تحلیل فاندامنتال بیت کوین و بررسی داده‌های درون شبکه آن – 15 تیر 1400


در این نوشته، به ارائه تحلیل فاندامنتال بیت کوین با تمرکز بر مسائل مرتبط با استخراج و تنظیم سختی این شبکه برای امروز 15 تیر 1400 می‌پردازیم.

طی یک هفته گذشته، شاهد رشد خفیف قیمت بیت کوین بودیم. با این حال، رمز ارز BTC همچنان به روند خنثایی که از اواخر اردیبهشت ماه وارد آن شده بود، ادامه می‌دهد. با ادامه این روند خنثی، بازه معاملاتی در حال کوچک‌تر شدن بوده و به عنوان مثال در یک هفته اخیر، قیمت بین بازه 36,460 دلار تا 32,775 دلار نوسان کرده است.

همزمان با کاهش نوسانات قیمت بیت کوین، اتفاقات پیش آمده در مورد استخراج رمز ارز BTC و کاهش هش ریت این شبکه منجر به سقوط تاریخی سختی شبکه بیت کوین شد. در این هفته، رکورد کاهش سختی استخراج Bitcoin در طول تاریخ شکسته شد و Difficulty به میزان 27.94 درصد کاهش یافت.

با این حال، ادامه پایداری شبکه از حیث استخراج و تایید تراکنش‌ها نشان از انعطاف‌پذیری بالای شبکه بیت کوین دارد. در تحلیل فاندامنتال این هفته، روی برخی از داده‌های درون شبکه مرتبط با ماینینگ که می‌توانند معیارهای مناسبی برای شناخت شرایط فعلی باشند، تمرکز خواهیم کرد.

نمودار قیمت بیت کوین امروز

کندی بی‌سابقه شبکه

در این هفته، شاهد نوسانات زیادی در شاخص‌های مرتبط با ماینینگ بودیم؛ اتفاقی که بدون‌شک نشات گرفته از محدودیت‌های اخیر چین در حوزه استخراج ارزهای دیجیتال است. زمانی که بخش عظیمی از ماینرهای شبکه آفلاین می‌شوند، سرعت استخراج بلاک و تایید تراکنش‌ها تا زمان تنظیم سختی بعدی، کاهش می‌یابد. شایان ذکر است که سختی شبکه هر 2016 بلاک (تقریبا هر 14 روز) تنظیم می‌شود.

با وجودی که هدف زمانی استخراج هر بلاک در شبکه بیت کوین 600 ثانیه است، افت نرخ هش در هفته گذشته پیش از تنظیم مجدد سختی باعث شد تا میانگین 24 ساعته زمان ماینینگ بلاک‌ها، به 1,958 ثانیه (32.6 دقیقه) برسد. شایان ذکر است که این اتفاق فقط در روز 28 ژوئن (7 تیر ماه) رخ داد و پس از آن و تا قبل از تنظیم مجدد سختی، این معیار در حوالی 800 ثانیه تا 900 ثانیه قرار داشت.

تحلیل فاندامنتال قیمت بیت کوین - 15 تیر 1400
فاصله زمانی بین بلاک‌ها – تحلیل فاندامنتال بیت کوین 15 تیر 1400

اگر نمودار میانگین زمان استخراج بلاک‌های شبکه بیت کوین در یک روز را از ابتدای ابداع این ارز دیجیتال در سال 2009 نگاه کنیم، متوجه می‌شویم که آهسته‌ترین سرعت ماینینگ بلاک‌ها به سال 2009 و زمانی برمی‌گردد که حتی بیت کوین دارای قیمت نبود. از آن زمان به بعد، فقط در اواخر موج صعودی سال 2017 بود که میانگین زمان استخراج بلاک به 1,774 ثانیه رسید. بنابراین، اتفاق هفته گذشته به نوعی رکوردشکنی محسوب می‌شود.

