تحلیل ؛ چرا تسلا و ایلان ماسک از پشتیبانی و حمایت بیت کوین دست کشیدند؟


شرکت خودروسازی تسلا چند ماه بعد از معرفی بیت کوین به عنوان یک روش پرداخت، پشتیبانی از آن را متوقف کرد. علت عدم قبول بیت کوین تسلا چه بود؟

سقوط بیت کوین، در حالی که منتظر 6 رقمی شدن قیمت این رمز ارز بودیم، بعد از تصمیم ایلان ماسک مبنی بر توقف قبول آن به عنوان یک روش پرداخت در شرکت خودروسازی تسلا آغاز شد. در ویدیوی تهدید ایلان ماسک توسط گروه هکرهای انانیموس گفته شد این تصمیم برای جلوگیری از توقف پرداخت یارانه دولتی گرفته شد. به عبارتی ایلان ماسک در باطن راضی به این کار نبود. بر اساس گفته‌های اخیر کوین اولیری (Kevin O’Leary)، سرمایه گذار مطرح کانادایی، احتمال اجبار (و نه خواست قلبی) مدیر عامل تسلا به عدم قبول بیت کوین بیشتر شد؛ فشار سهامداران تسلا او را مجبور کرد!

کوین اولیری در برنامه شارک تنک (Shark Tank) به بررسی نگرانی‌های مربوط به حاکمیت زیست محیطی، اجتماعی و شرکتی (ESG) اولین رمز ارز دنیا پرداخت. به عقیده وی، قبل از ورود مجدد شرکت‌ها و موسسات بزرگ به بازار BitCoin، باید این نگرانی‌ها را برطرف کرد. گفتنی است ESG جنبه‌هایی از فعالیت شرکت‌ها و کسب و کارها را می‌سنجد که در گزارش‌های اقتصادی و مالی متعارف، کمتر به آن‌ها پرداخته می‌شود.

چه اتفاقی بین بیت کوین و تسلا رخ داد؟

وقتی بیت کوین بین 42 تا 45 هزار دلار در نوسان بود، تسلا 1.5 میلیارد دلار بیت کوین خریداری کرد و امکان خرید مستقیم محصولات تسلا و پرداخت با بیت کوین مهیا شد. بعد از آن شاهد افزایش بیشتر ارزش BTC بودیم. دو ماه بعد، توقف فروش خودروهای تسلا با بیت کوین سبب سقوط 11 هزار دلاری ارزش این رمز ارز شد. تصمیم چین برای ممنوعیت سفت و سخت فعالیت ماینرها در سراسر کشور، بنزین روش آتش شد؛ بیت کوین از بالای 60 هزار دلار، تا نزدیکی 30 هزار دلار سقوط کرد و هنوز برای لمس مجدد 40 هزار دلار تقلا می‌کند.

جدا از تأثیرات منفی سریع و شدید این تصمیم بر کل بازار کریپتوکارنسی، مجددا موجی از انتقادها نسبت به سیستم پرمصرف BitCoin به راه افتاد. ایلان ماسک (حداقل به ظاهر)، مصرف بالای برق و آسیب به محیط زیست را علت عدم قبول بیت کوین توسط شرکت تسلا بیان کرده بود. سخنگوی Telsa بعد از اتخاذ تصمیم جدید گفت افزایش سریع استفاده از سوخت‌های فسیلی مخصوصا ذغال سنگ برای استخراج بیت کوین علت نگرانی آن‌ها بوده است.

آیا ایلان ماسک قبل از اقدام اولیه آگاه نبود؟

تسلا خودروهای الکتریکی می‌سازد و اساس کار شرکت آن با سوخت‌های فسیلی در تضاد است، به همین دلیل تصمیمش منطقی به نظر می‌رسد، حتی اگر انرژی واقعی مورد نیاز برای توسعه و تأمین انرژی وسایل نقلیه شرکت را نادیده بگیریم. اما سوال اینجاست: آیا واقعیت مصرف انرژی بالای شبکه BitCoin اتفاق جدیدی است؟

خودروی تسلا

بسیاری ایلان ماسک را به عنوان یکی از برجسته‌ترین مخترعان و کارآفرینان نسل کنونی می‌شناسند. آیا منطقی است چنین نابغه‌ای، بدون انجام تحقیقات کافی اقدام به سرمایه گذاری 1.5 میلیارد دلاری در بیت کوین کند و سپس این رمز ارز را به عنوان روشی برای پرداخت در شرکت خودروسازی خود بپذیرد!؟

طی یک ماه اخیر، مقاله‌های متعددی در مخالفت با توقف پشتیبانی از بیت کوین توسط تسلا مدتی بعد از پذیرش آن، منتشر شدند. در بیشتر آن‌ها، به فعالیت بخش قابل توجهی از مزارع استخراج BTC با استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر اشاره شده است. گروه هکری انانیموس نیز در ویدیوی افشاگری اخیر خود مدعی شد ایلان ماسک به خوبی از واقعیت پشت ماجرا و چگونگی استفاده مزارع استخراج بیت کوین از انرژی‌های اتلاف شده به دست شرکت‌های برق باخبر است، اما به اجبار آن را کتمان می‌کند. در نظر گرفتن این واقعیات، گمانه‌زنی‌ها درباره وجود داستانی متفاوت برای توقف پشتیبانی از بیت کوین توسط ایلان ماسک و تسلا را بیشتر کرده است.

