آینده ماینرهای اتریوم پس از Ethereum 2 چه خواهد بود؟


با نزدیک شدن به زمان راه‌اندازی اتریوم 2 و توقف استخراج رمز ارز ETH در این شبکه، چه آینده ای پیش روی ماینرهای ارز دیجیتال اتر است؟

در حال حاضر ارز دیجیتال ETH همانند بیت کوین، از یک مکانیزم و فرآیند پر مصرف به نام “استخراج” جهت اجماع و توزیع ارز دیجیتال جدید بهره می‌برد. هزاران نفر در سراسر جهان ملقب به ماینرها (استخراج کنندگان) به انجام این فرآیند کمک کرده و در مسابقه‌ای برای حل مسائل محاسباتی و کسب توکن ETH که ارز دیجیتال بومی شبکه اتریوم به شمار می‌رود، میلیون‌ها دلار تجهیزات مربوط به این موضوع را به‌کار می‌گیرند. اما طی مقطعی در سال آینده، شبکه اتریوم یک به‌روزرسانی عظیم در شبکه اعمال می‌کند، که اساسا نحوه عملکرد شبکه و شیوه ایجاد ارز دیجیتال ETH جدید در شبکه را تغییر می‌دهد. به بیانی دیگر، استخراج اتریوم به تاریخ می‌پیوندد. اما سوالی که مطرح می‌شود این است که چه بلایی بر سر ماینرهای شبکه اتریوم می‌آید و آینده آن‌ها به چه صورت خواهد بود؟

نگرانی‌های حول موضوع آینده ماینرهای اتریوم نشات گرفته از کجاست؟

هنگامی که وایت پیپر بیت کوین در سال 2008 منتشر شد، مفهومی تحت عنوان الگوریتم اجماع اثبات کار به‌عنوان روشی جهت ایجاد یک شبکه غیر متمرکز ایمن جهت ارسال پول و سرمایه استفاده شد.

بلاک چین اتریوم که در سال 2015 راه اندازی شد، از همان پروتکل اجماع اثبات کار بهره می‌برد. به بیانی ساده، این مکانیسم روشی جهت اطمینان از توافق کامپیوترها در معاملات و وضعیت پایگاه داده در هر زمان مشخص است. این مکانیسم، شبکه را از حملاتی من‌جمله چندین بار خرج وجه (دو بار خرج کردن یا به عبارتی دابل اسپندینگ Double Spending)، محافظت می‌کند.

بنا بر اظهارات بنیاد اتریوم، در حالی که اثبات کار یک الگوریتم است، “استخراج ” به خودی خود یک کار به شمار می‌رود. این فرآیند، افزودن بلوک‌های معتبر به زنجیره بلاک چین است. این مکانیزم با بهره‌گیری از قدرت محاسباتی، برق زیادی را مصرف می‌کند که این موضوع سبب شده انتقادات شدیدی علیه حوزه ارزهای دیجیتال از جانب گروه‌های محیط زیستی وجود داشته باشد. به‌عنوان مثال، بر اساس گزارش سی‌تی گروپ، مصرف برق بیت کوین 66 برابر سال 2015 است.

توسعه‌دهندگان اصلی شبکه اتریوم مشغول کار روی تغییر مکانیسم این شبکه از پروتکل اجماع اثبات کار (PoW) به اثبات سهام (PoS) هستند که این موضوع سبب می‌شود تا نگهداری شبکه، برق بسیار کمتری احتیاج داشته باشد و در عین حال، امکان انجام معاملات در مقیاس بسیار گسترده‌تری را نیز فراهم کند. این شبکه با مکانیزم جدید، اتریوم 2 (Ethereum 2.0) نام دارد و امنیت شبکه را از طریق افرادی که رمز ارزهای خود را در شبکه قفل می‌کنند (منظور گرو گذاشتن سرمایه توسط کاربران در شبکه اتریوم یا به عبارتی استیکینگ است)، حفظ خواهد کرد. به دلیل دریافت سپرده افراد توسط شبکه، این موضوع سبب دفع حملات شبکه می‌شود.

