ممنوعیت استخراج ارز دیجیتال در ایران ؛ بیت کوین مقصر کمبود برق است!


وزارت نیرو بیت کوین را یکی از دلایل اصلی کمبود برق کشور اعلام و قانون ممنوعیت استخراج ارز دیجیتال در ایران را وضع کرد. البته این ممنوعیت موقتی است.

از زمان شروع زودهنگام قطعی‌های پی در پی و مستمر برق در گوشه و کنار کشور، صحبت‌هایی درباره تقصیر صنعت استخراج بیت کوین به این خاطر شنیده می‌شود. این در حالی است که بر اساس بررسی‌ها، صنعت نام برده فقط 1 درصد از کل انرژی الکتریکی مصرفی کشور را به خود اختصاص می‌دهد! با این حال، رئیس جمهور کشور در جلسه روز 5 خرداد 1400 هیئت دولت تصمیم گرفت قانونی برای ممنوعیت استخراج ارز دیجیتال در ایران وضع کند. این قانون موقت و تبعیت از آن حتی برای مزارع ماینینگ دارای مجوز نیز الزامی است. ممنوعیت استخراج رمز ارزها در کشور تا پایان شهریور ماه ادامه خواهد داشت.

حسن روحانی گفت این تصمیم به خاطر مشکل جدی وزارت نیرو در تامین برق مورد نیاز کشور اتخاذ شده است. طبق صحبت‌های اخیر نفر اول قوه مجریه، خشکسالی شدید امسال سبب شد زودتر از سال‌های قبل با مشکل کمبود برق و در نتیجه قطعی‌های چند ساعته برق رو به رو شویم. بر اساس گفته‌های حسن روحانی، برق مصرفی در بخش دارای مجوز صنعت استخراج ارزهای دیجیتال 300 مگاوات است، اما این رقم برای بخش بدون مجوز شامل ماینینگ خانگی، به 2 هزار مگاوات می‌رسد، چرا که هر کسی تعدادی ماینر در منزل قرار داده و مشغول استخراج است.

تا قبل از وضع قانون جدید ممنوعیت استخراج ارز دیجیتال در ایران نیز هیچ فرد، شرکت، سازمان یا نهادی قادر به ماین کردن انواع رمز ارز بدون دریافت مجوز از وزارت نیرو نبود، چرا که این وزارتخانه باید تعرفه برق را برای فعال این حوزه افزایش بدهد. مصوبه جدید، از فعالیت ماینرها در مزارع دارای مجوز از وزارت نیرو و همچنین وزارت صنعت، معدن و تجارت نیز جلوگیری خواهد کرد.

85 درصد استخراج در ایران به صورت غیر قانونی است!

حدود 85 درصد فعالیت‌های مربوط به استخراج ارزهای دیجیتال در ایران با تعرفه برق عادی و بدون دریافت مجوز از نهادهای اعلام شده صورت می‌گیرد. دستگاه‌های نظارتی با هدف جلوگیری از استخراج غیر مجاز بیت کوین و دیگر رمز ارزها تلاش زیادی انجام داده‌اند. همین پیگیری سبب شده هر از گاه، تعدادی ماینر قاچاق و فعال بر اساس تعرفه برق یارانه‌ای در گوشه‌ای از کشور کشف شود. جدیت دستگاه‌های نظارتی به این منظور سبب شد به ازای معرفی مراکز استخراج غیر مجاز، جایزه‌ای 20 میلیون تومانی به فرد اهدا کنند.

با وجود این پیگیری، به خاطر تعدد ماینرهای خانگی، همچنان مشکل اصلی پابرجاست. همانطور که رئیس جمهور در صحبت‌های اخیرش بعد از وضع قانون ممنوعیت استخراج ارز دیجیتال در ایران گفت، در هر گوشه‌ای از کشور، افرادی اقدام به راه‌اندازی دستگاه‌های ماینر در منازل خود کرده و با برق شهری مشغول ماین کردن بیت کوین هستند.

قانون جدید تنها سد راه فعالیت مراکز دارای مجوز خواهد شد، مراکزی که روی هم رفته، برق بسیار کمتری در مقایسه با مراکز غیر قانونی و ماینرهای خانگی مصرف می‌کنند. نکته اینجاست که به خاطر شناسنامه‌دار بودن فعالیت‌های مجاز، به راحتی می‌توان جلوی کار آن‌ها را گرفت، اما متوقف کردن فعالیت ماینرهای خانگی کار راحتی نیست، چنانکه دستگاه‌های نظارتی از مدت‌ها قبل نیز به دنبال شناسایی آن‌ها بوده‌اند.

طبق بررسی‌های اخیر دانشگاه کمبریج، در ربع نخست سال 2020 میلادی، ایران 3.4 درصد از سهم صنعت استخراج بیت کوین را به خود اختصاص داد و در رتبه ششم ایستاد. چین در همین بازه زمانی، با داشتن سهم 69.3 درصدی، با اختلاف از رقبا در رتبه نخست ایستاد. گفتنی است سایر شرکت‌های تحلیلگر مثل Elliptic سهم بیشتری برای ایران در صنعت ماینینگ بیت کوین اعلام کرده‌اند.

مشکلات بعد از ممنوعیت استخراج ارز دیجیتال در ایران

چندی پیش گفتیم بر اساس صحبت‌های محمدرضا پورابراهیمی، رییس کمیسیون اقتصادی مجلس، مجلس به دنبال جبران کسری بودجه ایران با استخراج رمز ارزها است، چرا که درآمد سالیانه ایران از استخراج بیت کوین می‌تواند از ۱ میلیارد دلار فراتر برود.

محمدرضا پورابراهیمی کسری بودجه سال جاری را 350 هزار میلیارد تومان تخمین زد. با در نظر گرفتن شرایط سخت تحریم، امکان کسب درآمد 3 الی 4 میلیارد دلاری از صنعت استخراج رمز ارزها بی‌نظیر است. اما با ممنوعیت استخراج ارز دیجیتال در ایران این مبلغ به میزان قابل توجهی کاهش پیدا کرد، بدون اینکه برای کشور دستاوردی داشته باشد.

قانون جدید به جلوگیری از فعالیت ماینرهای غیر قانونی کمکی نخواهد کرد، ماینرهایی که مصرف برق به مراتب بیشتری دارند. این قانون تنها جلوی فعالیت بخش کوچکتر قضیه را می‌گیرد، مشاغلی مجازی که با اختصاص بیت کوین‌های ماین شده به واردات انواع کالا، به جبران معضلات ناشی از تحریم‌های اقتصادی کمک می‌کنند.

به گفته رییس کمیسیون اقتصادی مجلس، وزارت نیرو در حالی بعد از قطعی‌های برق اخیر انگشت اتهام را به سمت بیت کوین برد که سهم صنعت استخراج حدود 1 درصد انرژی الکتریکی مصرفی کشور است. به عقیده این مقام مسئول، بهتر است وزارت نیرو دلیل سرمایه گذاری در بخش انرژی را توضیح بدهد و به حای فرافکنی به دنبال حل مشکل اصلی باشد.


برچسب ها: ایران

ثبت نظر
نظرات کاربران (0 نظر)