پروژه و ارز متاورس فیسبوک چیست و چه زمانی عرضه می‌شود؟ (ریدایرکت شد)


متاورس فیسبوک (متا) پروژه جدیدی بر اساس ایده Metaverse است و هنوز مشخص نشده که فناوری بلاک چین و ارز دیجیتال چقدر در این پروژه سهیم خواهد بود.

پروژه منحصر به فرد متاورس فیسبوک زمانی بر سر زبان‌ها افتاد که مارک زاکربرگ فاش کرد نام شرکت مادر فیسبوک (که خود فیسبوک نام داشت) را به متا (Meta) تغییر می‌دهد تا به چشم‌انداز متاورسی که این برند به سمت آن حرکت می‌کند نزدیک‌تر شود، به این امید که تجربه اینترنت را برای همه متحول کند.

خبر راه‌­اندازی متاورس فیسبوک چندان هم تعجب‌آور نبود، زیرا چند هفته پیش از آن، این شرکت در اطلاعیه­‌ای اعلام کرد که 10,000 کارگر متخصص را در اروپا برای کمک به ساخت “متاورس” خود استخدام می‌کند. این در حالی بود که درست در همان زمان، فیسبوک با پس لرزه‌های افشاگری‌های فرانسیس هاوگن مواجه شده بود. خانم فرانسیس هاوگن مدیر محصول تیم اطلاعات مدنی فیسبوک بود که از کار خود کناره‌گیری و این شرکت را با هزاران برگه سند ترک کرد.

او با انتشار برخی از این اسناد که از روش‌های نادرست و غیراخلاقی فیسبوک برای ترغیب کاربران، استفاده گروه‌های قاچاق انسان و مواد مخدر از این پلتفرم، حتی نقض حریم خصوصی کاربران و ده‌ها مورد دیگر حکایت داشتند، پای مجلس سنای آمریکا را به پرونده این غول تجاری باز کرد. از همین روی برخی کارشناسان متاورس فیسبوک را واکنشی اقتصادی در مقابل افت سهام این شرکت در پی افشاگری­‌ها می­‌دانند.

اما متاورس فیسبوک واقعاً به چه معناست و چگونه می‌تواند به امن‌تر شدن فعالیت‌های آنلاین ما و حفظ حریم خصوصی جامعه کمک کند؟ آیا بعد از عرضه این متاورس و توکن آن، تبدیل به یکی از بهترین ارزهای متاورس خواهد شد؟

مارک زاکربرگ در وصف دنیای متاورس فیسبوک اینگونه گفته است: «در دنیای مجازی متاورس هر کسی می‌تواند هرکاری را که تصور می‌کند انجام دهد. با دوستان یا اعضای خانواده خود دور هم جمع شوند، کار کنند، در کلاس‌های آموزشی شرکت کنند، با یکدیگر بازی کنند، به خرید بروند، و به طور کلی تمامی تجربه‌هایی که انجام آن‌ها را با موبایل یا کامپیوتر نمی‌توان تصور کرد، از نزدیک لمس کنند.»

متاورس فیسبوک

متاورس چیست؟

متاورس ترکیب دو کلمه «متا» و «ورس» است. «متا» که از زبان یونانی گرفته شده، به معنای “فراتر، پس یا آن سو” است. از طرف دیگر «ورس» مخفف یونیورس بوده که به معنای عالم یا کیهان است. از این رو، اصطلاح متاورس را می‌توان به عنوان مکانی درک کرد که فراتر از جهان یا کیهانی است که ما می‌شناسیم. مکانی که اگرچه جزئی از قلمرو فضای مجازی محسوب می‌شود، اما به اندازه دنیای واقعی ملموس و واقعی است.

این اصطلاح برای اولین بار در یک رمان علمی تخیلی به نام اسنو کرش، نوشته نیل استفنسون و در سال 1992 به کار گرفته شد. اصطلاح متاورس در این رمان به نوعی از همگرایی واقعیت‌های فیزیکی، افزوده و مجازی اشاره دارد که در آن افراد با استفاده از آواتارهای خود با یکدیگر تعامل دارند. اجرای کلیت این ایده به عنوان گام بعدی در توسعه اینترنت، همراه با ایجاد زیرساخت‌های جدید و جهان‌های سه‌بعدی شدیداً مورد استقبال قرار گرفته است. متاورس فیسبوک یکی از جدی­‌ترین شرکت­‌های فعال در این حوزه به شمار می‌­رود.

