کرو فایننس و رمز ارز CRV چیست؟ کسب درآمد از دیفای با صرافی Curve


کرو فایننس – Curve Finance یک صرافی غیر متمرکز (DEX) برای خرید و فروش ارزهای دیجیتال خصوصا استیبل کوین ها در دیفای بوده و توکن آن رمز ارز CRV است.

کرو فایننس از زمان آغاز به کار خود در ژانویه سال 2020، به‌سرعت به یک بازیگر اصلی در سیستم مالی غیر متمرکز تبدیل شده است. این پروتکل مانند قسمت عمده دیفای، روی بلاک چین شبکه اتریوم بنا نهاده شده است. ارائه یک ابزار مناسب به کاربران برای کسب بازدهی از ارزهای رمزنگاری شده خود و ترید برخی از رمز ارزها و آلت کوین‌ها به صورت غیر متمرکز، Curve Finance را به سرعت به یکی از بزرگترین پروتکل‌ها در حوزه امور مالی غیر متمرکز تبدیل کرد.

این مقاله به بخش‌های مختلفی تقسیم شده است. برای دسترسی سریع به هریک از آن‌ها می‌توانید از فهرست زیر استفاده کنید:

کرو فایننس چیست؟

کرو فایننس یک سازوکار برای تجمیع نقدینگی است. اما از نظر عوام، Curve Finance یک صرافی غیر متمرکز بوده که با ارائه مشوق‌هایی، ایجاد لیکوئیدیتی (جنبه مهم هر بازار مالی) را ارتقا می‌دهد. همانطور که در مورد بسیاری از پروتکل‌های دیفای دیگر مشاهده می‌شود، کرو فایننس نیز در زمان راه‌‌اندازی کاملا غیر متمرکز نبود. این صرافی و رمز ارز CRV، توسط تیم Curve به رهبری مایکل اگوروف (Michael Egorov)، بنیان‌گذار نوسایفر (NuCypher) که دارای دکترای فیزیک است، بنیان نهاده شد.

گرچه کرو فایننس ممکن است یک مفهوم و برنامه عالی باشد، اما به عنوان یک پروتکل دارای کاستی‌ها و مزایای خود بوده که باید برنامه‌ای مشخص را انتخاب کرده و روند خود را بهبود بخشد. البته این تمرکز با معرفی یک توکن نظرسنجی مبتنی بر اتریوم با نام رمز ارز CRV تغییر کرده و کرو را به یک سازمان مستقل غیر متمرکز (DAO) به دنیای ارزهای رمزنگاری شده معرفی کرد.

کرو فایننس - Curve Finance و رمز ارز CRV

کرو فایننس و رمز ارز CRV چگونه کار می‌کند؟

کرو فایننس پروتکلی با تمرکز بر ارائه یک بستر به کاربران برای معامله و خرید فروش آسان دارایی‌های مبتنی بر اتریوم است. همانطور که مایکل اگوروف، بنیان‌گذار این پروژه، در مصاحبه اخیر خود بیان کرد:

کار کرو، یک صرافی غیر متمرکز که به طور مشخص برای استیبل کوین‌ها و توکن‌های بیت کوین در Ethereum طراحی شده است.

شاید این سوال برایتان پیش بیاید که سوای تمرکز روی استیبل کوین‌های دلار آمریکا مانند تتر (USDT)، دای (DAI) و یو‌اس‌دی‌سی (USDC) و توکن‌های بیت کوین مبتنی بر اتریوم مانند RenBTC و Wrapped Bitcoin، چه چیزی کرو فایننس را از یک صرافی DEX و رمز ارز CRV را از سایر ارزهای دیفای متمایز می‌کند؟ پاسخ به آن تا حدودی پیچیده است، اما اگر به طور خلاصه بخواهیم جواب این سوال را بدهیم، به نحوه معاملات و تامین نقدینگی بر می‌گردد.

بیشتر بخوانید: توکن بیت کوین بر بستر اتریوم چیست و چه مزایا و کاربردی دارد؟

بر خلاف صرافی‌های غیر متمرکز سنتی که برای مطابقت سفارشات خرید به سفارشات فروش احتیاج دارند، Curve برای تقویت نقدینگی بازارهای خود از الگوریتم یا الگوریتم‌های سازنده بازار استفاده می‌کند. این امر Curve Finance را به یک پروتکل بازار ساز خودکار (Automated Market Maker) که به اختصار آن را AMM می‌نامیم، تبدیل می‌کند.

اجازه دهید توضیح مناسب‌تری که احتمالا می‌تواند به شفافیت مفهوم سازنده بازار کمک کند، ارائه دهیم. اینگونه است که سازنده بازار، یک نرم افزار یا پروتکلی بوده که با خرید و فروش ابزارهای مالی، نقدینگی بازار را تأمین می‌کند و در عین حال از اختلاف قیمت پیشنهادی و قیمت درخواستی منتفع می‌شود.