بنا بر اظهارات تیم بیکو (Tim Beiko)، یکی از توسعه‌دهندگان اصلی اتریوم، زمانی که زنجیره PoW فعلی شبکه رمز ارز ETH در زنجیره PoS “ادغام” و اتریوم 2 آغاز شود، موضوعی که احتمال عملی شدن آن تا پایان سال جاری وجود دارد، عملا استخراج ارز دیجیتال ETH متوقف و از رده خارج می‌شود. بیکو در گفتگو با سایت خبری Decrypt اظهار داشت “استخراج کنندگان ارز دیجیتال ETH باید دست از کار کشیده و اتمام عملیات استخراج را به دقیقه 90 موکول نکنند.” اما بعد از این موضوع، استخراج کنندگان اتریوم به کجا خواهند رفت و سرنوشت آن‌ها چه خواهد بود؟

آینده ماینرهای اتریوم

آیا آینده تمام ماینرهای اتریوم یکسان خواهد بود؟

مایکل کارتر، ماینر ارزهای دیجیتال و میزبان کانال یوتیوب (YouTube) به نام BitsBeTrippin، قبل از “ادغام و تغییر مکانیزم شبکه اتریوم”، کاهش گسترده‌ای را در فرآیند استخراج رمز ارز ETH پیش‌بینی نمی‌کند. اما وی دست به کار شد و با استفاده از اعداد و ارقام، به محاسبه سود استخراج ارز دیجیتال ETH طی ماه‌های آینده با استفاده از 10 سناریو مختلف از جمله “قیمت بالا همراه با حجم معاملات بالا، قیمت بالا و حجم معاملات پایین و غیره” پرداخت. با وجود اینکه وی طرفدار اتریوم است، اما آماده انتقال منابع استخراج و روی آوردن به بلاک چین‌های دیگر در صورت سودآوری بیشتر است.

وی همچنین عجله‌ای برای انجام این کار ندارد. استخراج کنندگانی که نقدینگی مناسبی دارند می‌توانند با هادل کردن رمز ارز ETH و انتظار برای بالا رفتن قیمت این ارز دیجیتال، سودهای بلند مدت را حفظ و آن را فدای بردهای کوچک کوتاه مدت نکنند. آقای کارتر معتقد است که پس از انجام ادغام و اجرایی شدن مکانیزم جدید شبکه اتریوم در آینده، ماینرها دو انتخاب آسان دارند. وی به سایت خبری Decrypt گفت:

در حال حاضر به‌نظر می رسد كه این ترکیبی بین ارز دیجیتال اتریوم کلاسیک (Ethereum Classic) و  رمز ارز ریون کوین (Ravencoin) خواهد بود.

اتریوم کلاسیک که در حال حاضر ارزش بازار آن معادل 5.2 میلیارد دلار است، بلاک چین دیگری به شمار می‌رود که طی یک هارد فورک در شبکه اتریوم در سال 2016 به‌وجود آمد. ریون کوین نیز با مارکت کپ 476 میلیون دلاری، رمز ارز بومی شبکه Raven برای انتقال دارایی‌های دیجیتال و فیزیکی است.

هیچ یک از این دو به اندازه بلاک چین اتریوم شناخته شده یا مورد استفاده گسترده نیستند. مهم این است که توکن‌های این دو شبکه همانند اتریوم با بهره‌گیری از پردازشگر گرافیکی (GPU) قابل استخراج هستند. ماینرهای ASIC یا به عبارتی مدارهای مجتمع با کاربرد خاص از قدرت بیشتری برخوردار هستند، اما اتریوم از الگوریتمی استفاده می‌کند که از بیشترین مزیت بهره می‌برد. چندی پیش نیز گفته شد که کارت‌ گرافیک انویدیا RTX 3070 و 3080Ti ماینرها و گیمرها را هدف قرار داده‌اند.