تحلیل فاندامنتال بیت کوین 15 تیر 1400
نمودار بلندمدت فاصله زمانی بین بلاک ها در برابر قیمت – تحلیل فاندامنتال بیت کوین 15 تیر 1400

به منظور محاسبه هش ریت شبکه، گلس‌نود از دو معیار زمان استخراج یک بلاک و سختی دوره مربوطه استفاده می‌کند. از اوایل فوریه (بهمن ماه) تا اواسط می (اردیبهشت ماه)، Hash Rate شبکه بیت کوین روی اوج خود در محدوده 180 میلیون تراهش قرار داشت. اما در 7 تیر ماه، با توجه به زمان استخراج 1,958 ثانیه‌ای و سختی آن دوره، قدرت هش در شبکه به کف 65 میلیون تراهش رسید.

در حال حاضر، هش ریت شبکه بیت کوین تا حد زیادی پایدار شده است و بین بازه 88 تا 110 اگزاهش نوسان می‌کند. بنابراین می‌توان گفت که قدرت هش شبکه نسبت به اوج خود 38 الی 49 درصد کاهش یافته است. از این رو، می‌توان گفت که ممنوعیت ماینینگ در چین، منجر به حذف نیمی از ماینرهای شبکه شده است.

هش ریت بیت کوین
نمودار هش ریت – تحلیل فاندامنتال بیت کوین 15 تیر 1400

اکنون تنظیم مجدد سختی باعث شده تا Difficulty استخراج رمز ارز BTC به مقادیر مشابه خود در بازار نزولی سال 2018 برسد. در تصویر زیر، معیار Difficulty Ribbon نشان داده شده است. همانطور که مشاهده می‌کنید، اکنون وضعیت این اندیکاتور مشابه با سال 2018 است. در واقع، شاهد آن هستیم که میانگین‌های متحرک کوتاه‌مدت سختی (9 روزه، 14 روزه و غیره) به زیر میانگین‌های متحرک بلندمدت (128 روزه و 200 روزه) رسیده است.

چنین اتفاقی و معکوس شدن Difficulty Ribbon، معمولا در شرایطی مانند انتهای یک بازار نزولی یا هاوینگ‌ها که در آن‌ها استخراج برای بسیاری از ماینرها صرفه اقتصادی ندارد، رخ می‌دهد. در واقع، معکوس شدن Difficulty Ribbon بیانگر خاموش شدن بخش زیادی از دستگاه‌های استخراج در شبکه بوده که نشان می‌دهد درآمد ماینرها از هزینه آن‌ها کمتر است.

تاریخ نشان داده که معکوس شدن Difficulty Ribbon همواره یک موج صعودی قدرتمند به لحاظ قیمت را به دنبال داشته است.

اندیکاتور Difficulty Ribbon
اندیکاتور Difficulty Ribbon – تحلیل فاندامنتال بیت کوین 15 تیر 1400

وضعیت فاندامنتال بیت کوین حکایت از افزایش درآمد ماینرها دارد

اگرچه معکوس شدن Difficulty Ribbon یک نشانه صعودی محسوب می‌شود، اما این اتفاق با مشکلات ماینرهای چینی همزمان شده است و در ادامه این استخراج کنندگان می‌توانند به منظور جبران زیان‌های ناشی از این اتفاقات، با فروش ذخایر رمز ارز BTC خود، فشار عرضه در بازار را دو چندان کنند. با این حال، نکته قابل توجه، سودآوری بالای آن دسته از ماینرهایی است که همچنان به شبکه متصل هستند.

زمانی که بیت کوین در بازه 50 هزار دلار تا 60 هزار دلار خرید و فروش می‌شد، هش ریت شبکه در اوج خود قرار داشت و سودآوری صنعت استخراج روزانه 50 تا 60 میلیون دلار بود. اکنون به واسطه کاهش قیمت، درآمد روزانه ماینرها به 25 تا 30 میلیون دلار رسیده است. با وجود این کاهش 38 تا 49 درصدی، از آنجایی که تعداد ماینرهای فعال در شبکه نصف شده‌اند، درآمد استخراج کنندگان باقی‌مانده دوباره به اوج خود بازگشته است.

