. به هرحال، زمانی که پول به صورت دیجیتالی دربیاید، انتقال از یک کیف پول یا والت به کیف پول دیگر آسان‌تر نیست؟ این همان مقدار ارز فیات است که از طریق ایجاد استیبل کوین (Stablecoin) هایی مانند تتر (USDT) و یو اس دی کوین (USDC) وارد بازار رمز ارزها می‌شود.

پاسخ این سوال یک نه محکم و قطعی است. از آنجا که دولت چین کنترل کامل ارز دیجیتال ملی خود را در اختیار دارد، به محض آنکه متوجه شود که DCEP در صرافی‌ها یا تجارت‌های‌ خارج از کشور معامله می‌شود، تنها با یک کلیک می‌تواند کیف پول موردنظر را تحریم کند. علی‌رغم ادعاهای دولت چین مبنی بر ناشناس بودن ذاتی ارز دیجیتال DCEP، رمزگذاری و رمزگشایی هر دو توسط قوانین دولت چین تحت نظارت قرار می‌گیرد. بنابراین، گمنامی واقعی اصلا وجود ندارد.

باتوجه به این نکته که اصول رفتار اخلاقی Bitcoin تقریبا مخالف ارز دیجیتال ملی چین است، این سوال به وجود می‌آید که آیا دولت این کشور برای بالا بردن ارزش ارز دیجیتال خود، سعی می‌کند بیت کوین را پایین بکشد؟ اگرچه خرید و فروش بیت کوین در این کشور کاملا قانونی است اما دولت چین در طول تاریخ موضع منفی نسبت به این ارز دیجیتال داشته و عبارت “بلاک چین نه BTC” را همواره تبلیغ و حمایت کرده است. لازم به ذکر است که این دولت در سال 2017 (95 – 96) نیز ممنوعیتی را برای تمامی وب‌سایت‌های مرتبط با تجارت رمز ارزها اعمال کرد.

بیت کوین

ارز دیجیتال ملی چین بدون Bitcoin به وجود نمی آمد

خوشبختانه، ممنوعیت BTC چالش‌های مهمی را برای طرفداران آن به وجود آورده و همچنین موجب تحریک بیشتر افراد برای دستیابی به Bitcoin می‌شود. با توجه به اینکه ماینرهای چینی BTC پیش از این بر هش ریت (Hash Rate) شبکه بیت کوین تسلط دارند، تحریم این ارز احتمالا نتایج خلاف انتظاری به دنبال خواهد داشت. از این رو، یکی از اهرم‌های کنترل دولت چین بر ارزهای رمزنگاری شده نیز از بین می‌رود.

از همه مهم‌تر، ارز دیجیتال ملی چین هیچگاه بدون پیدایش بیت کوین نمی‌توانست به‌وجود بیاید. این چشم‌انداز ساتوشی ناکاموتو بود که بسیاری از مؤسسات را برای ایجاد رمز ارزهای مختلف دیگر ترغیب کرد. پس از سال‌ها مشاهده و بررسی سازمان‌های خصوصی در زمینه راه‌اندازی توکن، دولت چین به یکی از پیشگامان ارز دیجیتال ملی و بانک مرکزی تبدیل شده است. با این وجود، یوان دیجیتال متمرکز، یک ارز کاملا متفاوت با BTC است و احتمالا این دو ارز به جای رقابت مستقیم با یکدیگر، درکنار هم زندگی خواهند کرد.

منبع: Decrypt



ثبت نظر
نظرات کاربران (1 نظر)
محمدی

این ارز کلاهبرداری کرده وغیب شده من ۳۰۰دلار خرید کردم نمدانم چه کنم پشتیبان **** ایرانی هم جواب نمی ده

0 پاسخ دهید
11:21:04 1401/04/16