مقایسه سولانا و اتریوم؛ آیا قاتل واقعی اتریوم بالاخره پیدا شده است؟


به بهانه جهش قیمت رمز ارز SOL و صعود آن به جایگاه ششم بازار، در این مقاله به مقایسه سولانا و اتریوم و پیش بینی آینده این رقابت می‌پردازیم.

افزایش جهش‌وار و پیوسته بهای توکن سولانا باعث شد تا این شبکه طی هفته‌های اخیر در کانون توجه فعالان بازار رمز ارزها قرار بگیرد. هم‌اکنون در لحظه نگارش این مقاله، ارز دیجیتال SOL در محدوده قیمتی ۱۷۶ دلار دادوستد می‌شود و افزایشی دست‌کم ۱۱ هزار درصدی را ماه نخست سال جاری میلادی تجربه کرده است. داده‌های برگرفته از وب‌سایت‌های مرجع نیز نشان می‌دهد که سولانا اکنون با برخورداری از ارزش بازار بالغ بر ۵۰ میلیارد دلار توانسته با پیشی گرفتن از دوج کوین (DOGE)، جایگاه ششم پرارزش‌ترین رمز ارز بازار را به خود اختصاص دهد.

شاید بتوان یکی از رازهای ممنتوم صعودی شدید سولانا را در اسامی سرمایه‌گذاران این پروژه نوپا پیدا کرد. گفتنی است که اندرسون هورویتز (Andreessen Horowitz) و موسسه پولی‌چین (Polychain) از جمله سرمایه‌گذاران سرشناس این پروژه هستند که در ماه ژوئن (خرداد) از مشارکت خود در این شبکه خبر دادند. در آن زمان، سولانا لبز، توسعه‌دهنده شبکه سولانا، موفق به جذب ۳۱۴ میلیون دلار سرمایه برای پیشبرد فناوری یکتای خود در حوزه امور مالی غیرمتمرکز یا همان دیفای شد. آنچه در این میان جالب توجه است این است که سرمایه‌گذاری یاد شده به جای آنکه به‌طور متداول با خرید سهام سولانا لبز انجام شد، با خرید کوینهای SOL نهایی شد.

یکی دیگر از دلایل انفجار قیمتی سولانا را می‌توان اعلام خبر برگزاری چهارمین رویداد هکاتون آن در تاریخ ۸ اکتبر (۱۶ مهر) دانست. گفتنی است که هکاتون، رویدادی است که گروهی از توسعه‌دهندگانی را میزبانی می‌کند که برای دستیابی به جوابز نقدی و فرصت‌های تأمین مالی با یکدیگر رقابت می‌کنند. اعلام خبر برگزاری این رویداد خود یک اتفاق مثبت برای سولانا بود؛ چرا که چنین رویدادهایی به گسترش پذیرش فناوری‌ها کمک می‌کنند.

بنابراین با پیشرفت‌های خیره‌کننده سولانا شماری از خبرگان حوزه بلاک چین، این پروژه را هم‌ردیف ابربلاک چین اتریوم و قابل مقایسه با آن دانسته‌اند. بسیاری از آن‌ها اما حتی پا را از این هم فراتر گذاشته و گفته‌اند که سولانا می‌تواند کار اتریوم را یک‌سره و با دیگر بلاک چین‌ها همچون پولکادات (Polkadot)، اولانچ (Avalanche) و بایننس اسمارت چین (Binance Smart Chain) هماوردی کند.

سولانا چیست؟

سولانا یک شبکه بلاک چینی لایه اول با قابلیت پیاده‌سازی قراردادهای هوشمند است. آنتونی یاکوونکو (Anatoly Yakovenko)، یکی از مدیران ارشد پیشین شرکت پرآوازه کوالکام در سال ۲۰۱۷ با هدف بهبود مقیاس‌پذیری بیت کوین و اتریوم، سنگ بنای این شبکه را بر زمین گذاشته است. سولانا تنها در عرض دو سال پس از آغاز به کار خود توانست در دور اول سرمایه‌پذیری‌اش ۲۰ میلیون دلار سرمایه از موسسه مولتی‌چین کپیتال (Multicoin Capital) جذب کند.

