دیفای گروپس (Defi Groups)؛ خطر کلاهبرداری بیخ گوش کاربران ایرانی (ریدایرکت شد)


دیفای گروپس (Defigroups) یا دفی گروپ چیست و چرا یک پروژه کلاهبرداری است؟ در این مقاله، به بررسی کامل پروژه اسکم دیفای گروپس می‌پردازیم.

نوظهور بودن حوزه رمز ارزها و نبود اطلاعات کافی میان کاربران، بستر مناسبی را برای شیادان و کلاهبرداران ایجاد کرده است. این مسئله محدود به ایران نیست و طی سال‌های گذشته، شاهد افزایش محبوبیت چندین پروژه هرمی و طرح پانزی در سطح دنیا و ایران بوده‌ایم. در این بین، رسالت اکسچینو مگ به عنوان رسانه فارسی زبان فعال در حوزه ارزهای دیجیتال، افزایش سطح آگاهی هموطنان و اطلاع‌رسانی به آن‌ها است؛ همانطور که در اواخر سال 98 در مقاله‌ای تحت عنوان “کینگ مانی (KingMoney) و یوتی بایت (UtByte) کلاهبرداری دیگر؟” نسبت به اسکم بودن این پروژه هشدار دادیم و در نهایت شهریور 1400، وزارت اطلاعات ایران خبر از دستگیری باند این پروژه داد. (منبع)

در تابستان 99 و با انفجار حوزه دیفای، بسیاری از کلاهبرداران از این فرصت استفاده کردند و به روش‌های مختلف، سعی در خالی کردن جیب کاربران ناآگاه در این حوزه را داشتند. برخی از پروژه‌ها مانند پیتزا فایننس از موفقیت پروتکل‌های معتبری مانند سوشی سواپ سوء استفاده کردند و در فضای متلاطم روزهای داغ دیفای، یک شبه جیب کاربران را خالی کردند. برخی دیگر از پروژه‌ها نیز صرفا با یدک کشیدن اسم دیفای، بدون هیچ ارزش افزوده‌ای توانستند در میان کاربران ناآگاه، محبوبیت پیدا کنند؛ محبوبیتی که البته عمر آن بسیار کوتاه بود.

در این بین، یکی از پروژه‌هایی که این روزها توجه جامعه کاربران ایرانی را به خود جلب کرده، دیفای گروپس (Defi Groups) است که البته در میان کاربران با عناوینی همچون دفی گروپس، دیفای گروپ و دفی گروپ نیز شناخته می‌شود. حال سوالی که مطرح می‌شود این است که آیا این پروژه، یک پروتکل دیفای واقعی است یا صرفا با یدک کشیدن اسم DeFi و تضمین نرخ سودهای بالا، اهداف سوئی را در سر دارد؟ در این نوشته، در ابتدا به اختصار به معرفی دیفای گروپس می‌پردازیم و در ادامه، کلاهبرداری بودن این پروژه را بررسی می‌کنیم.

دیفای گروپس (DeFi Groups) چیست؟

پس از مراجعه به وبسایت پروژه دیفای گروپس، اولین متنی که نگاه‌ها را به خود جلب می‌کند، عبارت “کسب سود ماهانه 10 تا 17 درصدی از طریق پلتفرم DeFi Groups” است. در ادامه نیز نوشته شده که توزیع سودها هیچگاه خاتمه نمی‌یابد و این پروژه، اولین در نوع خود است که بدون استفاده از روش‌های پانزی، سود روزانه توزیع می‌کند.

سایت defigroups

بنابراین دیفای گروپس بزرگترین ویژگی خود را “توزیع سود” عنوان کرده است. برای پی بردن به جزئیات فنی و ساز و کار هر پروتکلی در حوزه رمز ارزها، باید به وایت پیپر رجوع کرد. البته همانطور که در تصویر بالا مشخص است، دیفای گروپس به جز وایت پیپر، یک One Pager هم ارائه داده که با کلیک روی آن دوباره به صفحه نخست ارجاع داده می‌شویم.