بنابراین، Curve Finance می‌تواند با پیاده سازی الگوریتم بازار ساز، امکان تطبیق سریع سفارشات را در سیستم خود فراهم کند. اگوروف در همان مصاحبه اضافه کرده است:

الگوریتمی اجرایی می‌تواند بازارهای کرو را با 100 تا 1000 برابر بیشتر نسبت به یونی سواپ یا بالانسر عمق ببخشد.

جنبه اصلی Curve Finance و رمز ارز CRV، الگوریتم بازارسازی آن است که می‌تواند عمق بازاری بیشتر از سایر بازار سازهای خودکار را برای همان ارزش دارایی کل قفل شده، فراهم کند. این پویایی به معامله‌گران و تأمین‌کنندگان نقدینگی کمک شایانی می‌کند، زیرا بازدهی برای تریدرها بالاتر از یونی سواپ خواهد بود، در حالی که عمق بازار بیشتر نیست. این بدان معنی است که معامله‌گران، حتی معامله‌گران با میزان دارایی بالا، می‌توانند ارز رمزنگاری شده خود را با حداقل هزینه و مشکل، به راحتی با ارز دیگری مبادله کنند (البته به شرطی که توسط یک استخر کرو (Curve pool) پشتیبانی شود). آنچه در مورد کرو فایننس و سایر پروتکل‌های DeFi مبتنی بر اتریوم در نوع خود جالب است، این است که هرکسی می‌تواند نقدینگی بازار را تامین کند.

تامین نقدینگی در بازار با استفاده از دارایی‌ها توسط بازار سازان سنتی امری طبیعی بوده، اما Curve Finance از هر کاربر با دارایی مورد حمایت استخرهای خود (مانند استخر رمز ارز CRV به اتریوم)، به جهت تامین نقدینگی استقبال می‌کند. تامین‌کنندگان نقدینگی با سود بالقوه‌ای که می‌‌توانند از این راه به‌دست آورند، به این کار تشویق می‌شوند. این استخرهای نقدینگی غیر متمرکز کارمزدهایی را دریافت کرده و سپس به تامین کنندگان نقدینگی منتقل می‌کنند.

سودهایی که می‌توان با واریز ارز رمزنگاری شده به یک استخر کسب کرد، متفاوت است. زیرا این امر تا حد زیادی به حجم و سپرده‌های روزانه استخر بستگی دارد. طبق آمار تیم Curve، از 21 ژوئیه 2020 (1 تیر 99)، متوسط سود یک تامین‌کننده نقدینگی در استخر کامپاند فایننس می‌تواند 5.51 درصد در سال باشد، در حالی که متوسط سود تأمین‌کنندگان نقدینگی در استخر Binance USD، دو برابر این رقم است.

گرچه به نظر می‌رسد این بازده‌ها خصوصا در جهانی با نرخ بهره صفر درصد و کاهش ارزش ارزهای فیات جذاب باشد، اما توجه به این نکته مهم است که ارسال ارز رمزنگاری شده به این استخرها خطراتی نیز در بر دارد.

خطرات تامین نقدینگی در Curve Finance و سایر AMM ها

خطر اصلی در استفاده از کرو فایننس و سایر پروتکل های AMM، خطر “ضرر ناپایدار” (Impermanent Loss) است. به عبارت ساده، ضرر ناپایدار ضرری است که می‌توان با واریز رمز ارز به پروتکل AMM مانند Curve Finance یا Balancer و نگه نداشتن این دارایی‌ها در کیف پول، متحمل شد. ضرر ناپایدار هنگامی ظاهر می‌شود که قیمت یک توکن در یک استخر نقدینگی تغییر کند.

همانطور که از نام آن پیداست، این ضررها ناپایدار هستند. اما از طرفی امکان دائمی شدن آن نیز وجود دارد. در صورتی این ضرر صفر خواهد شد که آربیتراژرها، که نقش متعادل‌سازی هر استخر را دارند، توازن را با قیمت دارایی‌های تجمیع شده در استخرها متعادل کنند.

کرو فایننس -  Curve Finance در دیفای

اندرو کانگ (Andrew Kang)، تحلیل‌گر و سرمایه‌گذار خطرپذیر، نمودار بالا را در ژوئیه 2020 به اشتراک گذاشت. این نمودار نشان می‌دهد که قرار دادن چین لینک در یک استخر یونی سواپ، چه مقدار نسبت به نگهداری همین ارز در یک کیف پول معمولی صرفه کمتری داشته است.

البته این مسئله‌ای نیست که فقط مربوط به کرو فایننس باشد. AMMهای دیگر مانند یونی سواپ و بالانسر نیز مستعد خطر ضرر ناپایدار هستند.

البته قابل توجه است به دلیل پتانسیل استخرها، مقدار ضررهای ناپایدار احتمالی به طور طبیعی در Curve Finance کمتر از AMMهای دیگر است. این بخاطر آن بوده که کرو فایننس از استیبل‌کوین‌ها پشتیبانی می‌کند، در حالی که سایر پروتکل‌های AMM تقریباً ترید هر آلت کوین مبتنی بر اتریوم را انجام می‌دهند. همانطور که یکی از مفسران DeFi در این مورد می‌گوید:

از آنجایی که Curve فقط از استیبل‌کوین‌ها پشتیبانی می‌کند، تامین‌کنندگان نقدینگی، در صورت  وجود ضرر ناپایدار، ضرر بسیاری کمتری را متحمل می‌شوند. این  امر تامین نقدینگی در Curve را از برخی جهات جذاب‌تر از Uniswap می‌کند، زیرا بازده آن در بازارهای با نوسانات کم، مناسب‌تر است.