ایلان ماسک تحت فشار سهامداران تسلا تصمیم گرفت

کوین اولیری (Kevin O’Leary)، تاجر، نویسنده و سیاست‌مدار مطرح کانادایی در گفتگویی با وب سایت CryptoPotato از احتمال توقف قبول بیت کوین توسط تسلا به خاطر فشار سهامداران این شرکت صحبت کرد. او گفت ایلان ماسک  توسط سهامداران شرکت تسلا تحت فشار بوده است، چرا که آ‌ن‌ها با کمیته‌های پایداری زندگی می‌کنند و همچنین موافق قبول بیت کوین به عنوان پول خرید خودروهای این شرکت نیستند. به همین دلیل آن‌ها احتمالا مدیر عامل شرکت را وادار به بیان اظهارات اخیر کرده‌اند. گفتی است یک کمیته پایداری، ارگانی است که پاسخگوی استراتژی پایداری و عملکرد کسب و کار باشد.

کوین اولیری در ادامه گفت تصمیم تسلا را درک می‌کند. او مدعی است خودروساز نام برده، صحبت همیشگی موسسات را تکرار کرده است؛ آنها به پاسخی برای مسئله پایداری نیاز دارند. برای استخراج بیت کوین نمی‌توان ذغال سنگ سوزاند (در حالی که همزمان برای کمک به محیط زیست خودروی برقی تولید می‌کنیم). به عقیده این تاجر کانادایی، اگر به دنبال ورود بیشتر موسسات به بازار اولین رمز ارز دنیا هستیم، این روند را باید متوقف کنیم. کوین اولیری از موسساتی که پیش از این وارد فضای سرمایه گذاری و مخصوصا استخراج BitCoin شده‌اند درخواست کرد مسائل مربوط به ESG را حل کنند.

ایلان ماسک

این استانداردها از چند دهه قبل شناخته شده هستند، اما طی سال‌های اخیر اهمیت بیشتری برای سرمایه گذاران پیدا کرده‌اند. خارج از ترازنامه‌ها، نرخ‌های بازگشت سرمایه (ROI) بالقوه و سایر داده‌های مالی، سرمایه گذاران آینده آن‌ها را بررسی می‌کنند، چرا که اثرات زیست محیطی، تأثیر اجتماعی و حاکمیت شرکتی دارایی اساسی‌ را نشان می‌دهند.

کوین اولیری گفت معیارهای ESG به طور معمول در امور مالی سنتی استفاده می‌شوند، اما در ارتباط با بیت کوین جدید هستند. از تاثیر ایلان ماسک در سوق دادن ESG به سمت اولین رمز ارز دنیا نباید چشم‌پوشی کرد. با این وجود، موسسات که بهترین مثال از دنیای مالی سنتی به شمار می‌روند، باید قبل از ورود به بازار بیت کوین و سرمایه گذاری در آن، از رفع دغدغه‌های ESG اطمینان پیدا کنند.

بد نیست بدانید تئوری کوین اولیری، بدون شک یکی از غالب‌ها است (بسیاری آن را قبول دارند). وب سایت رویترز در مقاله‌ای مدعی شد تعداد زیادی از سهامداران شرکت تسلا طرز تفکر مشابهی دارند. بر این اساس، احتمال توقف پشتیبانی و قبول بیت کوین توسط تسلا به خاطر نظرات مخالف سهامداران شرکت افزایش پیدا می‌کند.

پیتر برانر (Peter Branner) مدیر ارشد اطلاعات شرکت مدیریت دارایی APG گفت صرف نظر از رنگ، باید از اتلاف انرژی جلوگیری شود (مهم نیست چه چیزی سبب اتلاف انرژی می‌شود). تسلا باید بر هسته بیزینس خود متمرکز باشد و با کنار گذاشتن بیت کوین، به مسیرش ادامه بدهد.

گیوم مسکاتو (Guillaume Mascotto)، مسئول نظارت بر سرمایه گذاری و ESG شرکت American Century Investment (و همچنین یک سهامدار دیگر تسلا) گفت اقدام اخیر می‌تواند روی دیدگاه ما بر ریسک ESG شرکت‌های خدمات پرداخت و دیگر شرکت‌های دارای سرمایه هنگفت در رمز ارزها، تاثیر بگذارد.

دلایل سیاسی توقف پشتیبانی از بیت کوین توسط تسلا

چند روز بعد از تصمیم تسلا برای عدم پشتیبانی از بیت کوین به عنوان روش پرداخت، وب سایت CryptoPotato به سراغ مکس کایزر (Max Keiser)، یکی از حامیان مطرح این رمز ارز، رفت. وی نیز وجود فشارهایی از خارج را علت اتخاذ این تصمیم توسط ایلان ماسک خطاب کرد. با این حال عقیده وی به جای فشار سهامداران شرکت، وجود مسائل سیاسی بود. آقای کایزر معتقد است تسلا و کل بیزینس آن، شدیدا متکی به یارانه دولتی آمریکا و چین است، پس ایلان ماسک نباید با تصمیم‌هایی ناخوشایند برای این دولت‌ها، آن‌ها را ناراحت کند.

گروه هکری انانیموس نیز در ویدیوی افشاگری خود گفت روز به روز مردم بیشتری به منبع اصلی درآمدزایی تسلا پی می‌برند، منبعی که برخلاف تصور، فروش خودروهای برقی نیست و بیشتر از یارانه‌های دولتی نشات می‌گیرد. دولت به خاطر تمایل به جایگزین شدن سوخت پاک با انرژی‌های فسیلی در خودروهای سواری، حمایت مالی زیادی از شرکت تسلا می‌کند. گروه هکر انانیموس ادامه داد اکنون برای بسیاری، اجبار تسلا برای توقف پشتیبانی از بیت کوین محرز شده است، چرا که در صورت ادامه حمایت از این رمز ارز، یارانه دریافتی از دولت قطع خواهد شد.

منبع: cryptopotato



ثبت نظر
نظرات کاربران (0 نظر)