وایت پیپر DeFi Groups

اصولا وایت پیپر یک پروژه رمز ارزی، شامل جزئیات دقیقی از ساز و کار آن پروژه بوده و شباهت زیادی به یک مقاله علمی دارد. در مورد وایت پیپر دیفای گروپس چنین نیست و در واقع بیشتر گزاف‌گویی شده و به جای ارائه جزئیات فنی دقیق و ساز و کار تولید سود در این پروژه، صرفا یک سری مفاهیم کلی از دیفای ذکر شده است. البته به صورت کلی از این وایت پیپر می‌توان اینگونه برداشت کرد که دیفای گروپس، سعی در توسعه بات‌هایی دارد که به صورت خودکار در حوزه دیفای فعالیت کرده و برای کاربران، تولید سود می‌کنند. با این حال، جزئیاتی از ساز و کار دقیق این بات‌ها ذکر نشده است.

پس تا اینجا می‌فهمیم که بنا بر ادعای دیفای گروپس، این پروژه از طریق توسعه بات‌ها در بازار دیفای، سود تضمین شده‌ و دائمی که در صفحه اول وبسایت به آن اشاره کرده را تامین می‌کند.

نقشه راه DeFi Groups

در قسمتی دیگر از وبسایت این پروژه، نقشه راه محصول به تصویر کشیده شده است.

سایت دیفای گروپس

در زمان نگارش این مقاله، در سه ماهه چهارم سال 2021 به سر می‌بریم؛ اما همانطور که در تصویر بالا مشخص است، به‌روزرسانی نقشه راه دیفای گروپس روی سه ماهه نخست سال 2020 متوقف شده و از تکمیل سایر مراحل خبری نیست. البته به نظر می‌رسد که این نقشه راه بیشتر مختص توکن پروژه دیفای گروپس یعنی جوکر (JKR) بوده که از بررسی آن عبور می‌کنیم.

بخش سوالات متداول (FAQ) دیفای گروپس

در بخش سوالات متداول، 12 سوال و پاسخ به آن‌ها ارائه شده که البته بسیار کلی هستند. با این حال، از طریق این بخش متوجه می‌شویم که در صورت معرفی افراد و سرمایه‌گذاری آن‌ها روی دیفای گروپس، 5 درصد از وجه سرمایه‌گذاری شده توسط آن‌ها به شخص معرف می‌رسد.

همچنین در یکی از سوالات در مورد متن باز بودن این پروژه صحبت شده و ذکر شده که این پروژه، بنا بر دلایلی، متن باز نیست. بنابراین مشابه با وایت پیپر، سورس کدی نیز وجود ندارد که بتوان با بررسی آن‌ها به ساز و کار بات‌های ادعا شده پی برد.

ثبت نام، خرید پکیج و برداشت از دیفای گروپس

ثبت نام در دیفای گروپس نیاز به اطلاعات چندانی ندارد و ساده است؛ با این حال، دو نکته در فرم ثبت نام قابل تامل است: برای ثبت نام در DeFi Groups، ارائه کد معرف الزامی بوده و همچنین این پروژه مالی بین‌المللی، ایران را در فهرست کشورهای خود دارد و بدون هیچ مشکلی امکان ثبت نام برای کاربران ایرانی وجود دارد.

ثبت نام دیفای گروپس

پس از ثبت نام، برای کسب سود از طریق دیفای گروپس، نیاز به خرید یکی از پکیج‌های ارائه شده از سوی این پروژه است. پیش از آن، کاربر باید حساب کاربری خود را شارژ کند. شارژ حساب از طریق ارسال رمز ارزهای تتر (TRC20)، اتریوم، بیت کوین و جوکر ممکن است.

در نهایت پس از شارژ حساب، امکان خرید پکیج وجود خواهد داشت. در قسمت پکیج‌ها، 6 بسته معرفی شده که بسته به میزان سرمایه‌گذاری اولیه، سودهای مختلفی ارائه می‌دهند. با این حال، مدت زمان تمامی پکیج‌ها 24 ماه و حداقل سود تضمین شده برابر با 10 درصد است که در گرانترین بسته، به 17 درصد هم می‌رسد.

