بیش از 80 بانک مرکزی در سراسر جهان به دنبال صدور CBDC هستند


به گفته رییس بانک اروپا، بیش از 80 بانک مرکزی در دنیا قصد صدور ارز دیجیتال ملی (CBDC) دارند. آیا این ارزها می‌توانند با BTC رقابت کنند؟

به نقل از کریستین لاگارد (Christine Lagarde)، رییس بانک مرکزی اروپا، حداقل 80 بانک مرکزی در سراسر جهان به دنبال صدور ارز دیجیتال ملی یا به عبارتی ارز دیجیتال بانک مرکزی (CBDC) هستند. خانم لاگارد در یک کنفرانس مطبوعاتی اظهار داشت:

فکر می‌کنیم که وظیفه ما دردسترس قرار دادن ارزهای دیجیتالی است که به نفع مصرف کنندگان باشد. از‌آن‌رو، این ارزها چه شکل و شمایلی خواهند داشت؟ خب، در حقیقت می‌توان از این رمز ارزها همانند اسکناس استفاده کرد و از آن بهره برد. به عقیده من، به طور ذاتی CBDC ها مانند اسکناس نیستند؛ زیرا ارزهای دیجیتال بانک مرکزی میزان ناشناس بودن اسکناس را نخواهد داشت (ارزهای دیجیتال بانک مرکزی به اندازه اسکناس‌ها ناشناس نیستند).

کریستین لاگارد با استناد به نظر مشتریان درگفتگو با آن‌ها پیرامون صدور CBDC و تفاوت آن با اسکناس، خاطرنشان کرد که بسیاری از مردم اظهار داشته‌اند:

ما انتظار داریم که حریم خصوصی ما محافظت شود، اما ویژگی ناشناس بودن را نمی‌خواهیم زیرا نسبت به خظر ناشناس بودن آگاه هستیم.

مطالعات پیرامون CBDC ها از اوایل سال 2014 در کشور چین آغاز شد و از همین رو کشور سوئد بحث‌هایی را درباره شکل کرون الکترونیکی (e-krona)، یورو الکترونیکی (e-euro) یا دلار الکترونیکی (e-dollar) و صدور آن‌ها پیش برد. اگر بانک‌های مرکزی به همه دسترسی بدهند، ممکن است عملکرد بانک‌های تجاری به عنوان حافظین امن سپرده‌ها به خطر بیفتد. اکنون این طرح نیز به سیستم فعلی شباهت دارد، که در آن بانک‌های مرکزی برای بانک‌های تجاری پول صادر کرده و سپس آن‌ها را بین عموم مردم توزیع می‌کنند.

عموم مردم همانند اکنون، می‌توانند از طریق یک برنامه بانکی به ارز دیجیتال خود دسترسی پیدا کنند؛ با این تفاوت که احتمالا بانک‌ها می‌توانند برنامه خاص ارز دیجیتال خود را ارائه داده که از این‌رو ارز دیجیتال شخص در سیستم بانکی باقی می‌ماند. با این حال، ممکن است برخی از بانک‌ها والت‌های خود حضانتی (Self-Custodian) را مورد آزمایش و بررسی قرار دهند.

صدور CBDC چه ویژگی‌هایی به دنبال دارد؟

به جهت برخورداری عموم از مزایای اضافی CBDCها، به طور ویژه به برنامه‌نویسان امکان انتشار اسمارت کانترکت‌ها در بلاک چین بانک داده می‌شود و این اتفاق امکان اجرای امور مالی خودکار و مواردی همچون توکن غیر قابل تعویض (NFT) را فراهم می‌سازد. چنین مواردی، ایجاد یک بلاک چین عمومی را ضروری می‌کند؛ با وجود اینکه همانند بیت کوین توسط مردم کنترل نمی‌شود.

تنها موردی که از نقطه نظر فنی در مورد صدور CBDC باقی می‌ماند، مسائل مربوط به حریم خصوصی است؛ زیرا بانک مرکزی و بانک‌های تجاری بینش و درک کاملی از کلیه فعالیت‌های اقتصادی دارند. با این وجود، می‌توان به والت‌های حضانتی امکان ایجاد آدرس زنجیره بانکی خود را داد تا با استفاده از کیف پول‌های تأیید صحت پرداخت ساده (SPV)، درست مانند بیت کوین به شبکه زنجیره‌ای بانک متصل شوند تا نگرانی‌های حول این موضوع را برطرف کنند.

پس از آن ارزهای دیجیتال بانک مرکزی و بیت کوین بر اساس محاسن پولی رقابت می‌کنند، با این وجود که بیت کوین با عرضه‌ای ثابت و CBDC های فیات با مقداری کنترل شده به رقابت می‌پردازند.

سوای آزمایشات و بررسی‌های محدود در کشور چین پیرامون صدور CBDC، هیچ کیف پول حضانتی شخصی برای یوآن الکترونیکی (e-yuan) مجاز نیست. همچنین این ارز دیجیتال ملی فاقد هرگونه قراردادهای هوشمند قابل انتشار برای عموم است. ارزهای دیجیتال هنوز در مراحل اولیه خود قرار دارند و بحث‌های مربوط به طراحی آن‌ها نیز ادامه دارد.

منبع: Bitcoinist



ثبت نظر
نظرات کاربران (0 نظر)