بیت کوین را همگان به‌عنوان شکلی همتا به همتا از پول پذیرفته‌اند؛ حال آنکه اتریوم، پلتفرمی برای افزودن ویژگی همتا به همتا به همه چیز است. سولانا نیز با بهره‌مندی از قابلیت‌ اجرای قراردادهای هوشمند و زیرساخت‌های لایه اول، هم‌ردیف اتریوم قرار می‌گیرد؛ با این حال، دارای چندین قابلیت افزوده نیز هست.

البته نباید از نظر دور داشت که در مقایسه سولانا و اتریوم، برترین آلت کوین بازار همچنان بهترین گزینه برای ساخت اپلیکیشن‌های غیرمتمرکز موسوم به دپ (DApp) و اجرای قراردادهای هوشمند است؛ اما نمی‌توان انکار کرد که این شبکه همچنان از معضلاتی کهنه رنج می‌برد که البته درصدد اصلاح آن‌ها است. به‌دلیل فقدان مقیاس‌پذیری مناسب، کاربران اتریوم هرازچند گاهی با کارمزدهای بسیار گزافی مواجه می‌شوند. اگرچه گذار این شبکه از سازوکار اثبات کار (PoW) به اثبات سهام (PoS) در حال انجام است، اما بعید است که تا اواخر سال ۲۰۲۱ یا حتی ۲۰۲۲ شاهد ادغام این سازوکار در شبکه اصلی اتریوم باشیم. گفتنی است که با پیاده‌سازی سازوکار اثبات سهام، کارمزد تراکنش‌ها با افزایش توان عملیاتی شبکه و پیاده‌سازی زنجیره‌های خرد کاهش می‌یابد. هنوز بیکن چین (Beacon Chain) که هماهنگ‌کننده خرده‌زنجیره‌ها در نسخه بعدی اتریوم است، به‌رغم راه‌اندازی در دسامبر ۲۰۲۰ (دی ۹۹) در دست آزمایش قرار دارد.

در آن سو سولانا در حال حاضر از ساختار اثبات سهام به‌عنوان سازوکار اجماع بهره می‌برد. با این حال، نوآوری کلیدی این شبکه در پروتکل اثبات پیشینه (Proof of History) آن نهفته است. در سیستم اثبات سهام، یافتن ترتیب زمانی در بلوک‌های ورودی تراکنش‌ها برای اعتبارسنج‌ها کار دشواری است. حال آنکه روش اثبات پیشینه یک رکورد یا سابقه تاریخی ایجاد می‌کند که با استفاده از اصول رمزنگاری، گذر زمان میان دو رویداد را صحت‌سنجی و تأیید می‌کند.

اساساً هر اعتبارسنج شبکه سولانا دارای یک ساعت مخصوص به خود است که ترتیب رویداد را تأیید و گذر زمان را هش می‌کند. بنابراین دنباله‌ای از هش‌ها ایجاد می‌شود که همگی از طریق یک تابع تأخیر تأییدپذیر قابل دستیابی‌اند. یاکوونکو، بنیان‌گذار سولانا، در سال ۲۰۱۸ این روش را راهی برای کدگذاری زمان در قالب داده توصیف کرده است.

به عبارت دیگر، سولانا می‌تواند تراکنش‌ها را به جای انتظار برای پرشدن بلوک (که بسیار زمان‌بر است)، به محض ورود پردازش کند. این ویژگی یکتا باعث می‌شود که سولانا بسیاری مقیاس‌پذیر باشد و تراکنش‌های بیشتری را در مقایسه با هر بلاک چین دیگری پردازش کند.