خرید پکیج های دیفای گروپس

چرا دیفای گروپس کلاهبرداری است؟

روشی که دیفای گروپس در پیش گرفته، قبلا هم بارها در پروژه‌های اسکم مختلف دیده شده و چیز جدیدی نیست. ترکیب سودهای تضمینی و خارج از عرف، الزام معرفی زیرمجموعه، ارائه بسته‌های زماندار و از طرفی عدم ارائه اطلاعات کافی و دقیق و در سمت مقابل، گزاف‌گویی‌ها و ایده‌های به ظاهر جذاب، در نگاه اول احتمال اینکه دیفای گروپس یک طرح پانزی باشد را افزایش می‌دهد. با این حال، در ادامه به تشریح بیشتر دلایل کلاهبرداری بودن DeFi Groups می‌پردازیم.

عدم ارائه جزئیات فنی دقیق و متن باز نبودن دیفای گروپس

حوزه ارزهای دیجیتال و پروتکل‌های آن خصوصا در بخش دیفای، به متن باز بودن معروف است. با این حال ممکن است برخی از پروژه‌های بزرگ که افراد شناخته شده و معتبری پشت آن هستند، بنا بر دلایل خاص، تا مدت محدودی سورس کد پروژه را محفوظ نگه دارند. اما حتی اگر سورس کد محفوظ باقی بماند و از سمت افراد شناخته‌شده‌ای ارائه شود، لازم است که از سوی موسسات معتبر، اعتبار کدها تایید و اصطلاحا Audit شود.

در مورد دیفای گروپس اینگونه نیست و این پروژه ضمن متن باز نبودن، در قسمت FAQ ادعا کرده که توسط موسسات معتبر Audit شده، اما نامی از آن‌ها نبرده است. با توجه به وایت پیپر این پروژه، بعید به نظر می‌رسد که کدی پشت ماجرا باشد و تولید سود در این پروژه آنطور که ادعا شده از طریق بات‌ها در بازار دیفای نیست.

عدم ارائه کلید خصوصی و حضانتی بودن

کیف پول‌های رمز ارزی را از حیث کنترل کاربر بر آن می‌توان به دو نوع حضانتی (Custodial) و غیر حضانتی (Non-Custodial) تقسیم کرد. در نوع حضانتی، کاربر کنترل دارایی خود را به یک شخص یا نهاد ثالث می‌دهد و مالک کلیدهای خصوصی کیف پول نیست. در سمت مقابل، در نوع غیر حضانتی کاربر کنترل کامل بر کیف پول دارد و تنها کسی است که کلیدهای خصوصی مرتبط را در اختیار دارد.

در برخی از مواقع مانند استفاده از یک صرافی متمرکز مثل بایننس، این نهاد نمی‌تواند کلیدهای خصوصی را در اختیار کاربران قرار دهد و لذا، کیف پول‌های این صرافی از نوع حضانتی محسوب می‌شوند. بنابر این کاربران باید به این صرافی و گردانندگان آن اعتماد و از کیف پول‌های آن استفاده کنند.

دیفای گروپس خود را یک پروژه DeFi معرفی کرده و در این حوزه به دلیل غیر متمرکز بودن، کیف پول حضانتی معنایی ندارد. وقتی شما از یک صرافی غیر متمرکز مانند یونی سواپ استفاده می‌کنید، دارایی شما همواره در اختیار خودتان و در کیف پولی است که مالک کلیدهای خصوصی آن هستید. در پروژه‌هایی که امکان سپرده‌گذاری رمز ارزی وجود دارد، مانند آنچه دیفای گروپس ادعا کرده، حتی به ازای سپرده شما بلافاصله توکن LP آن به والت شما ارسال می‌شود و شما در هر لحظه می‌توانید با پس دادن LP Token، سپرده خود را دریافت کنید. تمامی این موارد از طریق قراردادهای هوشمند اجرا می‌شود و پای یک نهاد متمرکز در میان نیست.

مسئله اصلی این است که دیفای گروپس بر خلاف سایر پروژه‌های دیفای، کیف پول‌های حضانتی ارائه می‌دهد و در واقع شما مالک اصلی آن نیستید؛ بلکه دارنده کلیدهای خصوصی، گردانندگان این پروژه‌اند و همه چیز در اختیار آن‌هاست. بنابراین ممکن است روزی آن‌ها نخواهند پولی را پس دهند. در این شرایط، کاری از دست کاربر ساخته نیست.