اندیکاتور درآمد کل ماینرها
اندیکاتور درآمد کل ماینرها – تحلیل فاندامنتال بیت کوین 15 تیر

اندیکاتور Miner Outflow Multiple، وضعیت ارسال بیت کوین از سوی ماینرها به شبکه را نسبت به میانگین سالانه این مقدار رصد می‌کند. این اندیکاتور نشان می‌دهد که علی‌رغم وضعیت ایجاد شده برای ماینرهای چینی، ارسال رمز ارز BTC از سوی استخراج کنندگان به طرز چشم‌گیری کاهش یافته است. به صورت تاریخی، چرخه زیر در مورد رفتار ماینرها صدق می‌کند:

  • نگهداری در بازار نزولی (خط سبز رنگ): در این دوره، ماینرها رفتار کم نوسانی داشته و نرخ ارسال و خرج بیت کوین از سوی آن‌ها آهسته و ثابت است.
  • افزایش توزیع در بازارهای صعودی (خط قرمز رنگ): با صعودی شدن بازار، فشار فروش از جانب ماینرها افزایش می‌یابد.
  • کاهش توزیع در زمان رسیدن بازار به سقف (خط آبی): در این دوره، بار دیگر نرخ ارسال رمز ارز BTC از جانب ماینرها کاهش می‌یابد.

به طرز عجیبی، با وجود مشکلات پیش‌آمده برای ماینرهای چینی، نرخ ارسال بیت کوین به شبکه از جانب استخراج کنندگان نه تنها افزایش نیافته، بلکه شدیدا در حال کاهش است. در ادامه، نحوه بهبود هش ریت شبکه می‌تواند بیانگر رفتار ماینرها باشد:

  • بهبود سریع هش ریت شبکه: این اتفاق نشان خواهد داد که ماینرهای چینی توانسته‌اند کوچ خود را با موفقیت انجام دهند. بنابراین، خطر فشار فروش بیت کوین از جانب آن‌ها کاهش می‌یابد.
  • بهبود تدریجی نرخ هش: بر خلاف سناریوی بالا، این اتفاق بیانگر آن خواهد بود که هنوز استخراج کنندگان چینی بلاتکلیف بوده و نتوانسته‌اند وضعیت خود را مدیریت کنند. بنابراین احتمال افزایش فشار عرضه بیت کوین از جانب آن‌ها همواره وجود خواهد داشت.
 تحلیل فاندامنتال بیت کوین 15 تیر
اندیکاتور Miners Outflow Multiple – تحلیل فاندامنتال بیت کوین 15 تیر

در حقیقت، رفتار ماینرها در مورد نحوه ارسال و فروش بیت کوین‌های خود در مقیاس کلان، از ابتدای سال 2020 به طرز چشمگیری تغییر کرده است. تقریبا در طول تاریخ، استخراج کنندگان همواره به جای هولد کردن رمز ارز BTC، تمایل بیشتری به فروش درآمد رمز ارزی کسب شده خود داشته‌اند و این اتفاق باعث شده تا عرضه خرج نشده بیت کوین، رو به کاهش باشد.

شایان ذکر است که در شبکه بیت کوین، رمز ارزهای BTC ماین شده که به کیف پول ارز دیجیتال ماینر ارسال می‌شود، تحت عنوان تراکنش Coinbase شناخته می‌شوند. در تصویر زیر، چارت میزان سکه‌های خرج نشده ماینرها (در واقع خروجی تراکنش‌های Coinbase) و میانگین متحرک 365 روزه (خط آبی) نشان داده شده است. از میانه سال 2020، نه تنها این مقدار کاهش نیافته است، بلکه شاهد افزایش میزان سکه‌های خرج نشده از سوی ماینرها هستیم.

