دیم (Diem) فیسبوک یا لیبرا (Libra) چیست؟


دیم – Diem یا لیبرا، پروژه ارز دیجیتال فیسبوک و یک سیستم پرداختی است. اما Libra چگونه کار می‌کند؟ آیا این استیبل کوین، جایگزین بیت کوین می‌شود؟

پروژه ارز دیجیتال فیسبوک، دیم (Deim) نام دارد که پیش‌تر با نام لیبرا (Libra) شناخته می‌شد. این ارز رمزنگاری شده در واقع یک رمز ارز با ثبات یا Stablecoin بوده که توسط سبدی از استیبل کوین‌های مختلف پشتیبانی شده و قرار است در سال 2021 راه‌اندازی شود. اما چه چیز دیگری درباره رمز ارز فیسبوک باید بدانید؟ دیم یا لیبرا چگونه کار می‌کنند؟ آیا این ارز مجازی جایگزین بیت کوین یا اتریوم خواهد شد؟ والت ارز Facebook چیست؟ برای پاسخ به این سوال‌ها، در ادامه با اکسچینو مگ همراه باشید.

مقدمه

پرداخت‌های دیجیتال، فضایی با فرصت‌های فراوان است. از آنجا که هر روزه تعداد بیشتری از افراد به وسیله تلفن‌های هوشمند ارزان به اینترنت دسترسی پیدا می‌کنند، بیشتر فعالیت‌های اقتصادی بصورت آنلاین در حال انجام است. شرکت‌هایی مانند ویزا (Visa)، مسترکارت (Mastercard) و پی‌‌پل (Paypal) در حال حاضر بسیاری از این خدمات را ارائه می‌کنند. علاوه بر این، بسیاری از پروژه‌ها در فضای ارزهای رمزنگاری نیز در تلاش هستند تا محصولاتی برای این بخش طراحی کنند.

برخلاف سایر پروژه‌ها، فیسبوک از قبل تعداد زیادی کاربر دارد که باید مورد توجه قرار بگیرند. در سه ماهه سوم سال 2020، فیسبوک تقریباً 2.7 میلیارد کاربر فعال ماهانه داشته است. این حجم از کاربر می‌تواند به طور بالقوه سیستم پرداخت پیشنهادی فیسبوک را یک شبه به موفقیت برساند.

دیم فیسبوک چیست؟

لیبرا (با نام تجاری جدید Diem) یک سیستم پرداخت مبتنی بر بلاک چین بوده که توسط فیسبوک در سال 2019 معرفی شد. هدف این سیستم ارائه دسترسی به خدمات مالی برای افرادی که حساب بانکی ندارند، است. از جمله بنیان‌گذاران دیم فیسبوک می‌توان به مورگان بلر (Morgan Beller)، دیوید مارکوس (David Marcus) و کوین ویل (Kevin Weil) اشاره کرد. در ابتدا قرار بود این پروژه در سال 2020 عملی شود، اما به دلایل مختلف تحت فشار قرار گرفت و احتمالاً در سال 2021 شروع بکار خواهد کرد.

لیبرا توسط انجمن Libra که یک سازمان عضویت مستقل است اداره می‌شود و دفتر مرکزی آن در ژنو سوئیس قرار دارد. اعضا این انجمن از چندین شرکت درحوزه‌های بلاک چین، تکنولوژی، صنعت پرداخت، بخش‌های ارتباط از راه دور، سرمایه‌گذاران خطرپذیر و غیرانتفاعی تشکیل شده است. اعضای انجمن دیم فیسبوک مسئولیت تصمیمات حکمرانی شبکه، نظارت بر عملکرد سیستم پرداخت لیبرا، پروژه‌هایی که بر روی بلاک چین دیم فیسبوک ساخته می‌شود و اعطای کمک‌های بلاعوض را دارند. فیسبوک تصمیم دارد در آعاز شروع لیبرا، این پروژه 100 عضو داشته باشد.

لیبرا مبتنی بر بلاک چین بوده و از فناوری رمزنگاری استفاده می‌کند. با این حال، اصطلاح ارز رمزنگاری شده معمولاً بیانگر خصوصیات خاصی بوده که دیم فیسبوک از آن‌ها بهره نمی‌برد.

دیم فیسبوک چیست؟

لیبرا چگونه کار می‌کند؟

لیبرا یا دیم فیسبوک از یک بلاک چین خصوصی بهره می‌برد که ستون فقرات این سیستم پرداختی است، اما Diem فیسبوک چه تفاوتی با دیگر بلاک چین‌ها دارد؟ اغلب از بیت کوین و اتریوم به عنوان بلاک چین‌های عمومی یاد می‌شود. این بدان معنی است که هر کسی که به اینترنت متصل باشد، می‌تواند آزادانه به آن‌ها دسترسی داشته باشد، با آن‌ها تراکنش برقرار کرده و یا بر بستر شبکه آن‌ها کدنویسی کند و هیچ کس (یا هیچ چیزی) کنترل آن‌ها را در دست ندارد.