متاورس چیست؟

آشنایی با انواع متاورس

در دسته اول، متاورس‌هایی قرار می‌گیرند که با فناوری بلاک چین سر و کار داشته و از NFT ها و ارزهای دیجیتال استفاده می‌کنند. در این خصوص به عنوان نمونه می‌توان از دیسنترالند (Decentraland) و سندباکس (Sandbox) نام برد که به افراد اجازه می‌دهند قطعه‌های مجازی زمین را خریداری کرده و فضای مد نظر خود را بسازند. ضمن آنکه، مدت‌هاست انواع ارزهای متاورس در کنار سایر رمز ارزها به فروش بسیار موفقی دست یافته‌اند.

در حالی که در دسته دوم، متاورس در واقع یک دنیای مجازی ساده است که افراد به واسطه آن می‌توانند یکدیگر را ملاقات کرده و دوستان جدیدی پیدا کنند. متاورس فیسبوک در حال تلاش برای ایجاد چنین نسخه‌­ای از متاورس است.

آشنایی با انواع متاورس

آیا متاورس فیسبوک یک پدیده جدید است؟

در حقیقت خیر، یا حداقل برای علاقه‌مندان به بازی و گیمرها این‌گونه نیست. می‌توان گفت هرکسی که بازی‌های ماتریکس (The Matrix)، بازیکن شماره‌ یک آماده (Ready Player One) یا فورتنایت (Fortnite) را تجربه کرده باشد، درک فرآیند و عملکرد متاورس فیسبوک بر اساس این بازی‌ها برای او آسان‌تر خواهد بود. در حقیقت فیسبوک در حال برنامه‌ریزی چیزی است که شباهت بسیار زیادی به آنچه این نوع بازی‌ها ارائه می‌دهند دارد. مثلا این فناوری امکان برگزاری جلسات در فضای مجازی را فراهم می‌کند.

در واقع دنیای مجازی‌ پیش‌بینی شده توسط فیسبوک، تنها مربوط به بازی نیست، بلکه از نظر ارائه امکانات، از دفترکار گرفته تا انواع سرگرمی‌ها، بسیار فراگیرتر و گسترده‌تر خواهد بود. هدف این فناوری ارائه یک دنیای آنلاین است که این امکان را فراهم می‌آورد تا افراد بدون نیاز به حضور فیزیکی، بتوانند در همان فضا با یکدیگر تعامل و همکاری داشته باشند.

فرض کنید در حالی که با لباس راحتی روی مبل خانه خود نشسته‌اید، تنها با استفاده از هدست‌های واقعیت مجازی (VR) در یک دفتر کار مجازی که با سلیقه خودتان طراحی شده، جلسات کاری یا دوستانه برگزار کنید. هیجان انگیز نیست؟!!

سرمایه‌گذاری متاورس فیسبوک

شواهد و قرائن این چند وقت اخیر حکایت از آن داشته که فیسبوک ساخت متاورس را به عنوان یکی از اولویت‌های بزرگ خود در نظر گرفته است. بدین منظور این شرکت، سرمایه‌گذاری عظیمی روی فناوری واقعیت مجازی انجام داده و هدست‌های واقعیت مجازی مختص خود را تحت عنوان اوکولوس (Oculus) به بازار عرضه کرده است.

البته به باور تحلیل‌گران، سیاست این غول حوزه فناوری مبنی بر افزایش میزان فروش با ارائه قیمت‌های پایین‌، ضرر مالی زیادی را به فیسبوک تحمیل کرده است. با این وجود فیسبوک با راه‌اندازی «فیسبوک هورایزن» در سال 2019 یک گام جلوتر رفته و یک دنیای واقعیت مجازی جدید ایجاد نموده است.

اما در حال حاضر، امکان استفاده از این محیط سه‌بعدی پویا، تنها با اخذ دعوتنامه امکان پذیر است. کاربرانی که موفق به دریافت دعوتنامه شده باشند، با استفاده از هدست اوکولوس می‌توانند وارد این محیط شوند.

علاوه بر این، در آگوست 2021، این شرکت، هورایزن ورک رومز (Horizon Workrooms) را نیز عرضه کرد. به وسیله هورایزن ورک رومز، همکارانی که از هدست‌های واقعیت مجازی اوکولوس استفاده می‌کنند، این امکان را به دست می‌آورند تا جلساتی را در یک اتاق مجازی برگزار کنند؛ یعنی اتاقی که کارمندان به شکل نسخه‌های کارتونی سه بعدی خودشان در آن ظاهر می‌شوند.

metaverse facebook

حریم خصوصی در متاورس فیسبوک چگونه حفظ خواهد شد؟

نحوه زمان‌بندی آگهی استخدام این شرکت برای ساخت متاورس فیسبوک که در ابتدای مقاله به آن اشاره کردیم، توسط کارشناسان مورد بررسی‌های موشکافانه قرار گرفته است.

