چینالیسیس: اروپای شرقی مرکز قربانیان کلاهبرداری رمز ارزی است


داده‌های تحقیقاتی تازه‌ موسسه چینالیسیس نشان می‌دهد که کاربران اروپای شرقی بیش از دیگر مناطق در دام کلاهبرداری رمز ارزی می‌افتند.

پژوهش‌های تازه نشان می‌دهد که اروپای شرقی همچنان کانون فعالیت‌های مجرمانه و جرایم سایبری در حوزه رمز ارزها است. این بخش از قاره سبز از نظر شمار قربانیان جرایم سایبری و تعداد کاربران فعال در بازارهای دارک نت در صدر فهرست محدوده‌های جغرافیایی میزبان مجرمان قرار می‌گیرد.

موسسه چینالیسیس (Chainalysis) که در حوزه تحقیقات بلاک چین فعال است، در روز اول سپتامبر (۱۰ شهریور) با انتشار گزارشی فاش کرد که منطقه اروپای شرقی پس از آفریقا در رتبه دوم جهان از نظر تعداد آدرس‌های رمز ارزی مرتبط با فعالیت‌های غیرقانونی قرار دارد. البته ناگفته نماند که اروپای شرقی از نظر حجم اقتصاد رمز ارزی، بسیار بزرگ‌تر از آفریفا و آمریکای لاتین (سومین کشور فهرست یادشده) است. گفتنی است یافته‌های چینالیسیس بر تحقیقاتی که پیش‌تر در سال گذشته انجام شد، صحه می‌گذارد.

چینالیسیس در گزارش خود سهم مناطق جغرافیایی مختلف جهان را از نظر فعالیت‌های غیرقانونی رمز ارزی در بازه زمانی ژوئیه ۲۰۲۰ تا ژوئن ۲۰۲۱ (تیرماه ۹۹ تا خرداد ۱۴۰۰) بررسی کرده است. بر اساس این گزارش، والت‌ها و آدرس‌های رمز ارزی مستقر در اروپای شرقی، دست‌کم ۸۱۵ میلیون دلار به حساب سوداگران طرح پانزی و کلاهبرداری ارزهای دیجیتال مختلف ارسال کرده‌اند. در بخشی از این گزارش می‌خوانیم:

همانند دیگر مناطق دنیا، کلاهبرداری‌ها همچنان بیشترین سهم را از وجوه ارسالی به آدرس‌های مشکوک دارند. می‌توان گفت که بخش عمده‌ای از این وجوه متعلق به قربانیانی است که در دام کلاهبرداران افتاده‌اند.

در گزارش چینالیسیس آمده است که در اروپای شرقی در مقایسه با دیگر نواحی، رمز ارزهای بیشتری به بازارهای دارک نت سرازیر شده است. در آشفته‌بازار دارک نت، پلتفرمی روسی به نام هیدرا (Hydra) به چشم می‌خورد که از نظر حجم فعالیت، رکورددار جهان است.

اوکراین و روسیه سردمدار اروپای شرقی در زمینه کلاهبرداری رمز ارزی

گفتنی است که در حوزه جغرافیایی اروپای شرقی، اوکراین از نظر حجم ترافیک اینترنتی هدایت‌شده به وب‌سایت‌های کلاهبرداری رمز ارزی با اختلاف از دیگر کشورها پیش است. نکته جالب توجه در این میان آن است که یک طرح کلاهبرداری رمز ارزی خاص، بیش از نیمی از پول‌های واریز شده به حساب‌های غیرقانونی را به خود اختصاص داده است. این طرح با نام فینیکو (Finiko) یک کلاهبرداری پانزی است که از روسیه هدایت می‌شد و چندی پیش در ژوئیه ۲۰۲۱ (تیرماه ۱۴۰۰) متلاشی شد. بانیان این طرح پیش‌تر قول سودهای هنگفت را به سرمایه‌گذاران خود داده بودند و در همین راستا توکن بومی خود موسوم به FNK را روانه بازار کردند.

گزارش‌ها نشان می‌دهد که فینیکو بیش از ۱.۵ میلیارد دلار بیت کوین را در بیش از ۸۰۰ هزار حساب سپرده جداگانه در بازه زمانی دسامبر ۲۰۱۹ (دی ۹۸) تا اوت ۲۰۲۱ (مرداد ۱۴۰۰) دریافت کرده است.

علاوه‌بر این، این حساب‌ها یا آدرس‌ها با یک باج‌افزار نیز مرتبط بوده و از مبدا آن‌ها بیش از ۴۶ میلیون دلار به کیف پول‌های مشکوک در منطقه اروپای شرقی ارسال شده است. چینالیسیس مدعی است که گروه‌های هکری روسی در پس این کلاهبرداری قرار دارند. در گزارش این موسسه آمده است:

بسیاری از مخوف‌ترین باج‌افزارها با گروه‌های سایبری مستقر در روسیه یا مرتبط با این کشور، ارتباط تنگاتنگی داشته‌اند.

پیش‌تر در سال گذشته، رسانه‌ها گزارش داده بودند که یک گروه هکری با نام اویل کرپ (Evil Corp) با نفوذ به شبکه شرکت گارمین (Garmin)، فعال در حوزه راهکارهای ناوبری، ۱۰ میلیون دلار باج طلب کردند تا امکان بازیابی داده‌های این شرکت را فراهم کنند.

منبع: Cointelegraph


برچسب ها: طرح پانزی

ثبت نظر
نظرات کاربران (0 نظر)