نرخ سود ثابت و بالا؛ مقایسه با یرن فایننس

ادعاهای دیفای گروپس باعث شده تا این پروژه از جهاتی با یرن فایننس (Yearn Finance)، پروتکل مشهور و معتبر حوزه دیفای، قابل مقایسه باشد. یکی از خدماتی که یرن فایننس به کاربران ارائه می‌دهد، ارائه صندوق‌های رمز ارزی است که مبلغ سپرده‌گذاری شده در آن‌ها به صورت خودکار و با استراتژی‌های شفاف، برای کسب سود در حوزه دیفای مورد استفاده قرار می‌گیرند.

بر خلاف دیفای گروپس، همه چیز در مورد یرن فایننس شفاف است و اطلاعاتی همچون استراتژی مورد استفاده در هر صندوق به صورت واضح ارائه شده است. همچنین همانطور که در قسمت قبل گفته شد، این پروژه مانند سایر پروتکل‌های واقعی در حوزه دیفای به صورت غیر متمرکز بوده و کاربر مالک توکن‎‌های معرف مشارکت در آن صندوق است و هر لحظه می‌تواند کل دارایی‌اش را بدون اجازه از کسی، پس بگیرد.

اما نکته اصلی این است که ذات دیفای و در واقع ییلد فارمینگ (Yield Farming) به گونه‌ای نیست که بتوان برای آن سودهای ثابت و تضمین شده متصور بود. فعالیت در دیفای مانند سپرده‌گذاری در بانک نیست که به شما سودهای ثابت پیشنهاد شود. اعداد و ارقام هر لحظه تغییر می‌کنند و به هیچ عنوان نمی‌توان سود ثابت و آن هم تضمین شده‌ای را برای فعالیت در حوزه دیفای متصور شد.

جدای از این موضوع، حداقل نرخ سود ماهانه 10 درصد که توسط دیفای گروپس ادعا شده، در مقایسه با مطرح‌ترین و قدرتمندترین پروژه‌های دیفای بسیار بالا است. به عنوان مثال در زمان نگارش این مقاله، صندوق‌های یرن فایننس برای بیت کوین، اتریوم و تتر به ترتیب سودهای سالانه 1.37 درصد، 3.7 درصد و 3.99 درصد را تولید می‌کنند.

امکان ثبت نام کاربران ایرانی و الزام ارائه کد معرف

همانطور که می‌دانید، ایران تحت تحریم‌های مالی بین المللی قرار دارد و ارائه خدمات مالی برای کاربران ایرانی توسط موسسات ثبت شده، مجاز نیست. آنطور که دیفای گروپس ادعا کرده، این پروژه یک موسسه ثبت شده در سوئیس است. حال آنکه چطور یک موسسه ثبت شده به این راحتی به کاربران ایرانی خدمت‌رسانی می‌کند، جای سوال دارد. در حال حاضر بسیاری از پروژه‌های متمرکز، راه خود را روی کاربران ایرانی بسته‌اند.

سیستم ریفرال یکی از روش‌های محبوب در پروژه‌های تازه‌تاسیس بوده که منجر به شکوفایی جامعه کاربری آن پروژه می‌شود. با این حال، الزام کاربران به ارائه کد معرف هنگام ثبت نام توسط دیفای گروپس، غیر منطقی بوده و بیش از پیش، احتمال پانزی بودن و کلاهبرداری بودن این پروژه را پررنگ می‌کند.

چه زمانی عمر دیفای گروپس به سر می‌رسد؟

پروژه‌های پانزی مانند دیفای گروپس، عمر محدودی دارند. این پروژه‌ها هیچ ارزش افزوده‌ای تولید نمی‌کنند و در واقع مکانیسم مورد استفاده در آن‌ها “از این جیب به آن جیب” است. ساز و کار این پروژه‌ها چنین است که سودهای تضمین شده از طریق مبالغ جذب شده از طریق کاربران تامین می‌شود. بالاخره، تعداد کاربران ناآگاه محدود است و در نهایت زمانی فرا می‌رسد که با افزایش تعداد کاربران فعلی، میزان سرمایه جذب شده از طریق کاربران جدید کافی نیست و اینجا، نقطه انتهای طرح‌های پانزی می‌شود.

