کلاریون (Clarion)، پروژه بزرگ بعدی بنیان‌گذار بلاک چین EOS معرفی شد


دن لاریمر، بنیان‌گذار بلاک چین ایاس (EOS)، از پروژه جدید خود به نام کلاریون (Clarion) که یک شبکه پیام‌رسانی غیر متمرکز است، رونمایی کرد.

دن لاریمر (Dan Larimer)، توسعه‌دهنده سرشناس، در چهارمین پروژه بلاک چینی خود به مصاف غول‌های بزرگ فناوری رفته و  درصدد ساخت یک شبکه اجتماعی غیر متمرکز است. وی از پروژه بعدی خود با نام کلاریون (Clarion) رونمایی کرد. این پروژه همانند دیگر پروژه‌های پیشین لاریمر، حول محور شبکه‌سازی غیرمتمرکز شکل گرفته و به کاربران این امکان را می‌دهد تا بدون نیاز به طرف‌های ثالث معتمد، خود به‌طور مستقیم با یکدیگر ارتباط برقرار کنند.

لاریمر، هدایت چندین پروژه بلاک چینی برجسته را در کارنامه خود دارد. وی در سال ۲۰۱۳، پروژه بیت‌شیرز (BitShares) را راه‌اندازی کرد که پلتفرمی برای دادوستد ارز رایج با رمز ارزها است. در سال ۲۰۱۶ نیز سنگ بنای پروژه استیم (Steem) را بر زمین گذاشت که شبکه غیر متمرکز محتوا است. این پروژه در ادامه گرفتار یک نزاع بلاک چینی شد و بعدها به هایو (Hive) تغییر نام داد. در سال 2017 نیز لاریمر، پروژه بلاک چینی پرآوازه ایاس را راه‌اندازی کرد؛ پروژه‌ای که توانست در بحبوحه هیاهوی تبلیغاتی عرضه اولیه سکه، در سال ۲۰۱۷ با جذب سرمایه‌ای بالغ‌بر ۵ میلیارد دلار به بزرگ‌ترین ICO جهان تبدیل شود. لاریمر به‌تازگی نیز آستین‌هایش را بالا زده و توسعه کلاریون را در دستور کار خود قرار داده است.

وی در همین راستا طی یادداشتی در گیت‌هاب نوشت:

پروژه کلاریون او‌اس (Clarion OS) هنوز تازه شروع به کار کرده و مراحل آغازین طراحی را طی می‌کند. ما در حال جمع‌کردن تیمی از توسعه‌دهندگان هستیم تا بتوانیم نمونه اولیه این پروژه را بسازیم.

لاریمر در ادامه افزود:

 این پروژه به‌صورت باز و شفاف توسعه داده می‌شود و آغوش خود را به روی تمامی کسانی که آرمانی مشترک برای تمرکززدایی از اینترنت در سر دارند، گشوده است؛ اینترنتی که اکنون در سیطره غول‌های بزرگ فناوری است و آن‌ها به مدد قدرت فراگیر خود می‌توانند ما را در چنبره سرویس‌های خود گرفتار کنند و مانع از تولید ابزارهایی شوند که می‌توانند در خدمت توانمندسازی ابناء بشر باشند.

ایده نهفته در پروتکل کلاریون

ایده اصلی نهفته در واری پروتکل کلاریون، تسهیل پیام‌رسانی کاربران به یکدیگر به طرق مختلف است. این پیام‌رسانی می‌تواند در قالب ارتباط غیرفوری مانند ایمیل و ارتباط فوری مثل پیامک باشد. علاوه بر این، پروتکل Clarion از چت‌های گروهی هم پشتیبانی می‌کند و در آن یک کاربر می‌تواند به گروهی بزرگ از کاربران، پیام ارسال کند.

دن لاریمر
دن لاریمر

اگرچه لاریمر به‌عنوان بنیان‌گذار کلاریون همچنان بر عهد پیشین خود مبنی بر نابودی شبکه‌های اجتماعی متمرکز از جمله فیسبوک و توییتر استوار است، اما پروژه فعلی او اندکی متفاوت خواهد بود. Clarion در واقع بیش از آنکه یک پروژه بلاک چینی متعارف باشد، یک پروتکل پیام‌رسانی زیرساختی شبیه به پروتکل اینترپلانتری فایل سیستم (IPFS) است.