به‌جز این ویژگی در بحث مقایسه با اتریوم، سولانا از یک پروتکل انتشار بلوک ویژه به نام توربین (Turbine) بهره می‌برد. این پروتکل، داده‌های مهم را به تعدادی بیت مجزا تقسیم می‌کند که می‌توان آن‌ها را با سرعتی بیشتر و بدون اشغال زیاد پهنای باند به گره‌ها ارسال کرد. علاوه بر این، سولانا از سیستم تاور بی اف تی (Tower BFT) بهره می‌برد که می‌توان آن را نسخه‌ای پیشرفته از سیستم تحمل خطای بیزانسی در بلاک چین‌های اثبات سهام نمایندگی شده قلمداد کرد. این سیستم به‌نوعی تکمیل‌کننده سازوکار اثبات سهام است و به‌عنوان دروازه‌بان شبکه عمل می‌کند.

آیا سولانا قاتل اتریوم است؟

یکی دیگر از معیارهای مقایسه سولانا و اتریوم را باید در تعداد مشارکت‌کنندگان در شبکه‌های این دو بلاک چین جست‌وجو کرد. به‌رغم آنکه اتریوم با بهره‌مندی از ۷ هزار گره و ۹۰ هزار اعتبارسنج از سولانا که تنها ۶۰۰ گره و هزار اعتبارسنج دارد، برتری محسوسی دارد؛ اما همچنان عده‌ای لقب «قاتل اتریوم» را به آن اطلاق کرده‌اند. شاید دلیل اصلی اعطای چنین لقبی به سولانا قابلیت‌های نوآورانه‌ای باشد که برای رفع نواقص اتریوم ارائه داده است.

سولانا با سازوکار اجماع اثبات پیشینه که در آن اعتبارسنج‌ها زمان یا ساعت خود را حفظ می‌کنند، فرایند تأیید تراکنش‌ها را با سرعت بسیاری بیشتری انجام می‌دهد و گر‌ه‌ها دیگر نیازی به اختصاص توان پردازشی گزافی برای تأیید برچسب‌های زمانی ندارند. سولانا مدعی است که می‌تواند تا سقف ۶۰ هزار تراکنش را در ثانیه پردازش کند که از توانایی شبکه‌های اتریوم، بیت کوین و حتی ویزا و ریپل بسیار فراتر است.

مقایسه سولانا و اتریوم

مقایسه سولانا و اتریوم از نظر کارمزد تراکنش‌ها نیز نتایج جالبی را در اختیار می‌گذارد. گفتنی است که کارمزد تراکنش‌های شبکه سولانا در قیاس با دیگر همتایانش بسیار پایین‌تر است. همان‌طور که پیش‌تر گفته شد، یکی از بزرگ‌ترین نقاط ضعف اتریوم این است که کارمزدهای آن می‌تواند بسیار متغیر و در عین حال گزاف باشد. گاهی اوقات کاربران این شبکه مجبورند برای پردازش یک تراکنش واحد تا ۶۵ دلار کارمزد پرداخت کنند. سال گذشته، در اتفاقی عجیب، کاربری برای پردازش تراکنش ۱۲۰ دلاری خود روی صرافی یونی سواپ (Uniswap) کارمزد سرسام‌آور ۹,۵۰۰ دلاری پرداخت کرد. در شبکه سولانا اما کارمزد هر تراکنش می‌تواند تا کف ۰.۰۰۰۲۵ دلار هم پایین بیاید.

پیوستن سولانا به روند توکن‌های غیر قابل تعویض (NFT)

در سال جاری، حوزه توکن غیر قابل تعویض یا همان NFT در کانون توجه فعالان بازار قرار گرفتند و خیل عظیمی از هنرمندان، سرمایه‌گذاران، کلکسیونرها، معامله‌گران و چهره‌های سرشناس به سیل خروشان این حوزه نوپا پیوستند. اکثر توکن‌های NFT در حال حاضر هنوز روی شبکه اتریوم ساخته و دادوستد می‌شوند. با این حال، سولانا به آهستگی در تلاش است تا از این بازار نوپا سهمی در اختیار بگیرد.

