آیا بحران افزایش سقف بدهی آمریکا سرنوشت رمز ارزها را تغییر می‌دهد؟


بحران افزایش سقف بدهی ایالات متحده می‌تواند سرآغاز راهی باشد که به عدم همبستگی کامل رمز ارزها با بازارهای سنتی بینجامد.

دست‌کم در حال حاضر از نکول بدهی‌های دولت فدرال ایالات متحده ممانعت به عمل آمده است. گفتنی است که در ادبیات مالی، نکول زمانی رخ می‌دهد که طرف بدهکار، قادر به برآورده کردن تعهد قانونی بازپرداخت بدهی خود نیست. در روز ۷ اکتبر (۱۵ مهر)، سنای آمریکا با موافقت با افزایش سقف بدهی تا آستانه ۴۸۰ میلیارد دلار به دولت ایالات متحده که عنوان بزرگ‌ترین مقروض جهان را یدک می‌کشد، اجازه داد تا تعهدات مالی خود تا اوایل دسامبر را پرداخت کند.

موافقت سنا با افزایش سقف بدهی دولت را می‌توان قطعنامه‌ای موقت برای پایان دادن به اختلافات دامنه‌داری قلمداد کرد که میان سرمایه‌گذاران داخل و خارج از آمریکا درگرفته بود. با این موافقت به نظر می‌رسد که دورنمای مبهم نکول بدهی ایالات متحده، اکنون بیش از هر زمان دیگری روشن شده است.

گفتنی است که همزمان با اوج‌گیری بلاتکلیفی میان فعالان بازارهای مختلف پیرامون این رأی سنا، بازار رمز ارزها به سردم‌داری بیت کوین توانسته عملکرد خوبی را از خود به نمایش بگذارد. این اتفاق باعث شده تا دوباره روایت‌های که از عدم همبستگی رمز ارزها با دیگر دارایی‌های سنتی حکایت دارند، بر سر زبان‌ها بیفتند؛ روایت‌هایی که می‌گویند در زمان بروز بحران‌های مالی، رمز ارز BTC می‌تواند پناهگاه امن دارایی‌ها باشد.

با این تفاصیل، اثرات احتمالی بحران سقف بدهی بر جایگاه دارایی‌های دیجیتال در نظام مالی جهانی چه خواهد بود؟

افزایش خودخواسته سقف موجودی کارت اعتباری دولت ایالات متحده

دولت ایالات متحده آمریکا به دلیل در اختیار داشتن زمام کنترل ماشین چاپ پول دلار (به عنوان ارز ذخیره‌ای جهان)، از قدرتی منحصر به فرد برای تعیین سقف بدهی خود برخوردار است. کنگره آمریکا برای نخستین بار در سال ۱۹۳۹ قانونی را برای محدود کردن مجموع بدهی دولت تصویب کرد. با این حال، در ادامه، بیش از ۱۰۰ بار این محدودیت را افزایش داد.

اگرچه مسئله افزایش سقف بدهی یک مسئله حزبی نیست، اما این بار اوضاع به شکلی متفاوتی رقم خورده است. جمهوری‌خواهان سنا که از برنامه‌های بلندپروازانه دموکرات‌ها در حوزه‌های اجتماعی و تغییرات اقلیم، دل خوشی نداشتند، به‌طور یکپارچه پشت دموکرات‌ها را برای تمدید مهلت افزایش سقف بدهی یا نکول بدهی دولت فدرال خالی کردند.

ناگفته نماند که عدم حمایت جمهوری‌خواهان از تصویب افزایش سقف بدهی دولت که تنها به ۶۰ رأی نیاز دارد، آن‌ هم در مجلسی که اکثریت آن در اختیار دموکرات‌ها است، صرفاً اقدامی نمادین قلمداد می‌شود. نباید از یاد برد که موافقت با افزایش میزان منابعی که وزارت خزانه‌داری می‌تواند قرض کند، به این معنا نیست که این نهاد می‌تواند علی‌الرأس اقدام به هزینه‌تراشی‌های جدید کند، بلکه صرفاً می‌تواند تعهدات مالی فعالی خود را انجام دهد.