رمز ارز CRV در کرو فایننس

همانطور که گفته شد، صرافی Curve Finance در هنگام راه‌اندازی کاملاً غیر متمرکز نبود. در حالی که کاربران می‌توانستند از طریق توییتر، ردیت یا سایر انجمن‌ها عملکرد کرو را بسنجند، اما نحوه عملکرد این پروتکل تا حد زیادی به تیم کرو فایننس وابسته بود. این روال با رمز ارز CRV، ارز دیجیتال مبتنی بر اتریوم که در اواخر ژوئیه راه اندازی شد و CurveDAO، یک سازمان مستقل غیر متمرکز که از CRV به عنوان توکن نظرسنجی جهت تصمیمات این پروتکل استفاده می‌کند، تغییر کرد.

بر خلاف ارزهای رمزپایه منتشر شده در سال 2017، توکن CRV به جای استفاده از عرضه اولیه سکه (ICO)، از طریق یک برنامه تشویقی توزیع می‌شود. هنوز جزئیات دقیق نحوه توزیع توکن‌ها مشخص نیست، اما یکی از اعضای تیم کرو گفته است: “رمز ارز CRV به تامین‌کنندگان نقدینگی Curve اعطا می‌شود. هیچ فروش عمومی یا ICO وجود نخواهد داشت”. به کلیه کاربرانی که نقدینگی خود را در استخرهای Curve سپرده‌گذاری کرده‌اند، بر اساس روز و میزان نقدینگی CRV تعلق می‌گیرد. در این سیستم یعنی افرادی که در گذشته نقدینگی تأمین کرده‌اند یا در حال حاضر نقدینگی استخرهای Curve را تأمین می‌کنند، امکان ارسال درخواست جهت دریافت CRV را خواهند داشت.

حداکثر 3.03 میلیارد رمز ارز CRV وجود خواهد داشت. این مقدار به شرح زیر توزیع می‌شود:

  • 61 درصد به تأمین‌کنندگان نقدینگی تعلق می‌گیرد. 3 درصد از این 61 درثد به تأمین‌کنندگان لیکوییدیتی که قبل از راه‌اندازی CRV فعالیت داشته‌اند اختصاص یافت.
  • 31 درصد به سهامداران Curve تعلق می‌گیرد. این دسته از افراد به طور عمومی شناخته نشده‌اند، هرچند مشمول یک دوره واگذاری 2 تا 4 ساله خواهند بود.
  • 3 درصد به کارمندان کرو فایننس با طول دوره واگذاری دو ساله تعلق می‌گیرد.
  • 5 درصد به عنوان ذخیره جهت استفاده در مواقع اضطراری اختصاص می‌یابد.

تیم Curve Finance در تاریخ 30 می 2020 (10 خرداد 99) در حساب توییتر خود اطلاعیه زیر را منتشر کرد:

کرو فایننس در حال کار بر تمرکززدایی مالکیت خود از طریق توکن Curve است. کلیه تأمین‌کنندگان نقدینگی از ابتدای تأسیس در ژانویه 2020 برای توزیع اولیه به طور متناسب در نظر گرفته می‌شوند. جزئیات مربوط به توزیع و نحوه تقاضا به زودی اعلام می‌شود.

اگرچه رمز ارز CRV به احتمال زیاد به عنوان توکنی برای تریدرها که قصد سود بردن از DeFi را دارند کاربرد دارد، اما هدف اصلی آن این است که یک توکن جهت اداره کرو و تحقق CurveDAO باشد.

کرو دائو (CurveDAO) یک سازمان خودگردان غیرمتمرکز است و از طریق مدیر سازمان یا خالق سازمان غیر متمرکز مستقر در اتریوم، به دارندگان CRV اجازه می‌دهد تا با استفاده از یک سیستم “زمان‌بندی وزن‌دهی شده” در جهت‌دهی به کرو فایننس تاثیرگذار باشند. این سیستم، وزن بیشتری را در تصمیم‌گیری برای دارنده CRV قدیمی‌تر نسبت به دارنده‌ای که برای اولین دفعه رأی می‌دهد، قائل می‌شود. این سیستم ممکن است دستکاری در این پروتکل را به نفع خود برای مهاجمان ثروتمند دشوار کند.

رمز ارز CRV همچنین از مکانیسم‌های جذب ارزش، مکانیزم‌های قفل کردن و مکانیسم‌های سوزاندن کارمزد برای ارتقا ترغیب تأمین نقدینگی، مشارکت در حاکمیت و نگهداری ارز رمزنگاری شده استفاده خواهد کرد.

منبع: Blockgeeks


برچسب ها: کرو فایننس

ثبت نظر
نظرات کاربران (0 نظر)