چندی پیش یک پروژه NFT جدید به نام آکادمی میمون‌های بازیگوش در قالب آزمایش مقیاس‌پذیری شبکه سولانا راه‌اندازی و تمام ۱۰ هزار میمون کلکسیون آن تنها در عرض ۸ دقیقه فروخته شد. همین اتفاق باعث شد تا قیمت توکن بومی شبکه سولانا یعنی SOL در نیمه ماه اوت (۲۴ مرداد) از ۴۴.۱۱ دلار به ۵۳.۷ دلار افزایش پیدا کند.

مقایسه سولانا و اتریوم

بازارگاه NFT سولانا موسوم به سولانارت (Solanart) که بستر فروش کلکسیون‌های NFT است، نشان داد که توکن‌های آکادمی میمون‌های بازیگوش، نیروی غالب در فروش توکن‌های NFT سولانا هستند. این کلکسیون در حال حاضر ۷۶۵ هزار توکن SOL را گردآوری کرده که با قیمت‌های کنونی، بهای آن به بیش از ۱۲۲ میلیون دلار می‌رسد.

مقایسه سولانا و اتریوم

با مقایسه سولانا و اتریوم از نظرگاه NFT نیز درمی‌یابیم که کسانی که حتی دلبسته شبکه اتریوم هستند، ممکن است راه خود را به سوی شبکه سولانا تغییر دهند. در همین راستا ناتان راس (Nathan Ross)، مدیر ارشد بازاریابی سابق پلتفرم هینج (Hinge)، طی توییتی نوشته است که سولانا گزینه مناسب‌تری برای دادوستد توکن‌های NFT است؛ زیرا سریع‌تر، ارزان‌تر و آسان‌تر از اتریوم است.

علاوه بر تمامی موارد یادشده، احتمال ادغام سولانا با صرافی FTX نیز وجود دارد؛ زیرا آن‌طور که پیداست، این پلتفرم محبوب ابزارهای مشتقه مبتنی بر رمز ارزها قرار است بازارگاه NFT ویژه خود را در همین ماه راه‌اندازی کند.

آیا اتریوم می‌تواند در بلندمدت با سولانا هماوردی کند؟

اکنون پرسشی که مورد مقایسه سولانا و اتریوم و دیگر بلاک چین‌ها مطرح است، این است که آیا سولانا می‌تواند پلتفرم‌های بلاک چینی دو آلت کوین برتر بازار را از گردونه رقابت کنار بزند؟ برای پاسخ به این سوال باید بدانیم که اتریوم ۲ هنوز راه درازی تا راه‌اندازی کامل پیش رو دارد و فاز دوم اجرای آن تا اواخر ۲۰۲۱ یا حتی ۲۰۲۲ عملیاتی نمی‌شود. البته با پیاده‌سازی کامل اتریوم ۲.۰، طرفداران اتریوم معتقدند که کارمزد تراکنش‌ها روی این شبکه بسیار ارزان‌تر از دیگر شبکه‌ها خواهد شد و توان عملیاتی آن نیز به بیش از ۱۰۰ هزار تراکنش در ثانیه می‌رسد.

با این حال، معماری ویژه سولانا به آن اجازه می‌دهد که حتی با پیاده‌سازی اتریوم ۲.۰ بتواند همچنان در میدان رقابت باقی بماند؛ چرا که این بلاک چین دست‌کم روی کاغذ به‌گونه‌ای طراحی شده که مطابق با قانون مور گسترش پیدا کند. این یعنی اینکه با افزایش سرعت کامپیوترها در طول زمان، سولانا نیز سریع‌تر خواهد شد. بنابراین Solana از طریق قابلیت‌های مقیاس‌پذیری خود آینده‌ای تضمین‌شده پیش رو دارد. حال اگر این چنین شود، باز هم نمی‌توان گفت که سولانا کمر به قتل اتریوم بسته است؟

منبع: Cointelegraph



ثبت نظر
نظرات کاربران (0 نظر)