افزایش احتمال سقوط شدید قیمت کاردانو ؛ آیا تاریخ تکرار می‌شود؟


آخرین باری که میزان قراردادهای باز فیوچرز و آتی کاردانو به ۱ میلیارد دلار رسید، قیمت آن سقوط شدیدی را تجربه کرد. این مرتبه چه خواهد شد؟

در سال ۲۰۲۱ رمز ارز بومی پلتفرم کاردانو (ADA) ۸۱۶ درصد افزایش قیمت را تجربه کرد و این موضوع باعث شد ارزش بازار آن به ۶۱ میلیارد دلار برسد. برای درک میزان رشد این پروتکل نسل سومی، باید بدانید که بازار پرچم‌دار این نسل (اتریوم)، ۶ ماه پیش همین اندازه ارزش داشت. با افزایش قیمت ADA، ارزش بازارهای مشتقه (Derivatives) آن هم افزایش پیدا کرد و با نزدیک شدن میزان اپن اینترست (Open Interest – قراردادهای باز و فعال) بازار آتی کاردانو به ۱ میلیارد دلار، به صورت همزمان یک فرصت و یک خطر برای قیمت آن ایجاد شده است.

سرمایه گذاران محتاط‌تر اکنون به این موضوع فکر می‌کنند که آیا لیکوئید شدن ۲۰۰ میلیارد دلار دارایی، در آینده نزدیک اتفاق خواهد افتاد یا خیر. علاوه بر این، آن‌ها شباهت‌هایی بین شرایط فعلی و شرایط ۱۷ آوریل (۲۸ فروردین) که به سقوط ۲۳ درصدی قیمت کاردانو منجر شد، هم پیدا کرده‌اند.

در مورد این موضوع که اقتصاد غیر متمرکز (DeFi) موجب رشد قیمت رمز ارزهای مبتنی بر قراردادهای هوشمند شده است، هیچ شکی وجود ندارد. افزایش کارمزدهای شبکه اتریوم به بیش از ۳۵ دلار، باعث شده تا کاربران به دنبال جایگزینی برای آن باشند. پلتفرم Cardano از مکانیزم اثبات سهام (PoS) استفاده می‌کند و پس از اعمال بروزرسانی گوگن (Goguen) در آینده، از قراردادهای هوشمند و قابلیت صدور توکن بومی هم پشتیبانی خواهد کرد. در حالی که رمز ارز ADA تورم‌زا محسوب می‌شود، اما عرضه آن (۳۲ میلیارد واحد در زمان نگارش) به ۴۵ میلیارد واحد محدود خواهد شد.

اپن اینترست بازار فیوچرز کاردانو

ارتباط بین میزان اپن اینترست و احتمال کاهش قیمت کاردانو

ثبت شدن بالاترین قیمت کاردانو در ۱۳ می (۱.۹۷ دلار در ۲۳ اردیبهشت) باعث شد میزان اپن اینترست بازار فیوچرز این رمز ارز به ۹۴۰ میلیارد دلار افزایش پیدا کند. با توجه به این موضوع که حجم معاملات آتی ADA به ندرت از مرز ۴ میلیارد دلار عبور می‌کند، این میزان قرارداد باز شگفت انگیز است. لیکویید شدن قراردادهای لانگ ۱۹۵ میلیون دلاری در ۱۷ آپریل (۲۸ فروردین)، تا حدی دلیل سقوط ۲۳ درصدی قیمت کاردانو در آن روز بود. اما میزان چشمگیر اپن اینترست را نمی‌توان به عنوان دلیل اصلی نقد شدن‌های پی‌درپی معرفی کرد.

اپن اینترست، تعداد قراردادهای آتی باز را اندازه گیری می‌کند و این قراردادها همیشه بین خریداران (Long) و فروشندگان (Short) جفت و جور می‌شوند. بنابراین بیشترین و سریع‌ترین نقدینگی‌ها زمانی اتفاق می‌افتد که قراردادهای لانگ از لوریج افراطی استفاده کنند.

تنها روش اندازه گیری لوریج این قراردادها، محاسبه فاندینگ ریت (funding rate) است. فاندیگ ریت قراردادهای دائمی (Perpetual contracts) که تحت عنوان اینورس سواپ (inverse swaps) هم شناخته می‌شود، معمولا هر ۸ ساعت یک بار تغییر می‌کند. زمانی که خریداران از لوریج بالاتری استفاده کنند،‌ این کارمزد افزایش پیدا می‌کند و در نتیجه حساب آن‌ها کم کم خالی می‌شود. در زمانی‌هایی که هیجان زیادی بین خریداران خرد ایجاد می‌شود، این کارمزد می‌تواند تا ۵.۵ درصد هم افزایش یابد.

فاندیگ ریت قراردادهای دائمی ADA

چارت بالا نشان می‌دهد که قبل از سقوط قیمت کاردانو در ۱۷ آپریل (۲۸ فروردین)، لوریج خریداران تا چه اندازه افراطی بوده است. یک فاندیگ ریت 0.30 درصدی که هر ۸ ساعت افزایش پیدا می‌کند، به معنای 6.5 درصد در هفته است که برای کسانی که پوزیشن لانگ دارند، هزینه بالایی ایجاد خواهد کرد.

این فاندینگ ریت‌های بالا نادر هستند و برای فعال شدن سفارش‌های استاپ (Stop Order)، به فشار خاصی نیاز نیست. این همان اتفاقی است که در ۱۷ آوریل به سقوط قیمت بیت کوین و تمام بازارهای رمز ارزی منجر شد. اما در حال حاضر فاندینگ ریت بیشتر صرافی‌ها نزدیک به صفر است و این امر نشان می‌دهد که لوریج مورد استفاده خریداران و فروشدنگان به تعادل رسیده است. بنابراین حتی اگر اپن اینترست هم افزایش یابد، هیچ نشانه‌ای از این که بازار مشتقات باعث سقوط قیمت کاردانو خواهد شد، وجود ندارد.

منبع: Cointelegraph



ثبت نظر
نظرات کاربران (0 نظر)