بنابراین، اگرچه گزینه‌های موجود برای ماینرهای دارای تجهیزات GPU محدود است، اما به اعتقاد کارتر شرایط برای ماینرهایی که دستگاه ASIC دارند، به مراتب دشوارتر خواهد بود:

نکته حائز اهمیت این است که ASICهای موجود در شبکه اتریوم همه چیز را از دست می‌دهند. در حقیقت آن‌ها به معنای واقعی به هیچ جای دیگری نمی‌توانند بروند.

یکی از کاربران ردیت نیز با کارتر هم‌عقیده است و گفت:

آن‌ها [ماینرهای GPU] بی‌مصرف خواهند شد.

آیا اجرای طرح EIP-1559 تهدیدی بزرگ برای امنیت شبکه اتریوم است؟

لازم به ذکر است که عدم خروج کارتر و دیگر ماینرهای ارز دیجیتال ETH تا قبل از اجرایی شدن اتریوم 2.0 از این شبکه، بدین معنا نیست که تمام ماینرها از این توافق و دگرسان‌سازی راضی هستند.

شبکه اتریوم یک به‌روزرسانی مهم پیش‌رو دارد و طی آن، نحوه و میزان درآمد ماینرهای این شبکه تغییر خواهد کرد. زمان اجرای آپدیت لندن اتریوم روی شبکه های آزمایشی مشخص شده و این به‌روزرسانی، شامل پیشنهاد طرح بهبود شبکه اتریوم به نام EIP 1559 خواهد بود و کارمزد گس پرداختی کاربران بلاک چین را اتوماتیک کرده و سپس آن را می‌سوزاند.

پس از این به‌روزرسانی، کارمزد معاملات رمز ارز ETH دیگر به استخراج کنندگان این شبکه تعلق نمی‌گیرد، بلکه در عوض با ارسال کارمزدها به آدرسی که هیچ کس نمی‌تواند به آن دسترسی پیدا کند، تبدیل به خاکستر دیجیتالی می‌شود. بنابراین ماینرها تنها اتریوم تازه تولید شده در شبکه را می‌توانند به‌عنوان پاداش دریافت کنند. بنا بر استدلال طرفداران EIP-1559، این طرح به نفع همه خواهد بود، زیرا کاهش عرضه باعث افزایش تقاضا و به نوبه خود سبب افزایش قیمت می‌شود، اما تمام استخراج‌کنندگان این شبکه متوجه چنین موضوعی نیستند. ماینینیگ پول‌ها نیز به نتایج مختلفی دست یافته و حتی بزرگ‌ترین استخرهای استخراج اتریوم مخالف طرح کاهش کارمزد EIP1559 هستند.

ممکن است طرح EIP-1559 نشان‌دهنده نقطه‌ای باشد که ماینرها شروع به ترک زود هنگام شبکه اتریوم کنند، اما با این کار، استخراج کنندگان این شبکه روزهای بزرگی را از دست خواهند داد. بیکو به Decrypt گفت:

اگر ماینرها قبل از ادغام و تغییر مکانیزم این شبکه را ترک کنند، هش ریت کاهش پیدا می‌کند و سایر ماینرها سود بیشتری خواهند داشت.

به عبارتی دیگر، هرچه افراد کمتری به ماینینگ بپردازند، کسب ارز دیجیتال ETH برای استخراج کنندگانی که در شبکه می‌مانند، آسان‌تر خواهد بود. با توجه به مقیاس فعلی استخراج، لزوما این مورد خطری برای شبکه ایجاد نمی‌کند. بیکو اظهار داشت:

ما تا اجرایی شدن ادغام و تغییر مکانیسم شبکه، به برخی از ماینرها احتیاج داریم. اما اگر آن‌ها قبل از این موضوع به آرامی از شبکه خارج شوند، خطری امنیت شبکه را تهدید نمی‌کند. به هر حال از دید واقع گرایانه، بیشتر استخراج کنندگان پیش‌تر هزینه زیرساخت‌های خود را کسب کرده‌اند. بنابراین با توجه به اینکه هزینه ثابت آنها صرف شده است، آن‌ها انگیزه استخراج تا آخرین بلوک در شبکه را دارند.

