مروری بر سفر طولانی بیت کوین به بهانه 13 سالگی وایت پیپر BTC


به مناسبت ۱۳ ساله شدن وایت پیپر بیت کوین، در این مقاله به بررسی و مرور سرگذشت پادشاه ارزهای دیجیتال از ابتدا تا کنون می‌پردازیم.

سیزدهمین سالگرد تولد وایت پیپر بیت‌کوین (BTC) با مسائلی همچون ادامه بیماری همه‌گیر کرونا، ترس از تورم، روند چشمگیر و حیرت انگیز میم کوین‌ها و پذیرش نهادی رو به رشد ارزهای دیجیتال همزمان بوده است.

ساتوشی ناکاموتو در تاریخ 31 اکتبر سال 2008 (۱۰ آبان ۱۳۸۷) وایت پیپر بیت کوین را برای عده‌ای از فعالان حوزه رمزنگاری ارسال کرد. در واقع دریافت‌کنندگان این ایمیل، سایفرپانک‌ها (Cypherpunks) بودند؛ افرادی که ایده‌های زیادی برای ایجاد نوعی ارز دیجیتال داشتند و اتفاقا حتی برخی از آن ایده‌ها نیز در وایت پیپر بیت کوین ذکر استفاده شدند.

وایت پیپر ساتوشی ناکاموتو در پیامی تحت عنوان «مقاله پول الکترونیکی همتا به همتا (P2P) بیت کوین» منتشر شد. در آن پیام، ساتوشی ناکاموتو توضیح داده که ارز دیجیتال او کاملاً همتا به همتا (P2P) است و برای انجام تراکنش‌ها به شخص ثالث قابل اعتماد نیازی ندارد. بیت کوین از طریق یک شبکه همتا به همتا، مشکل دو بار خرج کردن (Double Spending) را نیز حل کرده است. ارز دیجیتال BTC همچنین به فعالان این شبکه اجازه می‌دهد تا ناشناس بمانند و از طریق الگوریتم اجماع اثبات کار (PoW) ایمن شده است.

وایت پیپر بیت کوین

در آن زمان، وایت پیپر بیت کوین همچون امروز با استقبال گرم مردم روبرو نشد، زیرا آن‌ها همانند افراد امروزی به چنین آگاهی دست نیافته بودند. فقط تعداد کمی از مردم ایمیل ساتوشی ناکاموتو را دیدند و با افکار و نگرانی‌های خود درباره بیت کوین اظهار نظر کردند.

لئو ماچت (Leo Matchett)، بنیانگذار و مدیرعامل Decentralized Pictures، یک سازمان غیرانتفاعی که از فیلم‌سازان مستقل حمایت می‌کند، در گفتگو با سایت خبری کوین تلگراف (CoinTelegraph)، اظهار داشت که «وایت پیپر بیت کوین پیدایش عصر جدیدی در استقلال مالی به حساب می‌آید» و افزود:

ساتوشی ناکاموتو مقابل سیل عظیمی از مشکلات ایستاد و آن‌ها را حل کرد؛ مشکلاتی که اشخاص پیشین قادر به حل آن نبودند.

لئو ماچت همچنین اذعان داشت که «به راستی وایت پیپر ارز دیجیتال BTC آغازگر عصر جدیدی برای سیستم‌های مالی جهان بود» زیرا «این ایده را مطرح کرد که تمرکززدایی ارزش بیشتری نسبت به تمرکزسازی دارد». در واقع، بیت کوین تلاش کرد تا با ایده خود، مشکلات متعددی از جمله جعل و خطر طرف مقابل را حل کند.

انتشار وایت پیپر و راه اندازی شبکه بیت کوین

پس از به اشتراک گذاشته شدن وایت پیپر رمز ارز BTC در فهرست ایمیلی سایفرپانک‌ها، بحث‌های پیرامون این وایت پیپر به آرامی آغاز شد و رشد کرد و در این بین شبکه بیت کوین در اوایل سال 2009 (اواخر سال ۱۳۸۷) راه اندازی شد. در آن زمان هال فینی (Hal Finney) یک سایفرپانک بود که با شرکت نرم افزار کامپیوتری PGP در جهت توسعه محصولات رمزنگاری پیشرو کار می‌کرد.