فارغ از دعواهای حزبی، برخی از منتقدان بر این باورند که سیاست بدهی فدرال که بر استقراض مداوم و افزایش پیاپی سقف بدهی متکی است، برای شهروندان عادی ایالات متحده، اتفاق مطلوبی نیست. کریس کلاین (Chris Kline)، هم‌بنیانگذار و معاون ارشد عملیات شرکت بیت کوین آی‌آر‌ای (Bitcoin IRA)، فعال در حوزه طرح‌های سرمایه‌گذاری بازنشستگی مبتنی بر بیت کوین در این باره می‌گوید:

دولت به خود این اجازه را داده که هر سال، سقف بدهی کارت اعتباری خود را افزایش دهد و یک قرن دارد به این کار ادامه می‌دهد. بی‌تردید چنین رویه‌ای می‌تواند پیامدهای مخاطره‌آمیزی برای طبقه متوسط در پی داشته باشد. طبقه متوسط آمریکا به‌عنوان بزرگ‌ترین طبقه اجتماعی این کشور، مدام احساس می‌کنند که تورم و افزایش هزینه‌ها درآمدهای آن‌ها را به یغما می‌برد و همه این‌ها از سیاست پولی ایالات متحده ناشی می‌شود که باعث رشد مداوم ترازنامه دلار شده است.

پناهگاهی پرمخاطره

الحاقیه موقت راهکاری که سنا مهر تأیید بر آن زده، تنها تا اوایل دسامبر، معضل افزایش سقف بدهی را حل و فصل می‌کند و همین اتفاق به‌طور موثری باعث ادامه جوی از بلاتکلیفی و عدم قطعیت در سطح اقتصاد کلان می‌شود. البته همین امر باعث شده تا عده‌ای بگویند که بلاتکلیفی رخ‌داده می‌تواند طی هفته‌های آتی به سود بیت کوین تمام شود.

آرینا کولاکوفسکا (Arina Kulackovska)، سرپرست راهکارهای پرداخت شرکتی در صرافی رمز ارزی CEX.IO بر این باور است که این عدم قطعیت می‌تواند به‌طور بالقوه، محرکی برای ادامه روند صعودی بیت کوین باشد.

کولاکوفسکا در ادامه می‌گوید که رمز ارزها دارند راه خود را از بازارهای سنتی جدا می‌کنند و این می‌تواند آن‌ها را در برابر تغییرات متغیرهای اقتصاد کلان، آسیب‌ناپذیر کند؛ تغییراتی که همواره بر کلاس‌های دارایی سنتی اثرگذارند.

کی خمانی (Kay Khemani)، مدیرعامل پلتفرم معاملاتی Spectre.ai نیز می‌گوید که موافقت سنا با تعویق سقف بدهی فدرال می‌تواند تأثیرات مثبتی بر بازارهای مالی جهانی و دارایی‌های دیجیتال بگذارد؛ چرا که باعث تزریق نقدینگی بیشتر به بازارها می‌شود. وی در ادامه می‌افزاید:

بدهی بیشتر از ارزش دلار به تدریج می‌کاهد و بر رواینی که می‌گوید رمز ارزها پناهگاهی امن برای دارایی‌ها هستند، مهر تأیید می‌زند.

با این حال، میزان عدم همبستگی رمز ارزها با دیگر دارایی‌های سنتی هنوز هم جای بحث و بررسی دارد. اریک بلکر (Eric Bleeker)، تحلیل‌گر شرکت مشاور سرمایه‌گذاری The Motley Fool، در همین زمینه می‌گوید:

عده‌‌ بسیار بر این گمان‌اند که بیت کوین به‌عنوان ارزی که به‌جای سیاست‌های ویرانگر بر اصول ریاضی استوار است، از بحران‌هایی همچون بن‌بست افزایش سقف بدهی سود می‌برد. این افراد می‌گویند که بیت کوین، یک دارایی با میزان موجودی محدود و ثابت است و بنابراین با افزایش بدهی ایالات متحده و چاپ پول بیشتر، ارزش آن هم زیادتر می‌شود. با این حال، واقعیت آن است که به نظر می‌رسد دست‌کم در کوتاه‌مدت، هم‌بستگی زیادی میان بیت کوین و دیگر دارایی‌های ریسکی وجود دارد.

یکی از شواهدی که بلیکر برای ادعای خود برمی‌شمرد، سقوط بیش از ۵۰ درصدی قیمت بیت کوین در مارس ۲۰۲۰ (اسفند ۹۹) با آغاز همه‌گیر کرونا است. با این حال، وی یادآور شده که ممکن است در درازمدت، شرایط به شکل متفاوتی رقم بخورد؛ چرا که رویدادهایی همچون بحران افزایش سقف بدهی فدرال ایالات متحده می‌توانند اعتماد به دلار را تضعیف و ارزهای جایگزین همچون بیت کوین را تقویت کنند.