تمرکز کلاریون بیش از هر چیزی بر جابه‌جایی اطلاعات معطوف خواهد بود؛ حال آنکه در دیگر بلاک چین‌ها آنچه دست به دست می‌شود، ارزش است. بنابراین برخلاف بلاک Blockchainهای متعارف، نظم و ترتیب دقیق تراکنش‌ها اهمیت کمتری دارد (برای مثال در بلاک چین بیت کوین این‌گونه نیست و نظم دقیق تراکنش‌ها برای جلوگیری از رخداد دوبار خرج ضروری است). در نتیجه، Clarion همانند دیگر بلاک چین‌ها به سازوکارهای پیچیده اجماع نیازی ندارد. همین ویژگی باعث می‌شود که کلاریون از مقیاس پذیری بهتری برخوردار و از قید و بندهایی که دیگر بلاک چین‌ها گرفتارش هستند، آزاد باشد.

با همه این تفاوت‌ها، کلاریون هم مثل سایر بلاک چین‌های متعارف از رمزنگاری بهره می‌برد. به این معنی که هر کاربر دارای هویت رمزنگارانه خاص خود خواهد بود که توسط مجموعه‌ای از کلیدهای خصوصی کنترل می‌شود. این ویژگی باعث می‌شود که جاعلان و خرابکارها نتوانند به‌سادگی هویت کاربران را جعل کنند (اتفاقی که روزانه در توییتر توسط بات‌ها رخ می‌دهد). با این حال، نباید از نظر دور داشت که اگر فردی کلیدهای خصوصی کاربری را سرقت کند، در واقع هویت و شناسه او را به یغما برده و می‌تواند از آن سوء‌استفاده نماید (دست‌کم روی این پروتکل یا هر پروژه دیگر بناشده روی آن).

بلاک چین EOS 

بلاک چین EOS، بزرگ‌ترین پروژه‌ بلاک چینی لاریمر از ابتدا تاکنون بوده است. این بلاک چین، قرار است که میزبان نهایی شبکه اجتماعی غیر متمرکز ویس (Voice) باشد. این شبکه اجتماعی به‌گونه‌ای طراحی شده که در ازای تولید و ارسال محتوای مناسب، به کاربران پاداش می‌دهد. در حال حاضر اما ویس روی یک شبکه هدف‌محور مشابه با EOS اجرا می‌شود.

بیشتر بخوانید: شبکه اجتماعی ویس – Voice روی بلاک چین EOS راه‌اندازی شد

علاوه بر کلاریون، شبکه EOS میزبان چندین اپلیکیشن غیرمتمرکز (یا همان دی‌اپ) است که هر یک تعداد بسیاری کاربر روزانه دارند. بنابر داده‌های دریافتی از دی‌اپ‌رادار (Dappradar)، آپ‌لند (Upland)، بزرگ‌ترین برنامه غیر متمرکز در حال اجرا روی EOS است. این دی‌اپ، یک بازی دارایی مجازی است که به دنیای واقعی نگاشت می‌شود (برخلاف دیسنترالند، یک محیط کاملاً جدید است). آپ‌لند دارای ۱۱ هزار کاربر است که طی شبانه‌روز گذشته، ۷۱ هزار دلار در آن هزینه کرده‌اند.

شبکه اجتماعی ویس از ابتکارات بنیان‌گذاری کلاریون
شبکه اجتماعی غیرمتمرکز ویس

استفاده از شبکه EOS، آسان و ارزان است. داده‌های پایشگر بلاک‌تیویتی (Blocktivity) نیز نشان می‌دهد که از نظر فعالیت شبکه، این پلتفرم توانسته عنوان پراستفاده‌ترین بلاک چین را از آن خود کند. گفتنی است که طی ۲۴ ساعت گذشته، این شبکه ۱۷ میلیون تراکنش را پردازش کرده و حتی رکورد ۸۱ میلیون تراکنش‌ در روز را نیز در کارنامه خود دارد. این عدد، بسیار فراتر از میزان تراکنش‌های شبکه بیت کوین است. داده‌ها نشان می‌دهد که شبکه بیت کوین، روزانه ۸۷۰ هزار تراکنش را پردازش می‌کند و بالاترین رقم تراکنش‌های آن هم به ۱ میلیون واحد می‌رسد.

اگرچه پروژه‌های لاریمر توانسته‌اند در کانون توجه فعالان حوزه بلاک چین قرار بگیرند، اما تاکنون نتوانسته‌اند هدف بنیادین خود یعنی از میان بردن شبکه‌های اجتماعی متمرکز را محقق کنند. با این حال، کلاریون به‌عنوان چهارمین پروژه لاریمر شاید بتوانند از پس تحقق این هدف برآید.

منبع: Decrypt


برچسب ها: EOS / ایاس

ثبت نظر
نظرات کاربران (0 نظر)