هال فینی به دلیل مشارکت در انجام اولین تراکنش بیت کوین و از آنجا که اولین شخصی بود که پس از ساتوشی ناکاموتو یک کپی از شبکه ارز دیجیتال BTC را از طریق یک نود اجرا کرد، در فضای ارزهای دیجیتال به خوبی شناخته شده است. هال فینی پس از راه‌اندازی گره بیت کوین، در توییتی اظهار داشت که «مشغول اجرا نود رمز ارز BTC هستم».

هال فینی و بیت کوین

این سایفرپانک که در سال 2014 در نتیجه عوارض ALS (یک بیماری عصبی پیشرفته) ​​به طرز غم انگیزی درگذشت و بدنش توسط بنیاد الکور لایف اکستنشن (Alcor Life Extension Foundation) منجمد شد، همکاری خود با ساتوشی ناکاموتو را طی یک پستی در فروم بیت کوین تاک که در آن فاش کرده بود از حوالی بلوک 70 استخراج بیت کوین را شروع کرده، تشریح کرد. شایان ذکر است که ساتوشی ناکاموتو جهت کسب اطمینان از صحت عملکرد شبکه بیت کوین، مقدار 10 واحد ارز دیجیتال BTC را برای هال فینی ارسال کرد.

باتوجه به اینکه در آن زمان، هیچ تقاضایی برای فضای بلاک چین بیت کوین وجود نداشت، در نتیجه این تراکنش با کارمزد 0 واحد BTC با موفقیت پردازش شد. لازم به ذکر است که در آن زمان مقدار 10 واحد بیت کوین بسیار بی ارزش بود، اما این تراکنش به رفع برخی از اشکالات شبکه بیت کوین در روزهای اولیه آن کمک کرد.

وایت پیپر بیت کوین

اولین تراکنش موفق بیت کوین نشان داد که شبکه این رمز ارز به خوبی کار می‌کند و اولین گام در مسیر درست برداشته شده است. در آن زمان کارهای زیادی جهت موفقیت شبکه بیت کوین و کسب جایگاه امروزی آن صورت گرفت. یک سال پس از آن موضوع، درست در سال 2010 (۱۳۸۹)، اولین تراکنش تجاری ارز دیجیتال BTC انجام شد.

اولین مبادله بیت کوین؛ خرید دو پیتزا به قیمت 600 میلیون دلار

در تاریخ 18 ماه می سال 2010‌ (۲۹ اردیبهشت ماه سال ۱۳۸۹)، توسعه‌دهنده‌ای با نام لازلو هانیچ (Laszlo Hanyecz) پستی را در فروم بیت کوین تاک (Bitcointalk) ایجاد کرد که در آن 10,000 واحد بیت کوین را در ازای «خرید دو پیتزا» پیشنهاد داده بود. لازلو هانیچ به یکی دیگر از اعضای انجمن بیت کوین تاک پیشنهاد داد که در صورت دریافت دو پیتزای بزرگ که حتی می‌تواند پیتزا خانگی باشد، این میزان بیت کوین را می‌بپردازد.

پست لازلو هانیچ در انجمن بیت کوین تاک با شک و تردید مواجه شد، زیرا در آن زمان مقدار 10,000 واحد بیت کوین ارزشی کمتر از دو پیتزا را داشت و حتی نزدیک به قیمت آن هم نبود. در تاریخ 22 ماه می همان سال (یکم خرداد ماه ۱۳۸۹)، لازلو هانیچ گزارش داد که وی “با موفقیت 10,000 واحد بیت کوین را در ازای دریافت دو پیتزا مبادله کرده است.”

گران ترین پیتزا تاریخ

در آن زمان و با وجود ارزش پایین بیت کوین و جامعه کوچک آن، یکی از کاربران خاطرنشان کرد که ارز دیجیتال BTC «به نقطه عطف بزرگی دست یافته است». اکنون در جامعه ارزهای دیجیتال آن روز را تحت عنوان «روز پیتزای بیت کوین» می‌شناسند. اولین تراکنش تجاری بیت کوین منجر به ایجاد اکوسیستمی شد که اکنون بیش از 2 تریلیون دلار ارزش دارد و همچنین اثبات کرد که رمز ارز BTC موارد استفاده زیادی دارد که باید در نظر گرفته شوند. در آن تاریخ ارز دیجیتال BTC برای اولین بار، به عنوان یک وسیله واقعی مبادله مورد استفاده قرار گرفت.