مزیت‌های درازمدت افزایش سقف بدهی برای رمز ارزها

اگرچه فعالان صنعت رمز ارزها و تحلیل‌گران بر سر اثرات کوتاه‌مدت بحران سقف بدهی ایالات متحده بر بازار رمز ارزها با هم اختلاف دارند، اما در مورد اثرات احتمالی درازمدت این بحران، هم‌رأی هستند. آن‌ها از دو روندی نام برده‌اند که ادامه آن‌ می‌تواند چنین گمانه‌ای را تقویت کند: ۱- تضعیف و فرسایش اعتماد به دلار و نهادهای پشتیبان آن و ۲- افزایش تقاضا برای رمز ارزها.

هوان ژوو (Haohan Xu)، مدیرعامل پلتفرم معاملاتی Apifiny، بر این باور است که افزایش پیوسته سقف بدهی می‌تواند منجر به فشار بیشتر برای خرید ارز دیجیتال بیت کوین شود و به افزایش تدریجی قیمت این رمز ارز بینجامد.

همچنین ماری تاتیبوت (Marie Tatibouet)، معاون ارشد بازاریابی شرکت رمز ارزی Gate.io، می‌گوید:

در این گیرودار، کیفیت دارایی‌های رمزینه به‌عنوان پوششی در برابر ریسک‌های محتمل، درخششی دوچندان از خود به نمایش می‌گذارد.

وی می‌افزاید:

از زمان آغاز همه‌گیری کرونا، رمز ارزها توانسته‌اند در حوزه عملکرد و بازدهی از بازارهای سهام و طلا پیشی بگیرند. اگر نکول دولت در بازپرداخت بدهی‌های خود منجر به بروز بحران فراگیر مالی شود، رمز ارزها می‌توانند در درازمدت، پناهگاه امنی برای دارایی‌ها باشند.

دنیل گلدمن (Daniel Gouldman)، مدیرعامل و هم‌بنیان‌گذار پلتفرم Unbanked، فعال در حوزه ارائه خدمات مالی نیز کل هیاهوی پدید آمده پیرامون افزایش سقف بدهی فدرال ایالات متحده را واقعاً مضحک خوانده و می‌گوید که این اتفاق باعث می‌شود امتیاز اعتباری ایالات متحده، گروگان دعواها و نزاع‌های حزبی شود. وی‌ می‌افزاید:

هرچه مقامات ایالات متحده به بازی دوگانه و خطرناک خود با اعتبار دولت آمریکا و تعهد خود برای اجرای تصمیم‌های هزینه‌سازشان ادامه می‌دهند، افراد بیشتری به سوی بازار رمز ارزها سرازیر خواهند شد.

ران لوی (Ron Levy)، مدیرعامل شرکت The Crypto Company، فعال در حوزه آموزش مفاهیم بلاک چین به تضادهای درونی نظام مالی اشاره می‌کند که به لطف بحران افزایش سقف بدهی آشکار شده‌اند. وی می‌گوید که شاید الان بهترین زمان برای این باشد که صنعت رمز ارزها راهش را از دنیای مالی سنتی جدا کند. او می‌افزاید:

در نظام مالی سنتی، ما همچنان به چاپ بی‌رویه پول ادامه می‌دهیم و آتش تورم و عدم قطعیت اقتصادی را شعله‌ورتر می‌کنیم. در زیست‌بوم رمز ارزها اما ما صنعتی را می‌بینیم که کماکان به رشد خود ادامه می‌دهد.

به احتمال زیاد، نمی‌توان گفت که جداسازی نهایی رمز ارزها از نظام مالی سنتی قابل دستیابی است یا خیر، چه برسد به اینکه زمانی بتوان برای آن تعیین کرد. با این حال، بحران افزایش سقف بدهی دولت ایالات متحده، تا حد زیادی تفاوت‌های میان نحوه حکمرانی پول سنتی و ارز دیجیتال را هویدا می‌کند؛ تفاوت‌هایی که به‌طور خاص برای ارزهای فیات (ارزهای رایج و رسمی) مطلوب نخواهد بود.

منبع: Cointelegraph



ثبت نظر
نظرات کاربران (0 نظر)