این اتفاق بیانگر آن است که استخراج کنندگان بیت کوین به‌جای فروش رمز ارز BTC، ترجیح می‌دهند هولدر این ارز دیجیتال باقی بمانند. با در نظر گرفتن زمان، دلایل متعددی می‌تواند پشت این اتفاق باشد:

  • چشم‌انداز سیاست‌های پولی کلان: از آنجایی که در سال 2020 شاهد حمایت از بیت کوین در سطح جهانی بودیم، احتمالا ماینرها نسبت به آینده رمز ارز BTC خوشبین‌تر شده‌اند.
  • افزایش امکانات بازار: اکنون امکانات صرافی‌های مختلف افزایش یافته و استخراج کنندگان بدون فروش دارایی رمز ارز BTC خود می‌توانند با ابزارهایی مانند اوراق اختیار معامله و یا اوراق آتی، ریسک خود را پوشش دهند.
  • کاهش تولید دستگاه ASIC: با توجه به محدودیت‌های اخیر به وجود آمده برای تولید تجهیزات الکترونیکی در سطح دنیا، احتمال دارد که کاهش تولید دستگاه‌های ASIC منجر به کاهش رقابت برای استخراج همزمان با افزایش قیمت بیت کوین شده باشد. این اتفاق ممکن است خیال ماینرها را آسوده کرده باشد.
تحلیل فاندامنتال بیت کوین 15 تیر 1400
تحلیل فاندامنتال بیت کوین 15 تیر 1400

بیت کوین برای یک روز نایاب‌تر از طلا شد!

در هفته اخیر، بسیاری از تحلیلگران چارت اندیکاتور پوئل مالتیپل (Puell Multiple) را به اشتراک گذاشته و به ورود این اندیکاتور به ناحیه سبز رنگ که به صورت تاریخی در انتهای بازارهای نزولی اتفاق می‌افتد، اشاره کردند. اندیکاتور پوئل از تقسیم ارزش دلاری بیت کوین‌های تولید شده در یک روز، تقسیم بر میانگین 365 روزه این مقدار محاسبه می‌شود. در مورد این اندیکاتور، سناریوهای زیر مطرح است:

  • مقادیر بالای اندیکاتور پوئل: این اتفاق نشان می‌دهد که درآمد ماینرها نسبت به یک سال گذشته افزایش یافته و بنابراین، احتمال فروش بیت کوین از سوی آن‌ها بیشتر شده است.
  • مقادیر پایین اندیکاتور پوئل: این اتفاق کاهش درآمد استخراج را نشان می‌دهد. بنابراین احتمال هولد دارایی‌ها از سوی ماینرها افزایش می‌یابد.
اندیکاتور پوئل
اندیکاتور پوئل – تحلیل فاندامنتال بیت کوین 15 تیر

با این حال، سناریوی زیر را می‌توان دلیل سقوط سنگین اندیکاتور پوئل دانست:

  • 7 تیر ماه، سرعت استخراج بلاک‌های جدید 226 درصد کاهش یافت.
  • در این روز، فقط 58 بلاک از میانگین 144 بلاک معمول استخراج شد.
  • حاصل این اتفاق، تولید 60 درصد بیت کوین کمتر در این روز بود.
  • اکنون تنظیم سختی باعث شده تا اندیکاتور Puell دوباره به سطوح بالای محدوده سبز رنگ بازگردد.

نکته جالب این است که کاهش نرخ تولید بیت کوین به سبب افت هش ریت باعث شده بود تا در هفتم تیر ماه، نسبت انباشت به جریان برای این ارز دیجیتال به 140 برسد. در واقع، در آن روز به لحاظ اعداد و ارقام، بیت کوین 2.37 برابر نادرتر از طلا شد. اما فقط برای یک روز.

تحلیل فاندامنتال بیت کوین 15 تیر 1400
نرخ تورم بیت کوین – تحلیل فاندامنتال بیت کوین 15 تیر 1400

منبع: Glassnode



ثبت نظر
نظرات کاربران (0 نظر)