وایت پیپر 9 صفحه‌ای، بیت کوین را به یک دارایی تریلیون دلاری مبدل کرد

قیمت ارز دیجیتال BTC عمدتا به دلیل پذیرش گسترده‌تر این رمز ارز و تا حدودی به دلیل نوسان گیری معامله گرانی که به دنبال کسب سود هستند، در طول زمان افزایش می‌یابد. در میان همه آن‌ها، کسب‌وکارهای جدیدی ایجاد شدند و در نهایت به یک طبقه دارایی بزرگ مبدل شدند. میها گرچار (Miha Grčar)، رئیس توسعه و تجارت جهانی در صرافی ارز دیجیتال کراکن (Kraken)، در این خصوص اظهار داشت:

هیچکس نمی‌توانست سیل عظیمی از تغییرات ناشی از انتشار یک پی دی اف 9 صفحه‌ای را پیش بینی کند.

میها گرچار اذعان داشت که وایت پیپر بیت کوین چشم اندازی از این ارز دیجیتال را ارائه می‌دهد که رمز ارز BTC می‌تواند به عنوان یک ذخیره ارزش و وسیله‌ای کاملا غیرمتمرکز برای انجام مبادلات استفاده شود. وی همچنین درباره پتانسیل بیت کوین اظهار داشت:

مشخص است که این ابداع چنان پراهمیت و دارای عظمت تاریخی است که حتی بعد از 13 سال، ما هنوز آن را کامل درک نکرده‌ایم.

وی اظهار داشت که بیت کوین باعث ایجاد یک “تغییر چشمگیر در جهان شد که اکنون زیربنای صنعت چند تریلیون دلاری شده است” و به جهانیان نشان داد که راه بهتری برای کسب حاکمیت، امور مالی و آزادی‌های فردی همگی خارج از چنگال سیستم‌های فاسد اجتماعی و اقتصادی منسوخ شده با معاملات پشت پرده وجود دارد.

همانطور که از اولین تراکنش تجاری بیت کوین متوجه شدیم، هیچ وقت ارزش بیت کوین مشخص نبوده است. پادشاه ارزهای دیجیتال در طول تاریخ خود، سقوط‌های سهمگینی را تجربه کرده و بیش از 400 بار توسط رسانه‌ها و تحلیلگران مشهور “رمز ارز مرده” اعلام شده است. در زمان نگارش مقاله، مارکت کپ بیت کوین بیش از 1.16 تریلیون دلار برآورد می‌شود. بسیاری از فعالان و سرمایه گذاران آرزو می‌کنند که در سال‌های 2010 یا 2011 (۱۳۸۹ الی ۱۳۹۰) درباره این ارز دیجیتال می‌شنیدند و بر روی آن سرمایه گذاری می‌کردند و از طریق آن به ثروت افسانه‌ای می‌رسیدند، اما به احتمال زیاد آن‌ها در آن زمان نمی‌توانستند این موضوع را درک کنند که بیت کوین چقدر می‌تواند رشد کند.

گرگ شوئن (Greg Schoen)، از جمله سرمایه گذارن اولیه بیت کوین به حساب می‌آید که در ماه می سال 2011 (اردیبهشت ۱۳۹۰)، طی توییتی پشییمانی خود برای فروش 1,700 واحد بیت کوین به قیمت 0.30 دلار ابراز کرد، زیرا وی می‌توانست ارزهای دیجیتال خود را به قیمت 8 دلار بفروشد. او این میزان رمز ارز BTC را در زمانی که بیت کوین با قیمت 0.06 دلار معامله می‌شد، خریداری کرده بود. از آنجایی که در زمان نگارش مقاله یک واحد ارز دیجیتال BTC بیش از 61,000 دلار معامله می‌شود، با احتساب این مقدار ارزش 1,700 بیت کوین او امروزه بیش از 104 میلیون دلار ارزش می‌داشت.