برخی از بلاک چین‌ها هستند که نیازمند مجوز بوده و برای استفاده از آن‌ها، از هر کسی که شبکه را کنترل می‌کند باید مجوز اخذ گردد، یا به طور خاص، برنامه‌های مورد استفاده به دسترسی ویژه‌ای نیاز دارند. دیم فیسبوک یک بلاک چین نیازمند مجوز یا اصطلاحا “خصوصی” است، به این معنی که برای تایید تراکنش‌ها از روش‌های اثبات کار (Proof of work) یا اثبات سهام (Proof of stake) مانند بعضی از بلاک چین‌ها استفاده نمی‌کند. درعوض، برای تأیید تراکنش‌ها به مجموعه اعتبارسنجان مجاز (اعضای انجمن Libra) اعتماد خواهد کرد.

به گفته سازندگان، دیم فیسبوک ممکن است پس از پنج سال اول به روش اجماع اثبات سهام (PoS) روی آورد. با این حال، در چنین فضای نوپایی این مدت بسیار طولانی است. بنابراین، چرا Diem فیسبوک از همان ابتدا از اثبات سهام استفاده نمی‌کند؟ سازندگان لیبرا علت انتخاب خود را در وایت‌پیپر (Whitepaper) لیبرا توضیح داده‌اند. آن‌ها می‌گویند با توجه به چشم انداز لیبرا، در حال حاضر هیچ سیستم بدون نیاز به مجوزی وجود ندارد که بتواند از میلیاردها نفر برای تراکنش‌ها در آن پشتیبانی کند.

لیبرا متمرکز است یا غیر متمرکز؟

به اعتقاد بسیاری از فعالان حوزه بلاک چین، بلاک چین‌های خصوصی نمی‌توانند مانند همتایان عمومی خود غیر متمرکز باشند، زیرا بیشتر به یک پایگاه داده سنتی شباهت دارند.

از این نظر، لیبرا مانند بیت کوین و سایر ارزهای رمز پایه، در برابر سانسور مقاوم نیست. از آنجا که اعتبارسنج‌ها در شبکه لیبرا باید عضو انجمن Libra باشند، در نهایت شبکه می‌تواند نسبتاً متمرکز باشد. اما از طرفی کنترل و بررسی برنامه‌هایی که می‌توانند با دفتر کل توزیع شده تعامل داشته باشند، می‌تواند نکته‌ای منفی داشته باشد. به عنوان مثال، حذف برنامه‌های مخرب و کلاهبرداری ممکن است آسان‌تر باشد.

لیبرا چیست؟

سیستم پرداخت دیم فیسبوک

سیستم پرداخت دیم فیسبوک از چندین استیبل کوین وابسته به ارزهای فیات مانند دلار آمریکا (USD) یورو (EUR) و پوند بریتانیا (GBP) پشتیبانی می‌کند. ارزش آن‌ها از ذخیره‌ای به نام لیبرا رزرو (Libra Reserve) حاصل می‌شود که مشابه برخی استیبل کوین‌هایی بوده که ممکن است از قبل با آن‌ها آشنا باشید. این ذخیره پولی از پول نقد و اوراق بهادار کوتاه مدت دولت تشکیل شده است.

ارز رمزنگاری شده لیبرا قرار است در کیف پولی موسوم به Novi (کیف پول کالیبرای سابق) ذخیره شود. این والت ممکن است در سایر محصولات رسانه‌های اجتماعی مانند فیسبوک مسنجر (Facebook Messenger) و واتسپ (WhatsApp) ادغام شود. طبق برنامه‌ها، کاربران باید بتوانند به راحتی بین دلار آمریکا (یا سایر ارزهای فیات) و کوین فیسبوک تبدیل انجام دهند.

کد منبع برنامه‌نویسی دیم فیسبوک به نام Diem Core، متن باز بوده و به زبان Rust نوشته شده و می‌توانید آن را در گیت‌هاب دیم بررسی کنید. طبق برنامه‌ریزی‌های انجام شده، دیم فیسبوک از طریق قابلیت برنامه‌نویسی هوشمند از یک زبان برنامه‌نویسی به نام Move نیز پشتیبانی خواهد کرد.

آیا لیبرا جایگزین بیت کوین می‌شود؟

در حال حاضر، آشکار است که لیبرا و بیت کوین تفاوت‌های اساسی داشته و در آینده به خوبی می‌توانند در کنار یکدیگر وجود داشته باشند. اگرچه هر دو سیستم پرداخت دیجیتال محسوب می‌شوند، اما هدف آن‌ها ارائه موارد استفاده متفاوت است. بیت کوین یک ارز رمزپایه غیر متمرکز و مقاوم در برابر سانسور بوده که اغلب به عنوان نوعی دارایی ذخیره ارزش عمل می‌کند، در حالی که دیم فیسبوک به شبکه مجازی متکی است که مدل متمرکزتری را پیشنهاد می‌کند.

آینده دیم فیسبوک چه می‌شود؟

فیسبوک پس از رونمایی از پروژه لیبرا، به ویژه از طرف بانک‌های مرکزی، قانون‌گذاران و نهادهای نظارتی، با انتقاداتی روبرو شده است. باید دید آیا آن‌ها می‌توانند تمام اجزای سازنده لازم را برای موفقیت لیبرا در کنار هم قرار دهند یا خیر.

سخن پایانی

دیم فیسبوک یک سیستم پرداخت است که توسط فیسبوک و بر اساس یک بلاک چین خصوصی بوده و هدف این پروژه ارائه خدمات مالی از طریق برنامه‌های رسانه‌های اجتماعی فیسبوک برای کسانی که به خدمات بانکی دسترسی ندارند است.

منبع: Academy.Binance



ثبت نظر
نظرات کاربران (0 نظر)