طرح پانزی

در مورد دیفای گروپس نیز اینگونه است و زمانی که تقاضا برای سرمایه‌گذاری روی پکیج‌های ارائه شده فروکش کند و مبالغ جدید از سوی کاربران تازه کمتر از سود تضمین شده به کاربران فعلی باشد، عمر آن به پایان خواهد رسید. از آنجا که تمامی سرمایه‌ها در اختیار گردانندگان این پروژه است، در زمان نزدیک شدن به انتهای عمر آن، گردانندگان سرمایه کاربران را به جیب خواهند زد و هیچ راهی برای پس گرفتن این مبالغ وجود نخواهد داشت.


برچسب ها: طرح پانزی

ثبت نظر
نظرات کاربران (45 نظر)
محمدعباسی اسکندری

باعرض سلام و وقت بخیر نمیتونم چکارکنم ملکه راضی هستیم و داریم سودمیگیریم

0 پاسخ دهید
22:43:57 1400/07/21
صادق

سلام چه مدت دارید کار میکنید؟چند گذاشتید؟منم دودلم

0 پاسخ دهید
22:43:57 1400/07/21
فرهاد کورونی

دیفای گروپس عالیه من خودم با تحقیق ۹ ماهه وارد شدم سود عالی و روزانه دیفای معجزه هست

0 پاسخ دهید
22:43:57 1400/07/21
سپیده آزمون

سلام چقدر سرمایه گذاشتید ؟میشه منم راهنمایی کنید ؟و چه مدتی هست ؟ممنون

0 پاسخ دهید
22:43:57 1400/07/21
حسنی

هدف نگارنده صرفا تبلیغ رمزارز خودش بوده و دنبال انحراف اذهان مردمه

0 پاسخ دهید
15:10:45 1400/08/02
مجتبی انصاری

سلام. صرفا تبلیغ کدوم ارز؟

0 پاسخ دهید
15:10:45 1400/08/02
فرهاد کورونی

دیفای گروپس عالیه من خودم با تحقیق ۹ ماهه وارد شدم سود عالی و روزانه دیفای معجزه هست

0 پاسخ دهید
15:10:45 1400/08/02
گمنام

چه غلطی بکنم من میخوام سرمایه گذاری کنم این متن را که خوندم ترسیدم این همه ادم پس چطوری اعتماد کردن و دارن این همه سود میگیرن

0 پاسخ دهید
15:48:34 1400/08/15
رضا آقاوردی

دوست عزیز از قدیم ترسوندن حربه موثری تو دست کسایی بوده که خواستن مارو عقب نگه دارن تو دیفای میشه با صد دلار هم شروع کنی که پولی نیست اگه هم از دست بره به خاک سیاه نمیشینی با کم شروع کن نتیجه رو خودت ببین

0 پاسخ دهید
15:48:34 1400/08/15
یونس

من ۶ ماهه سرمایه گذاری کردم و سود میگیرم یکی از دوستام ۲ سال ۷ ماهه سرمایه گذاری کرده

0 پاسخ دهید
22:23:48 1400/08/18
سپیده آزمون

سلام چقدر سرمایه گذاشتید ؟میشه منم راهنمایی کنید ؟و چه مدتی هست ؟ممنون

0 پاسخ دهید
22:23:48 1400/08/18
سپیده آزمون

سلام میشه منم راهنمایی کنید ؟چقدر گذاشتید؟و چ اقداماتی انجام دادید ؟و من مردد هستم و نمیدونم حقیقتا باید چیکار کنم ؟

0 پاسخ دهید
22:23:48 1400/08/18
عباس امیدی

اخه خود صابری هتوز دو سال نیست که توشه اگه راست میگی اسم و کد رفرالشو بگو

0 پاسخ دهید
22:23:48 1400/08/18
دانیال رئیسی

همش چرته وقتی بیت کوین میگن حرامه همین میشه من خودم یک سال و هشت ماه هست که سرمایه گذاشتم ۱ روز هم دیر نشده وقتی برداشت سود میزنم کم چرت بگید برای خودتون

0 پاسخ دهید
18:35:40 1400/08/24
سپیده آزمون

سلام من هم تازه این روش رو دیدم اما هنوز هیچ چی نمیدونم و میخوام بدونم واقعیت چیه ؟آیا میشه سرمایه گذاری کرد؟میشه روش حساب کرد حقیقت چیست؟

0 پاسخ دهید
18:35:40 1400/08/24