سرمایه گذار پشیمان در بیت کوین

در اوایل سال جاری میلادی، السالوادور اولین کشوری در جهان بود که بیت کوین را به عنوان ارز قانونی خود تصویب کرد و قانون پذیرش ارز دیجیتال BTC ابن کشور به طور رسمی از تاریخ 7 سپتامبر (۱۶ شهریور ماه) اجرایی شد. شهروندان کشور السالوادور می‌توانند از طریق والت دولتی چیوو (Chivo) که از شبکه لایتنینگ بیت کوین (راه حل مقیاس پذیری لایه دوم) بهره می‌برد، از این ارز دیجیتال استفاده کنند.

خاویر مورو (Javier Moro)، مدیر ارشد محصولات صرافی ارز دیجیتال آمریکای لاتین بیتسو (Bitso)، در مصاحبه خود با کوین تلگراف، خاطرنشان کرد که حرکت السالوادور “ریشه به امید آینده‌ای بهتر برای کشور السالوادورها دارد” و موفقیت این طرح در گرو گسترش دانش مرتبط با حوزه رمز ارزها در این کشور است.

بیت کوین آغازگر انقلاب مالی در جهان است

اولین ETF بیت کوین (صندوق قابل معامله در بورس) در ایالات متحده آمریکا در اوایل ماه اکتبر (مهر ماه) راه اندازی شد. ETF پروشیرز (ProShares) رمز ارز BTC معاملات خود را تحت عنوان BITO در بورس اوراق بهادار نیویورک آغاز کرد. شایان ذکر است که این صندوق در اولین روز کار خود به دومین صندوق پرمعامله مبدل شد.

ران لوی (Ron Levy)، مدیر عامل و یکی از بنیانگذاران شرکت مشاوره بلاک چین The Crypto Company، در بیانیه ارسال شده به کوین تلگراف، اظهار داشت که وایت پیپر بیت کوین فراتر از آنچه که هر کسی فکر می‌کرد امکان پذیر است، زمینه‌ای را برای پیدایش صنعت غیرمتمرکز ایجاد کرد. وی اذعان داشت که جهش بعدی در این حوزه، “قوانین و مقررات واضح و روشن درباره آنچه که می‌توان و نمی‌توان با ارزهای دیجیتال انجام داد” است. اما لازم به ذکر است که همچنان مشخص نیست که این امر ممکن است چگونه صورت بگیرد، زیرا کلیه پیشرفت‌های فناوری جدید با مقاومت مکانیزم‌های ایجاد شده روبرو هستند.

شایان ذکر است که ظاهرا ساتوشی ناکاموتو پیش‌بینی کرده بود که بلاک‌ چین‌های مکمل می‌توانند از توکن‌هایی که در آن زمان آن‌ها را «اشیاء دامنه (Domain Objects)» می‌نامیدند، جهت نمایش مالکیت دارایی‌ها استفاده کنند. مثال ساتوشی برای این موضوع، توکنی بود که حق مالکیت یک دامنه را به مدت یک سال نشان می‌داد.

دیدگاه ساتوشی ناکاموتو

همانطور که میها گرچار اذعان داشت، بشریت تازه شروع به درک موضوعات سطحی بیت کوین و فناوری بلاک چین کرده است. به قدری که ظاهراً تحولات امروزه جهان مالی ما حاصل تفکرات و ایده خالق بیت کوین، ساتوشی ناکاموتو بوده است.

وایت پیپر بیت کوین ایده یک شبکه غیرمتمرکز را اجرا و همچنین اثبات کرد که حتی یک طرح کوتاه نه صفحه‌ای نیز می‌تواند جهان را به گونه‌ای بنیادی تغییر دهد که حتی درک آن در این برهه از زمان ممکن است بسیار دشوار به نظر برسد. باوجود اینکه پذیرش بیت کوین به عنوان ارز قانونی توسط کشورهای دیگر و میزان علاقه سرمایه گذاران به ETF بیت کوین در آینده مشخص نیست، به نظر می‌رسد که ارز دیجیتال BTC آمده است که هم به عنوان ذخیره ارزش و هم به عنوان وسیله مبادله عمل کند.

شرایط و اوضاع حال حاضر حوزه ارزهای دیجیتال حاصل گذشت 13 سال از معرفی این ایده به جهانیان است. تصور کنید در 13 سال آینده چه اتفاقی رخ خواهد داد.


برچسب ها: وایت پیپر

ثبت نظر
نظرات کاربران (0 نظر)