اگرچه هنوز این شرکت جزئیات زیادی را در خصوص حریم خصوصی کاربران و نحوه محافظت از اطلاعات ایشان در متاورس به اشتراک نگذاشته، اما نگرانی‌هایی که در خصوص نحوه استفاده یا سواستفاده فیسبوک از اطلاعات کاربران در گذشته به وجود آمده بود، همچنان بر کل پروژه سایه افکنده است. بنابراین فیسبوک برای خلاصی از این موضوع، این بار باید رویکردهای کیفی متفاوتی را اتخاذ کند.

با این حال قرار بر این است که ایده متاورس‌ها فعلا فقط در اروپا اجرایی شود. در نظر داشته باشید که اتحادیه اروپا اخیرا در رابطه با حفظ حریم خصوصی و پردازش اطلاعات، رشته‌ای از قوانین به شدت سخت‌گیرانه را تحت عنوان قانون حفاظت از داده‌های عمومی (GDPR) وضع نموده است. این قوانین به عنوان بخشی از یک استراتژی برای همگام ماندن با قانون‌گذاران در حین ایجاد فناوری‌های جدید در نظر گرفته می‌شود. چیزی که تا حدودی خیال کاربران را در این خصوص آسوده می‌دارد.

جمع بندی

اگرچه مفهوم ایده متاورس‌ها سال‌های سال در تخیلات و رویاهای ما وجود داشته، اما می‌توان گفت امروز بیش از هر زمان دیگری این ایده در شرف تحقق یافتن قرار گرفته است. در متاورس فیسبوک ما با دنیای جدیدی رو به رو خواهیم بود که فارغ از محدودیت‌های اینترنت کنونی، امکان ارتباطات و تجربه‌های جدیدی را برای‌مان فراهم می‌کند.

در این دنیای جدید هر گونه تجربه‌ای برای همه افراد قابل دسترسی خواهد بود. البته ممکن است متاورس نیز مثل هر فناوری جدید دیگری، مشکلات یا نقاط ضعف مختلفی داشته باشد. در این خصوص به عنوان مثال می‌توان به حذف لذت‌های فیزیکی اشاره کرد. همانطور که گفتیم در متاورس­‌ها، به ویژه متاورس فیسبوک، شما هر آنچه را که بخواهید و به هر جایی که مدنظرتان باشد در کم‌ترین زمان ممکن دسترسی خواهید داشت و این یعنی تجربه نکردن بسیاری از لذت‌های فیزیکی که تاکنون تجربه می‌کردید.

به عنوان مثال به یاد بیاورید افرادی که لذت مطالعه را تنها با لمس برگه‌های کتاب و ورق زدن آن با انگشت به دست می‌آورند. حال آنکه چنین لذتی با استفاده از کتاب‌های الکترونیکی هرگز میسر نخواهد بود. با این وجود طبق پیش‌بینی‌ها متاورس فیسبوک یکی از مهم‌ترین تکنولوژی‌هایی است که سبک زندگی ما انسان‌ها را تحت‌الشعاع قرار خواهد داد.

همانطور که امروزه استفاده از تکنولوژی‌های نوظهوری مانند برقراری تماس تصویری به امری عادی و پیش پا افتاده تبديل شده است، در سالیان آینده متاورس‌ها نیز چنین جایگاهی در بطن زندگی روزمره ما به دست خواهند آورد.

افزون بر تمام این نکات، مدت‌هاست قرار شده ارز متاورس فیسبوک هم منتشر گردد تا کاربران بتوانند حین پا گذاشتن به دنیای مجازی و آواتاری، از ارز متاورسی آن هم استفاده کنند. هرچند هنوز هیچ اطلاعی درباره زمان انتشار این ارزها در دست نیست ولی؛ منتشر شدن آن‌ها نیز می‌تواند بر جذابیت و تکامل این فناوری شگفت‌انگیز بیفزاید.

تهیه شده در اکسچینو


برچسب ها: فیسبوک

ثبت نظر
نظرات کاربران (0 نظر)