اگرچه با نزدیک شدن به موعد اجرایی‌سازی ادغام شبکه این امکان نیز وجود دارد که برخی از گروهای ماینرها با سخت افزارهای قدیمی از دور خارج شوند، اما ویل فاکسلی (Will Foxley) از شرکت Compass Mining به Decrypt گفت:

بسیاری از افراد معتقدند که تا آغاز فرآیند ادغام، هش ریت شبکه اتریوم بالا خواهد ماند، زیرا ماینرهای رمز ارز ETH با آگاهی از این موضوع که تغییر مکانیزم شبکه سبب افزایش قیمت ارز دیجیتال ETH در آینده می‌شود، قصد دارند تا قبل از اینکه ادغام شبکه صورت بگیرد، اتریوم‌های بیشتری کسب کنند.

سخنان پایانی بررسی آینده ماینرهای اتریوم

کارتر اظهار داشت:

همه از تغییر شبکه اتریوم به الگوریتم اجماع اثبات سهام خبر دارند. اما برخی بیشتر از دیگران برای این موضوع خودشان را آماده کرده‌اند.

فاکسلی در این رابطه گفت:

بهترین استخرهای استخراجی که من دیده‌ام پیش‌بینی این رویداد را کرده بودند و طی چند سال اخیر توسعه در این راستا را جدی گرفته‌اند.

به عنوان مثال، در حال حاضر استخر F2Pool که دومین ماینینگ پول بزرگ رمز ارز ETH به شمار می‌رود، یک استخر اعتبارسنج برای اتریوم 2 راه‌اندازی کرده است. همچنین F2Pool با وجود کاهش درآمد ماینرها پس از EIP 1559، یکی از حامیان این فورک بوده و علت موافقت با آن را افزایش قیمت اتریوم در طول زمان عنوان کرده است. علاوه بر این، “JK” از سوی F2Pool، نوشت:

ما پیش‌تر یک درس پرهزینه پیرو پیامدهای عدم همراهی با کاربران و مشارکت‌کنندگان اصلی داشته‌ایم. پس از هارد فورک DAO، توسعه‌دهندگان و شرکت‌کنندگان اصلی به‌طور مداوم روی شبکه اتریوم فعلی کار کرده و به رشد و شکوفایی آن تا به امروز کمک کرده‌اند. گفته می‌شود که توسعه اتریوم کلاسیک کندتر است.

طرح EIP-1559 اتریوم نظر F2pool را جلب کرد

استخر استخراج اسپارک پول (SparkPool) که حدودا یک چهارم هش ریت شبکه اتریوم را در اختیار دارد (این موضوع بدین معناست که این استخر به طور متوسط می‌تواند از هر چهار بلوک شبکه یکی را استخراج کند)، مخالف EIP-1559 است و آن را “پراکندگی ثروت” و “استبداد و ظلم اکثریت” خوانده است. بنا بر اظهارات فاکسلی، اسپارک پول همچنین به شدت علیه طرح ادغام شبکه اتریوم است. اما وی اظهار داشت:

من فکر نمی‌کنم که آن‌ها کار زیادی بتوانند انجام دهند و متوجه این موضوع هستند و آن را درک می‌کنند.

این موضوع اساسا درست است، اما به معنای واقعی کلمه درست نیست. به نقل از بیکو (Beiko)، ماینرهای ارز دیجیتال ETH می‌توانند به سادگی یک هارد فورک از اتریوم بسازند که به اثبات سهام تبدیل نشود و اتریوم کلاسیک 2 (Ethereum Classic 2) را ایجاد کند. به احتمال زیاد، اسپارک پول و دیگر مخالفان با گذر زمان به پروتکل اتریوم روی خواهند آورد، اما احتمال دارد که آن‌ها به کلی از قافله عقب بمانند. نظر شما در این باره چیست؟

منبع: Decrypt



ثبت نظر
نظرات کاربران (1 نظر)
پیمان عابدی

به نظر شما ما که دستگاه ریگ اتریوم داریم نسبت به فروش دستگاه اقدام کنیم یا خیر؟

0 پاسخ دهید
15:31:50 1400/11/23